02 Δεκεμβρίου 2022

281ηΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Διπλωματικά μηνύματα Ουάσιγκτον – Μόσχας, ολικός αντιαεροπορικός συναγερμός στην Ουκρανία



Ο Μπάϊντεν δήλωσε ότι δέχεται να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν αν αυτός θέλει να τερματίσει τον πόλεμο. Ο Λαβρόφ απάντησε ότι η Μόσχα δεν ζητάει κάτι τέτοιο αλλά είναι έτοιμη για λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Προς το συμφέρον της Ευρασίας είναι η λύση με πολιτικά μέσα, διεμήνυσε ο Σι.

“Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν αν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη”, είπε ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσιγκτον. Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει “κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ”.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι: “δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση “διαρκούς ειρήνης”. Ο Μακρόν ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε “εγκατάλειψη” της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο την “παγκόσμια σταθερότητα”.

Στον αμερικανό πρόεδρο απάντησε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει προτάσεις για μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» στη σύγκρουση, αλλά «ποτέ» δεν ζήτησε διαπραγματεύσεις. Ο Λαβρόφ αρνήθηκε ότι η Ρωσία είχε ζητήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να «αγοράσει χρόνο» στη σύγκρουση, προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό της.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι εμπλέκονται «άμεσα» στον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία με «θανάσιμα όπλα για να σκοτώσει Ρώσους» και ότι «εμπλέκεται άμεσα» στον πόλεμο παρέχοντας τέτοια όπλα και εκπαιδεύοντας στρατιωτικό προσωπικό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Σχετικά με τον αποκλεισμό του από τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ, ο Λαβρόφ είπε: «Εκμεταλλευόμενη την αριθμητική ανωτερότητά της σε αυτόν τον οργανισμό, η Δύση προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια, αν θέλετε, να τον ιδιωτικοποιήσει. Ή ίσως είναι πιο σωστό να πούμε πως προσπαθεί να καταλάβει εξ εφόδου τον ΟΑΣΕ, να υποτάξει αυτή την τελευταία πλατφόρμα για περιφερειακό διάλογο».

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο, ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες με ηρεμία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Σι φέρεται να είπε ότι «η επίλυση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της Ευρασίας». «Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να αποφύγουμε την κλιμάκωση και την επέκταση της κρίσης και να εργαστούμε για την ειρήνη».

> Πάντως, Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι  η Ρωσία χτυπά μόνο εκείνες τις εγκαταστάσεις υποδομής στην Ουκρανία που έχουν στρατιωτική σημασία. «Η υποδομή που δέχεται επίθεση είναι ζωτικής σημασίας για το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και των εθνικιστικών ταγμάτων».

Τα χτυπήματα υψηλής ακρίβειας «θέτουν εκτός αποστολής ενεργειακές εγκαταστάσεις, από τις οποίες εξαρτάται η λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και η παράδοση τεράστιας ποσότητας όπλων. Η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία με αυτά τα όπλα για να χρησιμοποιηθούν για τη δολοφονία Ρώσων», είπε. Επισήμανε δε ότι: «Από την αρχή, η στρατιωτική μας επιχείρηση διεξήχθη με τρόπο που ελαχιστοποιούσε τις αρνητικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό και τις αστικές υποδομές».

Σε ξεχωριστή της δήλωση στο Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας την κριτική για τα χτυπήματα της Ρωσίας στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα απόσπασμα από την ενημέρωση του πρώην εκπροσώπου του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σι την περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, όπου δικαιολόγησε τα χτυπήματα της συμμαχίας στην ενεργειακή υποδομή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

«Προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Γιοσέπ Μπορέλ και τους “κατοίκους” του Λευκού Οίκου, έτσι για τη μνήμη:

«Σε μια ενημέρωση στις 25 Μαΐου 1999, όταν ρωτήθηκε να εξηγήσει τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στις ενεργειακές υποδομές, ο Σι είπε: “Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια, αυτές οι εγκαταστάσεις, οδηγούν τη στρατιωτική μηχανή του Μιλόσεβιτς, γι’ αυτό είναι στόχος. Εναπόκειται σε αυτόν να αποφασίσει αν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις γεννήτριες για τα νοσοκομεία του και τα σχολεία του ή τα εκπαιδευτικά του ιδρύματα – αν και όλα φαίνονται κλειστά – ή αν θέλει να τις χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει τη στρατιωτική του μηχανή. Αν είναι πονοκέφαλος γι’ αυτόν, καλά, δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη θέλουμε να έχει τέτοιους πονοκεφάλους”.»

> «Ολικός αντιαεροπορικός συναγερμός ήχησε σε όλη την Ουκρανία, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια. Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν μετά από τις προειδοποιήσεις ουκρανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία ετοιμάζει νέο κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Ο δήμαρχος του Κιέβου (-4 βαθμούς σήμερα) Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε σήμερα τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να μαζέψουν αποθέματα νερού, τροφίμων και ζεστά ρούχα, για την περίπτωση ολικού μπλακάουτ λόγω των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Εάν μπορούν, οι κάτοικοι θα πρέπει να σκεφθούν το ενδεχόμενο να πάνε να μείνουν σε φίλους τους στα περίχωρα της πόλης, τόνισε.

Οι αρχές του Κιέβου έχουν οργανώσει 430 χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζεσταθούν και να φορτίσουν τα κινητά τηλέφωνά τους, όμως ο δήμαρχος εξήγησε ότι ο αριθμός αυτός δεν αρκεί για μια πόλη 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων. «Ούτε 500 χώροι δεν θα έφταναν, ακόμη και 5.000 θα ήταν πολύ λίγοι», τόνισε.

Σχεδόν το μισό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι εκτός λειτουργίας, μια εβδομάδα μετά τα τελευταία ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές. Αυτό επισήμανε ο ιδιωτικός φορέας DTEK, που αναφέρει ότι: «Η Ρωσία κατέστρεψε το 40% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας με τρομοκρατικές πυραυλικές επιθέσεις. Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν».

> Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής εκμετάλλευσης Energoatom κατηγόρησε την Πέμπτη τον νέο ουκρανό διευθυντή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, που διορίστηκε χθες από τη Ρωσία, ως «προδότη» επειδή συμφώνησε να συνεργαστεί με τη Μόσχα. Ο Γιούρι Τσερνίτσουκ είναι ουκρανός μηχανικός που εργαζόταν ήδη στο εργοστάσιο ως αναπληρωτής αρχιμηχανικός του σταθμού. «Αντί να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερώσει το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατό, αποφάσισε να βοηθήσει τους ρώσους κατακτητές να νομιμοποιήσουν την εγκληματική ιδιοποίηση του χώρου από μέρους τους και τώρα υποκινούν άλλους υπαλλήλους να το κάνουν», είπε επίσης.

> Για τους Έλληνες εφοπλιστές «ο μισός πλανήτης δεν νοιάζεται για το μποϊκοτάζ» στο ρωσικό πετρέλαιο, γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation. Για τους ελληνικούς θαλάσσιους μεταφορείς, που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, οι κυρώσεις που σχεδιάζει η ΕΕ για τις 5 Δεκεμβρίου θα είναι απατηλές και θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 21% της παγκόσμιας ναυτιλιακής ικανότητας. και μάλιστα 40% της μεταφοράς πετρελαίου. «Το εμπάργκο στη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου θα έχει θετικό αποτέλεσμα: εμείς, οι πλοιοκτήτες, θα γίνουμε πλουσιότεροι. Το κόστος μεταφοράς, που ήδη εκτοξεύεται στα ύψη, θα ανέβει ακόμα πιο γρήγορα! Ο άνθρωπος που εκτοξεύει αυτή την κάπως προκλητική πρόταση ονομάζεται Νικόλαος Βερνίκος, αναφέρει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου