11 Δεκεμβρίου 2022

Σύρος - Βιβλίο: "22 Βήματα στη Σύγχρονη Τζαζ", του Βαγγέλη Αραγιάννη, Ερμούπολη 2022

 

Από τον πρόλογο του βιβλίου, παραθέτουμε το κείμενο που έγραψε ο Γιώργος Χαρωνίτης, εκδότης του Jazz & Τζαζ και δημοσιογράφος:

 

«Όταν ο Βαγγέλης Αραγιάννης άρχισε να γράφει τακτικά στο Jazz & Τζαζ το πρώτο που σκέφθηκα ήταν ότι ήρθε να καλύψει πληρέστερα ένα κενό που είχαμε πάντα στο περιοδικό - αυτό των συνεντεύξεων. Και μάλιστα των συνεντεύξεων που δεν προγραμματίζονταν ή δεν επιβάλλονταν λόγω δημοσίων σχέσεων, όπως συνήθως συνέβαινε και συμβαίνει στα έντυπα - ή στα μέσα, γενικότερα - με προγραμματισμούς που συνήθως είχαν να κάνουν με έναν καινούριο δίσκο του καλλιτέχνη ή κάποια συναυλία του. 

 

Ο Βαγγέλης έκανε τις συνεντεύξεις του με την ειλικρινή περιέργεια και το πάθος που χαρακτηρίζει έναν αγνό μουσικόφιλο αλλά και την βαθιά γνώση που διακρίνει έναν ολοκληρωμένο μουσικό και δημιουργικό καλλιτέχνη. Οι τοποθετήσεις του είχαν την ακρίβεια του γνώστη και οι ερωτήσεις του στόχευαν πάντα στην ουσία. Δεν είχαν τίποτα το δημοσιογραφικό, πράγμα που σιγά σιγά με έκανε φαν των κειμένων του και, πιθανόν, τα θέματά του να ήταν από τα πρώτα που διάβαζα σε κάθε φρεσκοτυπωμένο τεύχος, κάθε μήνα, τόσα χρόνια! Βλέπετε, τα «χειρόγραφά» του περνούσαν από τα χέρια και την επιμέλεια του αρχισυντάκτη μας, του Φώντα Τρούσα, και έτσι εγώ είχα την ευχέρεια να τα απολαμβάνω απλώς σαν αναγνώστης και να παίρνω από αυτά κάτι από την οξυδέρκεια των τοποθετήσεων του γράφοντος και την τέχνη των συνεντεύξεών του.

 

Οι συνεντεύξεις, ούτως ή άλλως, εμπεριέχουν και απαιτούν τέχνη. Οι εξειδικευμένες συνεντεύξεις όπως αυτές που κάνει εδώ ο Βαγγέλης Αραγιάννης, με σπουδαίους μουσικούς, ξένους και Έλληνες - αν και ο εθνικός προσδιορισμός έχει πάψει πια να σημαίνει οτιδήποτε για την μουσική που αγαπάμε - απαιτούν ακόμα περισσότερη τέχνη για να μην ξεφύγουν σε θεματικές και λεπτομέρειες που παύουν να αφορούν την ουσία και την απόλαυση της μουσικής. Νομίζω πως εδώ, μέσα από αυτές τις 22 συνομιλίες με τα πρόσωπα αυτά, που τα γνωρίζουμε και αγαπάμε τις μουσικές τους, μπορούμε να ανακαλύψουμε πράγματα όχι μόνο για τους καλλιτέχνες αλλά και για εμάς, για τις δικές μας επιλογές. Ο Βαγγέλης, μέσα από τις σελίδες του μικρού αυτού αλλά περιεκτικού βιβλίου, μας ωθεί να ανακαλύψουμε -ή να ανακαλύψουμε ξανά- όχι μόνο τα πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί αλλά και την ίδια την ουσία της σύγχρονης τζαζ. Σε 22 καίρια βήματα…

 

Γιώργος Χαρωνίτης

Αθήνα, Ιούνιος 2022»

*****

-Παραθέτουμε, ακολούθως, και δύο ιστότοπους για την Τζαζ Μουσική, των οποίων βασικός δημιουργός είναι ο Βαγγέλης Αραγιάννης, υπενθυμίζοντας ότι είναι και ο ιδρυτής του Syros Jazz Festival:

1) https://www.jazzlibrary.gr/ 

Ο πρώτος ολοκληρωμένος ιστότοπος για την ελληνική τζαζ.

To Jazz Library είναι μια ψηφιακή συλλογή που στοχεύει να παρέχει πληροφορίες για “τα πάντα" γύρω από την ελληνική σκηνή της τζαζ μουσικής. Καλύπτει μια περίοδο από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα και περιέχει τα άλμπουμ (Albums) και τα προφίλ των καλλιτεχνών (Artists) από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίοι τα δημιούργησαν. Περιλαμβάνει ακόμα τα ελληνικά τζαζ συγκροτήματα (Groups), ραδιοφωνικές εκπομπές (Radio programs) και σύντομα πληροφορίες για τα φεστιβάλ (Festivals) και τους χώρους όπου παίζεται η μουσική τζαζ στην Ελλάδα (Jazz Venues), καθώς και τις νεότερες ειδήσεις (News) στον χώρο.

2) http://jazzbuzz.gr/ 

Το JazzBuzz είναι η φυσική συνέχεια του blog Φράσεις. Στα επτά περίπου χρόνια του blog, αναρτήσεις του ήταν τα κείμενα του Βαγγέλη Αραγιάννη που δημοσιεύθηκαν σε διάφορα έντυπα, κυρίως, όμως, εκείνα που φιλοξενήθηκαν στο Jazz & Tzaz, από τον Απρίλιο του 2006 ως το καλοκαίρι του 2013, οπότε το μοναδικό ελληνικό τζαζ περιοδικό ανέστειλε την κυκλοφορία του. 

Σκοπός του JazzBuzz είναι να δημοσιεύει άρθρα, συνεντεύξεις, κριτικές, προτάσεις και νέα γύρω από την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική.

-ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από jazzlibrary.gr και jazzbuzz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου