«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνάντηση του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. «Να επανεξετάσουν τις 12 διαφορετικές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στους πολίτες» ζήτησε από τις διοικήσεις τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αυτές ήταν οι δύο …ρηξικέλευθες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών μπροστά στο τραπεζικό πάρτι των πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μητσοτάκης και Σταϊκούρας …«έτριξαν» τα δόντια στους τραπεζίτες. Μπροστά στα ληστρικά κέρδη των τραπεζών ο Μητσοτάκης ζήτησε να …αναλάβουν τις ευθύνες τους και ο Σταϊκούρας να …επανεξετάσουν τις προμήθειες! Τους «τσάκισαν»…
Όλο αυτό το σκηνικό της εξαπάτησης του λαού στήνεται μπροστά σε πρωτοφανή κέρδη που συσσωρεύουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έπειτα από τρία κερδοφόρα τρίμηνα το 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μηνου:
— Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε καθαρά μετά φόρων κέρδη 680 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, επιτυγχάνοντας ενίσχυση της οργανικής της κερδοφορίας κατά 14% σε ετήσια βάση. Μάλιστα το Γ’ τρίμηνο 2022, τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους αυξήθηκαν κατά 11% σε τριμηνιαία βάση. Επίσης τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν 22% σε ετήσια βάση!
— Η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 932 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022, από 298 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στο 1,1δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 21,1% σε 395 εκ. ευρώ.
— Η Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 386 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022. Με ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 3ο τρίμηνο 2022, κατά 8% σε τριμηνιαία βάση στα 331 εκατ. ευρώ. Και νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής καθαρών εσόδων από προμήθειες στα 128 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2022.
— H Alpha Bank γνώρισε κερδοφορία ύψους 335,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Στο εννεάμηνο τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 298,2 εκατ. ευρώ. Το καθαρό έσοδο τόκων σε επίπεδο εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε 925 εκατ. ευρώ.
Στους πίνακες που ακολουθούν δείτε πως θησαυρίζουν τους πρώτους 9 μήνες του 2022 (και ειδικά το 3ο τρίμηνο του έτους) οι τραπεζίτες από την αύξηση των τόκων και από τις ληστρικές προμήθειες που επιβάλλουν στο λαό.
Σε όλα τα παραπάνω έχει συμβάλει καθοριστικά η εξωφρενική άνοδος των επιτοκίων του ευρώ που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο και πρόσφερε τεράστια κέρδη στους τραπεζίτες σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που εκτός από την ακρίβεια έχουν να «παλέψουν» και με τα επιτόκια των τραπεζών. Και όταν η θηλιά σφίγγει για τα καλά οι τραπεζίτες ξεκινούν τους πλειστηριασμούς, τις εξώσεις, την αρπαγή του μόχθου των υπερχρεωμένων… Τραπεζικές δουλειές. Παστρικές…
Την ίδια στιγμή βέβαια που οι τράπεζες «καρπώνονται» τις αυξήσεις από τα επιτόκια χορηγήσεων, δεν έχουν δώσει καμία αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία έχουν «παγώσει» «φουσκώνοντας» και με αυτό τον τρόπο περαιτέρω τα κέρδη τους.
Παράλληλα τα έσοδα από προμήθειες εκτινάσσουν τα κέρδη των συστημικών τραπεζών. Τα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις προσφέρουν αυξήσεις κερδών στους τραπεζίτες που κυμαίνονται από 20% μέχρι 22%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το α’ εξάμηνο, τα έσοδα από προμήθειες εκτοξεύτηκαν συνολικά στον κλάδο στα 841 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 20,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω e-banking γνώρισαν το 9μηνο του 2022 σημαντική αύξηση 21% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 10% υποχώρησαν τα έσοδα από συναλλαγές στα καταστήματα. Τα ΑΤΜ έμειναν ουσιαστικά σταθερά στο +1%, ενώ συνολικά τα έσοδα από συναλλαγές της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 10% το ίδιο διάστημα.
Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Ότι αφού οι τραπεζίτες έσπρωξαν τον κόσμο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking). Έκλεισαν εκατοντάδες τραπεζικά καταστήματα (στέλνοντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία), μείωσαν το δίκτυο των ΑΤΜ. Τώρα έρχονται πουλώντας «αέρα» (με ελάχιστα έξοδα) να κερδίζουν τεράστια ποσά από τις προμήθειες – χαράτσια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές!!!
Και όλα αυτά τα επιβάλλουν οι τράπεζες που ανακεφαλοποιήθηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος πλήρωσε τη «διάσωση» τους με τρία μνημονία που του φορτώθηκαν στην πλάτη!
Ακολουθεί ο κατάλογος με τις προμήθειες των τραπεζών που επιβαρύνουν το λαό:
- Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος
- Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
- Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
- Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
- Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
- Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
- Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
- Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
- Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
- Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
- Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
- Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.
Υ.Γ: Όταν ο Μπέρτολτ Μπρέχτ το 1928 στο θεατρικό του έργο «Η όπερα της πεντάρας» έθετε το ερώτημα «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;» ήρθαν τα κατοπινά χρόνια για να γίνει το ερώτημα βεβαιότητα για το ρόλο των τραπεζών αλλά και τη συνδρομή που τους προσφέρουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις νομιμοποιώντας την κλοπή σε βάρος του λαού…
Άλλα στο Λονδίνο, άλλα στην Αθήνα για τα κέρδη των τραπεζών
Και πριν αλέκτορα φωνήσαι... ο πρωθυπουργός τα «έβαλε» με τις τράπεζες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Εξι μέρες πριν, στο Λονδίνο, εκεί που δεν υπήρχαν κάμερες, διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών -βάζοντας τέλος στη σχετική... φημολογία- και «πουλούσε» στους επενδυτές το «success story» της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Χθες, οn camera, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε διακριτικά στο «κάδρο» την υψηλή κερδοφορία, η οποία αποτελεί από καταβολής κόσμου θέλγητρο για τους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται αδιακρίτως πολύ ψηλά (καλώς ή κακώς) στο αξιακό σύστημα της φιλελεύθερης παράταξης.
Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και «να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων».
Υπό κανονικές συνθήκες, η on camera σύσταση του πρωθυπουργού προς τις τράπεζες και η έγνοια του για τους ευάλωτους θα ήταν ειλικρινής και δεν θα εντασσόταν στο «μυρωδάτο» προεκλογικό κλίμα, δεν διατυπωνόταν δε την ώρα που εκθεμελιωνόταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξέλιξη που θα πλήξει κυρίως τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Και την ίδια στιγμή, πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η μείωση στο 5% από 10% της φορολόγησης μερισμάτων των εφοπλιστών. Επίσης, το κόστος από τη φοροαπαλλαγή στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) –ο οποίος αφορά εξωχώριες εταιρείες- φθάνει τα 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν εισπράττει το κράτος.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, έστω και καθυστερημένα και ενώ είναι αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει βάλει στο στόχαστρο και το θέμα των τραπεζικών προμηθειών, ζητώντας να μειωθούν. Πρόκειται για 12 προμήθειες/έξοδα που αφορούν εμβάσματα, αναλήψεις μέσω ΔΙΑΣ και συνδρομές, επανεκδόσεις καρτών μέχρι έξοδα αξιολόγησης δανείων.
-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
EUROKINISSI |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου