Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο Μηταράκη για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Συνοπτικά πέρα από ελάχιστες θετικές αλλά πάντως δευτερεύουσες διατάξεις η περιγραφή του νομοσχεδίου θα μπορούσε να είναι «νέοι τρόποι παρεμπόδισης προσφύγων και μεταναστών να έχουν μια ευκαιρία ζωής στη Ελλάδα».
Με ρήτρες και χρονικά όρια που παρεκκλίνουν πολύ από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με τις ασφαλιστικές δικλείδες υπέρ των αιτούντων άσυλο να συρρικνώνονται, με τους ένστολους που θα ευθύνονται τώρα και σε μεγάλο βαθμό για τις αντικειμενικές κρίσεις, με τους ευάλωτους ακόμα και τους ανήλικους να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα και τέλος με τις διασώσεις που θα πρέπει να τυχαίνουν έγκρισης και συναπόφασης με το λιμενικό ακόμα κι αν κάποιοι πνίγονται και χρειάζονται άμεσα ένα σωσίβιο, η Ελλάδα Μητσοτάκη καλωσορίζει άλλο ένα ξενοφοβικό νομοσχέδιο που θα λύσει τα χέρια της στην επιδίωξη όλο και περισσότερων απελάσεων ανθρώπων που δεν έχουν φωνή.
«Το
ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθετική πρόταση
που συζητείται η οποία θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν
στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων
δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο»
Dunja Mijatović, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης,
Το άρθρο 40 του νομοσχεδίου απέλασης και επιστροφής εισάγει περιορισμούς και προϋποθέσεις στις δραστηριότητες της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών σε τομείς αρμοδιότητας της ελληνικής ακτοφυλακής και η μη τήρηση αυτών θα υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα.
Όπως τονίστηκε σε επιστολή του Επιτρόπου προς τις ελληνικές αρχές τον περασμένο Μάιο, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναφορά και την τεκμηρίωση ανατροπών ή άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως εκ τούτου, ανησυχεί για αυτή τη διάταξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με άτομα που φθάνουν από τη θάλασσα και να υπονομεύσει σοβαρά τον αναγκαίο έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Επίτροπος λυπάται ιδιαίτερα για το ότι η εν λόγω διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τις απελάσεις και τις επιστροφές μετά το κλείσιμο της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης.
Προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου για τις απελάσεις και τις επιστροφές και να αναγνωρίσουν το έργο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα σύμφωνα με το καθεστώς τους ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Με απογοήτευση μαθαίνω ότι τα σχόλια και οι συστάσεις των εθνικών δομών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ΜΚΟ εμπειρογνωμόνων σχετικά με την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ελήφθησαν υπόψη από τις ελληνικές αρχές. Καλώ τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιοποιήσουν αυτές τις συστάσεις για να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, μόλις εγκριθεί, αντικατοπτρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου