06 Αυγούστου 2023

Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες πρέπει να λοιδορηθεί και να εξευτελιστεί ως “κίνημα της πετσέτας”. Γιατί; - Επεκτείνεται, πλέον, σε Χαλκιδική, Θάσο και Ηγουμενίτσα - UPDATE

Το όνομα “κίνημα της πετσέτας” ως δια μαγείας κυριάρχησε στα ΜΜΕ για να χαρακτηρίσει όσους διαμαρτύρονται για την ασυδοσία των επιχειρηματιών, την ένοχη σιωπή κράτους, αστυνομίας και αυτοδιοίκησης και την καταπάτηση του Συντάγματος και των νόμων. 

Έτσι, το σοβαρό ζητούμενο, που είναι οι “ελεύθερες παραλίες”, κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια αγαθά, εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα, αντικαθίσταται από ένα δευτερεύον έως και γελοίο ζητούμενο που είναι να αντικατασταθεί η ξαπλώστρα από την πετσέτα. 

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η σημασία και η κρισιμότητα του αιτήματος για εφαρμογή του Συντάγματος και ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παραλίες. 

Επιπλέον όμως, στήνεται και ένα εξαιρετικό βολικό δίπολο ανάμεσα σε όσους προτιμούν τις ξαπλώστρες και την τουριστική εκμετάλλευση και όσους προτιμούν τις παρθένες παραλίες και τις πετσέτες τους. 

Μόνο που το δίπολο δεν είναι αυτό. Δεν είναι από τη μία οι ξαπλώστρες και από την άλλη οι πετσέτες. 

Το δίπολο είναι ανάμεσα στη νομιμότητα και στην παρανομία. Είναι ανάμεσα στην εφαρμογή του Συντάγματος και στην τσαλαπάτησή του. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός και οι υποστηρικτές του είναι γενικώς με τη νομιμότητα, αλλά μόνο όσο αυτή δεν είναι εμπόδιο στην απρόσκοπτη επιχειρηματική αυθαιρεσία.

Το δίπολο δηλαδή είναι ανάμεσα σε όσα το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν ως “κοινά αγαθά” και προστατεύουν τη δημόσια χρήση τους από τη μία, και στην κρατικοδίαιτη, γαλάζια και μαφιόζικη επιχειρηματικότητα από την άλλη. 

Μόνο που αν τεθεί έτσι, θα είναι προφανές το τι θα στηρίξει η κοινωνία. 

Και κάτι ακόμα:

Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες, (όπως αυτό έχει επιλέξει να προσδιορίζει τον εαυτό του), δηλώνει εμμέσως αλλά σαφώς ότι οι παραλίες δεν είναι ελεύθερες. Υπενθυμίζει δηλαδή ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται σε πλήρη γνώση του κράτους και των οργάνων του. Υπενθύμιση την οποία τα ΜΜΕ αποφάσισαν να κρύψουν κάτω από το τραπέζι της συζήτησης. 

Ο Δαμιανός Γαβαλάς, από την Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, συνοψίζει εξαιρετικά με σημερινή του ανάρτηση τους λόγους για τους οποίους το κίνημα για ελεύθερες παραλίες μετονομάστηκε από τα ΜΜΕ σε “κίνημα της πετσέτας”. 

«Γιατί ΔΕΝ είμαστε το «κίνημα της πετσέτας»

Πρώτον, γιατί έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και του να ονοματίζουμε εμείς τη συλλογικότητά μας.

Δεύτερον, γιατί το «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες» προσδιορίζει επακριβώς την ταυτότητα και το σκοπό μας.

Η ταμπέλα «κίνημα της πετσέτας» δε χρησιμοποιήθηκε τυχαία ούτε άδολα. Δεν επιλέχθηκε, απλώς, επειδή «γράφει». Η λέξη «πετσέτα» έρχεται να προσδώσει ένα στοιχείο γραφικότητας στην προσπάθειά μας: «πετσετάκηδες εναντίον ξαπλωστράκηδων». Εμείς όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε γραφικοί. Χαρούμενοι ναι. Γραφικοί όχι. Δεν είμαστε, λοιπόν, κίνημα πετσέτας.

Είμαστε κίνημα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Είμαστε μια ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ (και όχι πελατών) που υπερασπίζεται κοινωνικά δικαιώματα και ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. Που υπερασπίζεται τα ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ και το δικαίωμα των πολιτών σε αυτά. Θεμελιώδη αγαθά, όπως ο δημόσιος και κοινόχρηστος χώρος. Με εμβληματικό πεδίο τις παραλίες, του χώρου δηλαδή όπου ο σύγχρονος άνθρωπος συναντά και προσκυνά το φυσικό περιβάλλον.

Η πλειονότητα των ΜΜΕ έχουν αλλεργία στις λέξεις «Πολίτης» και «Ελευθερία». Ας τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι κακές λέξεις.

Υ.Γ: Ο τίτλος «Κίνημα της πετσέτας» εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 την Τρίτη 1/8. Η παρουσιάστρια έκανε σαρδάμ λέγοντας κάτι σαν «Είναι σε εξέλιξη ένα κίνημα, το κίνημα για τις Ελ… εεε…  το Κίνημα της Πετσέτας». Παρότι τα -προσκεκλημένα στην εκπομπή- μέλη μας έσπευσαν να τη διορθώσουν, από τη στιγμή εκείνη ο τίτλος υιοθετήθηκε και διαδόθηκε αστραπιαία στη μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ.»

*****

  • Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες επεκτείνεται σε Χαλκιδική και Θάσο


Φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις στο νησί της Πάρου

Το ελπιδοφόρο κίνημα για τις ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες που ξεκίνησε από το νησί της Πάρου έχει επεκταθεί με αυθόρμητο και από τα κάτω τρόπο σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική και η Θάσος.

Η ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση στις θάλασσες που όλοι μας κολυμπάμε από παιδιά, η αυθαίρετη και παράνομη δράση των μεγάλων beach bar και πολλές φορές η μαφιόζικου τύπου προστασία των επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες ημέρες να καταγγέλλουν και να καταγράφουν δεκάδες παραλίες που έχουν αποκλειστεί και καταπατηθεί παρανόμως από επιχειρήσεις εστίασης.

Οι εκατοντάδες φωτογραφίες, οι αποτυπώσεις μέσω του διαδικτυακού χάρτη και οι προσωπικές μαρτυρίες κάθε πολίτη συνθέτουν ένα πάζλ παρανομίας, με χιλιάδες ξαπλώστρες, ομπρέλες, φράχτες και σκάφη.


Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…

Η Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια υποδέχεται χιλιάδες βαλκάνιους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η μαζική τους προσέλευση όμως άνοιξε τις επιχειρηματικές ορέξεις, οδήγησε σε ραγδαία επέκταση των beach bar αλλά και σε κατακόρυφη άνοδο των τιμών σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Η Χαλκιδική είναι για τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες η καλοκαιρινή τους «αυλή». Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει απαγορευτική για πολλούς ανθρώπους, λόγω των υψηλών τιμών αλλά και της περιβαλλοντικής καταστροφής και παραβίασης που συντελείται στις παραλίες της.

Μέσα σε λίγες ώρες μια διαδικτυακή ομάδα στο facebook με το όνομα «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική» συγκέντρωσε περισσότερα από 6.500 μέλη. Στην πλατφόρμα αυτή έχει ήδη ξεκινήσει ένα γόνιμος διάλογος για τις παραλίες της Χαλκιδικής που εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε πεδίο κερδοφορίας λίγων και εκλεκτών, ενώ έχει δημοσιευθεί και ένα διαδικτυακό ψήφισμα που καλεί τους πολίτες να το υπογράψουν.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, «τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις ή ιδιώτες ως μη δημόσιο αγαθό, χωρίς τήρηση των κανόνων και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που αφορούν το περιβάλλον και τους λουόμενους. Μάλιστα, η αδιαφορία για τη νομοθεσία συνοδεύεται συχνά εκτός από αποκλεισμό από το δημόσιο χώρο και από εκφοβισμό, εξύβριση και απειλές, όπως καταγγέλλουν δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολίτες».

«Αιτούμαστε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων, ώστε να τηρηθεί η νομοθεσία που αφορά τη χρήση του αιγιαλού της Χαλκιδικής για να μπορούμε χωρίς διακρίσεις να απολαμβάνουμε το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τους γύρω μας», τονίζει στο κλείσιμο του το διαδικτυακό ψήφισμα.

Ήδη προγραμματίζονται οι πρώτες δια ζώσης συναντήσεις των μελών του νέου κινήματος στις οποίες θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις και δράσεις τους.

Διαμαρτυρίες και για το νησί της Θάσου

Αντίστοιχο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με τη Χαλκιδική ακολουθεί και το νησί της Θάσου. Δέχεται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες οδικούς τουρίστες οι οποίοι γεμίζουν ξενοδοχεία και παραλίες.

Μετά την αυθόρμητη δημιουργία της διαδικτυακής ομάδας και του συντονισμού για την Χαλκιδική, κάτι αντίστοιχο δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες και για τη Θάσο. «Κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου/ Free the beaches on Thassos Κίνημα ελεύθερης παραλίας Θάσου/ Free the beaches on Thassos» το όνομα της διαδικτυακής ομάδας στο facebook.

Όπως τονίζει το εισαγωγικό της κείμενο, «στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Θάσου που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψή τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές!».

Στόχος της διαδικτυακής ομάδας είναι η συγκέντρωση υλικού και την οργάνωση δράσεων στο νησί της Θάσου. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις για την πρώτη δια ζώσης συνάντηση των μελών του κινήματος και στη Θάσο.

Ιάσων Μπάντιος

ΠΗΓΗ

***** 

  • Hγουμενίτσα: ο αγώνας για ελεύθερες παραλίες φέρνει αποτελέσματα, χωρίς... εφησυχασμό!

«Οταν ο λαός έρχεται στο προσκήνιο, μπορεί με τον αγώνα του να έχει αποτελέσματα. Η κινητοποίηση των πολιτών, η πρωτοφανής μαζική λαϊκή παρέμβαση με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού συμπολιτών και νεολαίας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/7, η Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στις 26/7, η δημιουργία “Κίνησης Πολιτών για ελεύθερη παραλία στην Ελιά”, είχαν σαν αποτέλεσμα να φύγουν οι ομπρελοξαπλώστρες από την παραλία όπου είχαν εγκατασταθεί, χωρίς καμιά άλλη άδεια πέρα από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την παραχώρηση από τον δήμο της τελευταίας ελεύθερης παραλίας. Η Δημοτική Αρχή, στριμωγμένη από την παρουσία του κόσμου στο Δ.Σ. και απογυμνωμένη από επιχειρήματα, προέβη σε λεκτικούς ελιγμούς, αναγκάστηκε να μιλήσει για ελέγχους κ.λπ., για να τα ανακαλέσει όλα αυτά έπειτα από 4 μέρες με μια απαράδεκτη ανακοίνωση που λέει «ούτε γάτα ούτε ζημιά», «δεν τρέχει τίποτε», «αξιοποίηση παραλιών», “θέσεις εργασίας”, “έσοδα” 1.068,70 € (!) κ.λπ. Οσο για τους «ελέγχους», παραπέμπονται στην… Κτηματική Υπηρεσία, δηλαδή στις καλένδες. Η παραχώρηση αυτή έγινε με βάση τη νομοθεσία που έχει εμπλουτισθεί από όλες τις κυβερνήσεις, και την οποία με ευχαρίστηση εφαρμόζουν οι δημοτικές αρχές, που προβλέπει την “αξιοποίηση των παραλιών” –εκποίηση «αντί πινακίου φακής” στους ιδιώτες– όλων των παραλιών άνω των 150 τετραγωνικών, μέτρων!!!».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Ετσι το Σάββατο το απόγευμα, 29/7, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών και νεολαίας, η προγραμματισμένη από την “Κίνηση Πολιτών” παρέμβαση για την περιφρούρηση της παραλίας, με προσυγκέντρωση και ανάρτηση πανό στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας Πλαταριάς, πορεία προς τον χώρο της παραλίας, με το σύνθημα “Κυβερνήσεις, Δήμοι, επιχειρηματίες - Κάτω τα χέρια από τις παραλίες”, ανάρτηση πανό στην καντίνα που δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί, μοίρασμα της Ανακοίνωσης της Κίνησης στους λουόμενους, αναρτήσεις ενημερωτικών ανακοινώσεων στην παραλία και συγκέντρωση - ενημέρωση - συζήτηση για τα παραπέρα βήματα της Κίνησης. Η κινητοποίηση κρίθηκε από όλους ικανοποιητική, ενώ στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της προοπτικής και της διεύρυνσης της Κίνησης και του αγώνα».


Με δεδομένη την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων να ξεπουληθεί κάθε σπιθαμή γης που αποφέρει κέρδος (είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιταλικός μονοπωλιακός όμιλος Γκριμάλντι έχει πάρει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τους κάβους του Μούρτου και των Σύβοτων), ανοίγει η όρεξη και στους εγχώριους καταπατητές που ήδη έχουν μετατρέψει παραλίες-κόσμημα της Θεσπρωτίας σε απροσπέλαστους τόπους (π.χ. η παρακείμενη παραλία Γάτα και όχι μόνο). Διόλου τυχαίο πως το ίδιο όνομα που βρίσκεται πίσω από τη σύμβαση βρίσκεται επίσης και πίσω από την άδεια στο παρακείμενο ξενοδοχείο και βενζινάδικο!

Ακόμα, λοιπόν, και αν οι προστατευόμενοι του δήμου κάνουν έναν προσωρινό ελιγμό, είναι σίγουρο ότι θα επανέλθουν, προσπαθώντας για την ώρα να καλύψουν κάποια νομικά κενά και «ατέλειες». Η καντίνα εξάλλου παραμένει στην παραλία (κόπηκαν μάλιστα και δύο δένδρα που την εμπόδιζαν!).

Η Κίνηση, αν και αποφασίστηκε στη συνέλευση να μην αγνοήσει και το νομικό επίπεδο, προσανατολίζεται στον μόνο σίγουρο παράγοντα που μπορεί να εξασφαλίσει να παραμείνει η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία Ελιά κοινωνικό δικαίωμα των κατοίκων – και αυτός δεν είναι άλλος από τη συνέχιση και διεύρυνση της λαϊκής κινητοποίησης και παρουσίας στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου