Θυμάστε όταν ο Κωστής Χατζηδάκης, ως υπουργός Εργασίας τότε, θεσμοθετούσε πως γίνεται να δουλεύουμε 10ωρα τη μέρα αλλά να μπορούμε να παίρνουμε άδεια… για να πάμε να μαζέψουμε ελιές;
Το «όραμα» της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους δεν σταματά εκεί. Έτσι, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο νέος υπουργός Εργασίας της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές, ανακοίνωσε, με καμάρι, την 16ωρη εργασία τη μέρα, σε δύο εργοδότες! Μάλιστα, περήφανος, είπε ότι αυτή η ρύθμιση που φέρνει σε νομοσχέδιο είναι… κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ (βίντεο παρακάτω); «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο».
Αξιοσημείωτη είναι η… άνεση του υπουργού Εργασίας, όταν ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια, αν πρόκειται για δυο 8ωρα την ίδια ημέρα, άρα 16 ώρες την μέρα: «Αν το επιθυμεί ναι, δική του απόφαση είναι αυτή, όχι δική μου. Το θέμα είναι εάν εμείς θα του το επιτρέπουμε. Από εδω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται»!
Ο Γεωργιάδης παρουσίασε τη νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας σαν κάτι πολύ θετικό και «φιλελεύθερο» και… εθελοντικό. Ποιος εθελοντισμός, βέβαια, είναι αυτός που αναγκάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει 16 ώρες τη μέρα (και με τη βούλα της κυβερνήσεως σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε) είναι κάτι που δεν απασχολεί τους «αρίστους». Γενικότερα, τους «αρίστους», δεν τους απασχολούν και ιδιαίτερα τα ζητήματα επιβίωσης.
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Γεωργιάδης είχε κι άλλο μέτρο… υπέρ των εργαζομένων: Την απόλυση χωρίς αποζημίωση! Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Εργασίας. «Θεσπίζουμε την περίοδο του δόκιμου εργαζόμενου» και πρόσθεσε πως για έναν εργαζόμενο «μπορεί να λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών».
Aυτή η «άριστη»… πατέντα, υπέρ των εργοδοτών, δεν είναι τίποτα άλλο από τζάμπα δουλειά, αφού χωρίς πρόβλημα θα ανανεώνουν «δόκιμους» εργαζόμενους, χωρίς κανένα θέμα.
Οι σχετικές δηλώσεις στο βίντεο (μετά το πρώτο λεπτό)
Μετά την αθλιότητα ήρθε και η γελοιότητα: Για να βγούνε οι 16 ώρες δουλειάς η κυβέρνηση «αντικαθιστά» το 24ωρο με το… 27ωρο!
Mετά τις δηλώσεις του για 16 ώρες δουλειάς τη μέρα σε δύο εργοδότες ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, έβγαλε «διευκρινιστική δήλωση».
Και τι υποστηρίζει; Ιδού:
«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση μετά την αθλιότητα κατά των εργαζομένων με τις 16 ώρες δουλειάς, «επιστρατεύει» και τη γελοιότητα!
Κύριε υπουργέ Εργασίας, οι ώρες ΔΕΝ βγαίνουν, διότι για να δουλεύει κανείς δύο 8ώρα (σε δύο εργοδότες) και να έχει και 11 συνεχείς ώρες ανάπαυσης, χρειάζεται ένα 27ωρο! Απλά μαθηματικά: 8+8+11= 27.
Σχεδιάζετε την «αντικατάσταση» του 24ωρου με το 27ωρο;
*****
Νομοσχέδιο για τη «δυνατότητα» των εργαζόμενων να δουλεύουν σε πολλαπλούς εργοδότες, μέχρι και για δύο 8ωρα την ίδια ημέρα, προανήγγειλε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.
«Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με σεβαστά δικαιώματα», είχε δηλώσει ο Α. Γεωργιάδης λίγες μέρες έπειτα από την ανάληψη του υπουργείου Εργασίας στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή τα περιστατικά τραυματισμού εργαζομένου και αναξιοπρεπούς εργασίας στον τουριστικό τομέα που είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας.
Το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται αυτά τα «σεβαστά δικαιώματα», είχε γίνει εμφανές ήδη από τις επόμενες ημέρες, όταν έλεγε πως «η συζήτηση περί αξιοπρέπειας» στην εργασία «είναι μία περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση» και πως αν «ο εργαζόμενος είναι χαρούμενος» τότε το κράτος δεν πρέπει να παρέμβει.
Ήταν συνεπώς αναμενόμενο, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρούσε παραπέρα την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, έπειτα από τη νομιμοποίηση του 10ώρου και της απλήρωτης υπερωρίας από τον Κ. Χατζηδάκη. Πάντα με το ψευδές πρόσχημα των «επιθυμιών» του εργαζόμενου, η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί μέχρι και τη 16ωρη ημερήσια εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, αλλά και τις απολύσεις «δόκιμων εργαζόμενων» χωρίς αποζημίωση.
Η προαναγγελία έγινε από τον Άδωνι Γεωργιάδη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, δείχνοντας πως ο υπουργός Εργασίας αντιλαμβάνεται τους εργαζόμενους όχι τόσο ως «ανθρώπους», αλλά ως κάτι κοντινότερο στον μύθο του Σίσυφου.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο», είπε ο Γεωργιάδης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν πρόκειται για δυο 8ωρα την ίδια ημέρα, άρα 16 ώρες τη μέρα, ο υπουργός απάντησε χωρίς ντροπή: «Αν το επιθυμεί ναι, δική του είναι η απόφαση όχι δική μου, από δω και μπρος θα του το επιτρέπουμε, σήμερα δεν γίνεται».
Γελώντας, και σημειώνοντας πως οι ρυθμίσεις «μπορεί να μην αρέσουν ιδιαίτερα σε ανθρώπους της Αριστεράς» ο Γεωργιάδης επικαλέστηκε επίσης την «ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής οδηγίας», την οποία δεν διευκρίνισε. Φυσικά, η «δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες» είναι κάτι που προϋπάρχει. Αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η κατάργηση του περιορισμού που ίσχυε μέχρι σήμερα, πως το σύνολο της εργασίας εντός 24ώρου πρέπει να μην ξεπερνά το νόμιμο ωράριο της ημερήσιας εργασίας.
Πρόκειται δηλαδή για πλήρη, πλέον, κατάργηση του 8ώρου ως νόμιμου ωραρίου ημερήσιας εργασίας, και προώθηση της «απελευθέρωσης» που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 16ωρο. Το πόσο καταστροφικό θα είναι κάτι τέτοιο για το σύνολο της ζωής των εργαζομένων που θα αναγκαστούν για λόγους βιοπορισμού να το υποστούν, θα έπρεπε να είναι προφανές.
Για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις τους, για τον ελέυθερό τους χρόνο και για την ψυχική και σωματική τους υγεία, η εφαρμογή του (μέχρι και) 16ώρου θα είναι εξοντωτική. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πισωγύρισμα περισσότερου από ενός αιώνα, πριν τις μαχητικές και αιματηρές διεκδικήσεις των εργατών που έφεραν την υιοθέτηση της συνθήκης «8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ελεύθερου χρόνου, 8 ώρες ύπνου».
Η δεύτερη πτυχή του αναγγελθέντος νομοσχεδίου, όπως την εξέθεσε ο υπουργός Εργασίας, δίνει στους εργοδότες άλλη μία μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης, με τη θέσπιση του «δόκιμου εργαζόμενου», του οποίου «μπορεί να λύεται η σύμβαση αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών». Ουσιαστικά, θα δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν «δόκιμους εργαζόμενους» τους οποίους θα απολύουν χωρίς αποζημίωση. Η εφαρμογή αυτού του «θεσμού» είναι προφανές και επόμενο πως θα οδηγήσει σε μαζική εφαρμογή τέτοιου είδους εργασιακών σχέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου