06 Αυγούστου 2023

«Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα»: Διαμαρτυρία στο υπ. Εργασίας την Τρίτη 8/8/2023 ενάντια στη 16ωρη δουλειά

EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Όταν η σκλαβιά ονομάζεται "κεκτημένο δικαίωμα" - Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα - Να μη νομιμοποιηθεί το 16ωρο».  


«Όλοι και όλες την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας» καλεί το ΠΑΜΕ για να μη νομιμοποιηθεί το 16ωρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή!».

Καλεί όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουν τείχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα και να απαιτήσουν 35ωρο – 7ωρο- 5ήμερο και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«ΟΤΑΝ Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ “ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ” – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ – ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 16ΩΡΟ

Όλοι και όλες την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα τη δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εργασίας Γεωργιάδη, προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος Οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο ελληνικό εργατικό “δίκαιο”. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την “ελευθερία” της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ’ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο, που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.

Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες

    35ωρο – 7ωρο – 5ήμερο.
    Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουμε τείχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στη Βουλή!». 

Πηγή: www.rosa.gr 

 
Μετά το 8ωρο του Κωστή Χατζηδάκη, έρχεται το 13ωρο του Άδωνι Γεωργιάδη. Πάντα εθελοντικά…

Στο κενό πέφτει η κυβερνητική προσπάθεια ωραιοποίησης των αντεργατικών μέτρων που προωθεί, αλλά και της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Με όχημα τον «εθελοντικό χαρακτήρα», οι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται αργά και σταθερά σε έναν νομοθετικό ιστό αράχνης. Στο κέντρο του, περιμένουν υπομονετικά η κατάργηση του οκταώρου και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όπως με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος αλλοίωνε το οκτάωρο (εθελοντικά, πάντα), προκειμένου να δώσει στον εργαζόμενο το δικαίωμα να… μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του  για να «μαζέψει ελιές».

Δικές του. Ή του εργοδότη του, τέλος πάντων.

Έτσι και τώρα, με τον αναμενόμενο νόμο Γεωργιάδη, ο εργαζόμενος θα μπορεί (εθελοντικά, είπαμε) να δουλεύει 13 ώρες την ημέρα! Επίσης, θα μπορεί από επιλογή… του εργοδότη να απασχοληθεί δοκιμαστικά για έξι μήνες και μετά να απολυθεί αυτομάτως, χωρίς αποζημίωση.

Αν τα χρόνια περάσουν και εξαιτίας του χαμηλού μισθού και των μεγάλων διαστημάτων ανεργίας, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τότε μπορεί να επιλέξει την ένταξη του σε ένα από τα νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ που προβλέπουν εργασία έως την ηλικία των 74 ετών.

Κι αν, πάλι, η σύνταξη δεν επαρκεί, τότε με βάση διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας μπορεί (εθελοντικά, ε;) να συνεχίσει να εργάζεται ενώ παραμένει συνταξιούχους με μικρότερη κράτηση στο εισόδημα σε σχέση με την περικοπή της σύνταξης που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία.

Όμως, πού αρχίζει και πού τελειώνει ο εθελοντισμός; 

Με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το επίπεδο των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2022.

Χαμηλοί μισθοί με επιπτώσεις στο τελικό ύψος της  σύνταξης, σε ένα οικονομικό περιβάλλον ασφυκτικής ακρίβειας…

Στα 349 ευρώ καθαρά (439,06 ευρώ μεικτά) ήταν ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης για 668.440 εργαζομένους (σχεδόν έναν στους τρεις), ενώ 908 ευρώ καθαρά (1.018 ευρώ μεικτά) ήταν ο μέσος μισθός για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Εντωμεταξύ, σε σύνολο 271 ελέγχων (μικρό δείγμα σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων) από την Επιθεώρηση Εργασίας, διαπιστώθηκαν 165 παραβάσεις (αδήλωτη εργασία, παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, παράνομη απασχόληση ανηλίκων, μη υποβολή ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, χρονικά όρια εργασίας και  υποδηλωμένη εργασία)!

Εθελοντικά, πάντα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου