Νέο ρεπορτάζ-καταπέλτης των New York Times ρίχνει περαιτέρω φως στο ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών -με διεθνείς προεκτάσεις- και ξεσκεπάζει το απροκάλυπτα ψευδές αφήγημα της κυβέρνησης ΝΔ και του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο έχουν προσπαθήσει με κάθε τρόπο -χωρίς επιτυχία- να ριζωθεί στη συλλογική συνείδηση των πολιτών. Πρόκειται για ένα ακόμη τεκμήριο ενοχής του πρωθυπουργού και του στενού του περιβάλλοντος την ώρα που στη Βουλή εκτυλίσσεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, με την κυβέρνηση να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, υπό το βάρος του σκανδάλου υποκλοπών.
Το ρεπορτάζ που υπογράφουν τρεις βραβευμένοι και διακεκριμένοι διεθνώς για το έργο τους δημοσιογράφοι (η επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών για την ΕΕ, Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ, ο συντάκτης με έδρα στο Ισραήλ, Ρόνεν Μπέργκμαν και ο δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεπόρτερ Μαρκ Μαζέτι) αποκαλύπτει την άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης στις «χρυσές δουλειές» που έκανε η Intellexa, με έδρα την Ελλάδα, για την εμπορία του Predator σε τρίτες χώρες. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς η παγκόσμια βιομηχανία παρακολουθήσεων ξέφυγε εκτός ελέγχου», η κυβέρνηση αδειοδοτούσε την εταιρεία του Ισραηλινού Ταλ Ντίλαν να πουλάει το παράνομο κακόβουλο λογισμικό σε χώρες με καταπιεστικά και αυταρχικά καθεστώτα όπως η Μαδαγασκάρη. Πώληση επιχειρήθηκε επίσης να γίνει και στην Ουκρανία, όμως το Κίεβο αρνήθηκε αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι των New York Times αναφέρουν ότι ρώτησαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, όπου έγινε ανοιχτά η παραδοχή ότι η Intellexa είχε λάβει άδεια να πουλήσει το Predator. «Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ: «Alexandros Papaioannou, the spokesman for the Greek Foreign Ministry, confirmed that a division of the ministry issued two export licenses to Intellexa on Nov. 15, 2021. In a hint of the pressure the country is under, Mr. Papaioannou said the ministry's inspector general had begun an internal investigation after reports in the local press about the company».
«Το Ελληνικό Δράμα» του σκανδάλου υποκλοπών, λέει η εφημερίδα, ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε η χρήση του Predator για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων. «Η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά παρά τις δηλώσεις αποποίησης, τελικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της με έναν καίριο τρόπο: αδειοδοτώντας την εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει μακρύ ιστορικό καταπίεσης των αντιφρονούντων», σημειώνει το ρεπορτάζ.
Πελάτης της Intellexa, με την άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν «δίπλα στις ακτές της ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο πιο φτωχό κράτος του κόσμου. Μαστίζεται από διαφθορά, ειδικά στους κλάδους των ορυχείων και της εξόρυξης πετρελαίου, από την οποία οι πολυεθνικές κερδίζουν δισεκατομμύρια», συνεχίζει η εφημερίδα. Η πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ανάγκασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αρνηθεί ότι έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθεί το Predator για την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κακόβουλο λογισμικό. «Αλλά ακόμη κι έτσι, ο ανιψιός του που είχε την πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών τον περασμένο Αύγουστο, παρότι αρνείται κάθε ρόλο. Και ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός απέλυσε τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της στην Αθήνα», όπως αναφέρει το θέμα των NYT.
Τελικά, το Νοέμβριο ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «κάποιος κάνει μυστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το Predator, αλλά δεν ξέρει ποιος. "Για να είμαι σαφής, ποτέ δεν υποστήριξα εγώ και η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν παράθυρα και δυνάμεις που χρησιμοποιούν το Predator», καταλήγει η εφημερίδα, παραθέτοντας την άποψη Μητσοτάκη ότι «Παράνομα λογισμικά υπάρχουν παντού στην Ευρώπη»...
Η διεθνής πρακτική γύρω από τα λογισμικά παρακολούθησης
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για τις διαστάσεις που έχει λάβει σήμερα η πώληση και χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης όπως το Predator της Intellexa και τους Pegasus της επίσης Ισραηλινής NSO, τα οποία έχουν διεισδύσει στην καρδιά των δημοκρατικών πολιτευμάτων, αφού οι κυβερνήσεις τα αξιοποιούν για μαζικές υποκλοπές. «Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το χρησιμοποιεί», σημειώνουν με νόημα οι NYT.
Η χρήση spyware συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σε όλο τον κόσμο, με νέες εταιρείες εξηγεί η εφημερίδα.
Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα σε σχέση με παλιότερα είναι ότι έχει εξαπλωθεί σημαντικά το πολυπλόκαμο δίχτυ επιτήρησης των κρατικών μηχανισμών όπως εξηγούν οι NYT: «Με αυτήν την επόμενη γενιά εταιρειών, η τεχνολογία που κάποτε βρισκόταν στα χέρια ενός μικρού αριθμού εθνών είναι τώρα πανταχού παρούσα -μεταμορφώνοντας το τοπίο της κυβερνητικής κατασκοπείας».
Αναφορικά με τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης για αυτή την προβληματική κατάσταση που διαιωνίζεται εις βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι NYT τη χαρακτηρίζουν με το αντιφατικό σχήμα του «εμπρηστή και πυροσβέτη», αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιο βαθμό τάξης στο παγκόσμιο χάος, αλλά σε αυτό το περιβάλλον, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ταυτόχρονα κακόβουλα λογισμικά και συνέβαλαν καθοριστικά στη διάδοσή τους στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τα κακόβουλα λογισμικά ως πιθανά όπλα και απαιτεί από τις Αρχές έκδοση αδειών εξαγωγής, ώστε να αποφευχθεί η κακή χρήση τους.
-ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ 5λεπτο ΒΙΝΤΕΟ του news247 για το τι γνωρίζουμε για το λογισμικό Predator:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου