Με τους ήχους του τραγουδιού «Άσμα Ασμάτων» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη η κούκλα προσφυγοπούλα Αμάλ από τη Συρία περπάτησε στο κέντρο της Αθήνας, και φτάνοντας στην Τεχνόπολη συνέχισε να διηγείται την ιστορία της σε μικρούς και μεγάλους. «Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η κούκλα που συμβολίζει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι' αυτήν το σπίτι που θα μείνει.
George Vitsaras / SOOC |
Στην Αθήνα έφθασε την Πέμπτη η προσφυγοπούλα «Αμάλ» όπου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από μικρούς και μεγάλους. Με τους ήχους του τραγουδιού «Άσμα Ασμάτων» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη η κούκλα ύψος 3,5 μέτρα περπάτησε στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διανύει ένα μεγάλο ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.
«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη Γη που απλώνεται μπροστά της. Το «Ταξίδι» της Αμάλ αποτελεί ένα διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.
George Vitsaras / SOOC |
Αποτελεί παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. Για «Το Ταξίδι» / «Τhe WALK», συνεργάστηκαν με τoν πολυβραβευμένο παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τoν συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan ,την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward, και την Handspring Puppet Company (War Horse), τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αmir Nizar Zuabi και σκηνοθέτιδα η Γιολάντα Μαρκοπούλου. Την Παρασκευή η Αμάλ θα περιπλανηθεί σε μονοπάτια του Μεταξουργείου, από το Δημόσιο Σήμα μέχρι τη Πλατεία Αυδή, σε μία εγκατάσταση ανοιχτού χώρου και τελευταίος σταθμός της είναι ο Πειραιάς, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.
George Vitsaras / SOOC |
Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω πολιτιστική εκδήλωση για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στάθηκε αφορμή στη Λάρισα για εκδηλώσεις μίσους, όταν μια ομάδα «ακραίων, σκοταδιστών, φασιστών και μισαλλόδοξων» όπως ανέφερε και ο δήμος, προέβη σε επιθέσεις κατά της «κούκλας» Αμάλ που συμβόλιζε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. «Γιατί τόσο μίσος για μία κούκλα;» διερωτάται ο Δήμος Λαρισαίων σε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις επιθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου