«Όπως φοβόμασταν, οι ελληνικές αρχές κρύβονται πίσω από τη νομικά διφορούμενη έννοια των λεγόμενων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων για να στερήσουν παράνομα την ελευθερία των αιτουσών/ούντων άσυλο.»
Έπειτα από απόφαση του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει την παράνομη κράτηση αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές στο νέο -χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση- καταυλισμό της Σάμου.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η απόφαση προβλέπει ότι «από τις 17 Νοεμβρίου απαγορεύεται σε όσες/ους δεν διαθέτουν έγκυρες ταυτότητες που έχει εκδώσει η κυβέρνηση (κάρτες ασύλου) να εγκαταλείψουν το camp για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η απόφαση ισχύει για τα άτομα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι κάρτες ως αποτέλεσμα ανεπιτυχών αιτήσεων ασύλου ή για τις/τους νεοεισερχόμενες/ους που δεν τους έχουν εκδώσει ακόμη κάρτα».
Η Δ.Α. αναφέρεται σε ανεπίσημες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες σε 100 από τους περίπου 450 διαμένοντες «έχει απαγορευτεί η έξοδος από τις εγκαταστάσεις που μοιάζουν με φυλακή για περισσότερο από δύο βδομάδες, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στην ελευθερία».
Δεν μπορούν να βγουν από το camp για να κάνουν τις καθημερινές δουλείες τους
Τα άτομα και οι οικογένειες που επηρεάζονται από την απόφαση της 17ης Νοεμβρίου δεν μπορούν να βγουν από το camp για να κάνουν τις καθημερινές δουλείες τους, να παρακολουθήσουν μαθήματα ή δραστηριότητες της κοινότητας στην κοντινή ΜΚΟ «Alpha land» ή να πάνε στο κέντρο της πόλης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η νέα «Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή» της Σάμου, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., έχει κατασκευαστεί σε ένα απομονωμένο σημείο, 6 χλμ από την κεντρική πόλη, το Βαθύ, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3.000 άτομα και είναι εξοπλισμένη με αυστηρό σύστημα περιορισμού και επιτήρησης, που περιλαμβάνει διπλό συρμάτινο μεταλλικό φράχτη, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης σε όλες τις εγκαταστάσεις και 24ωρη παρουσία αστυνομικών και ιδιωτικών υπαλλήλων ασφαλείας που περιπολούν. Οι μετακινήσεις των κατοίκων εντός και εκτός του camp, που επιτρέπονται μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ., υπόκεινται σε ελέγχους ασφαλείας και πραγματοποιούνται μέσω μαγνητικών πυλών.
«Πραγματικά τρελαίνεσαι»
Η οργάνωση παραθέτει μαρτυρίες όπως αυτή του Α., Αφγανού από την Καμπούλ, που μένει στο καμπ μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2020. Το αίτημά του για άσυλο έχει απορριφθεί πολλές φορές και του έχει αφαιρεθεί η κάρτα ασύλου του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φύγει από τις εγκαταστάσεις. Πριν από τη μεταφορά του στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, ο ίδιος και η οικογένειά του ζούσαν στη «ζούγκλα», έναν διάχυτο οικισμό γύρω από το παλιό camp της Σάμου, διαβόητο για τις άθλιες συνθήκες ζωής.
Μιλώντας από το κοντέινερ όπου ζει με την οικογένειά του, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στο νέο camp, αλλά τόνισε: «Μας φέρονται σαν φυλακισμένους… Πραγματικά τρελαίνεσαι σε αυτό το μέρος. Δεν μπορείς να πας πίσω. Δεν μπορείς να πας μπρος… Δεν μπορώ να κοιμηθώ… Ζούμε συνεχώς ζωή χωρίς σκοπό, με πάρα πολύ άγχος».
Ο H., ένας Αφγανός άντρας που βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2020, του οποίου το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί δύο φορές, δεν έχει βγει από το camp εδώ και πέντε μέρες. Πριν από την απόφαση της 17ης Νοεμβρίου, ήταν δραστήριος έξω από τον καταυλισμό: «Μάθαινα αγγλικά και εργαζόμουν εθελοντικά έξω από το camp. Τις τελευταίες πέντε μέρες νιώθω ότι είμαι φυλακισμένος. Στο παλιό camp είχα την ελευθερία μου».
Στερούνται την ελευθερία τους αυτόματα και συλλήβδην
Τα άτομα που μένουν στο camp της Σάμου στερούνται την ελευθερία τους αυτόματα και συλλήβδην, για αδιαφανείς και παράτυπους νομικούς λόγους, χωρίς να μπορούν να αμφισβητήσουν τον εγκλεισμό τους, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Τις τελευταίες πέντε μέρες, έχει επιτραπεί μόνο στα παιδιά να βγουν από το καμπ για να πάνε σχολείο.
«Όπως φοβόμασταν, οι ελληνικές αρχές κρύβονται πίσω από τη νομικά διφορούμενη έννοια των λεγόμενων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων για να στερήσουν παράνομα την ελευθερία των αιτουσών/ούντων άσυλο. Καλούμε την Ελλάδα να ανακαλέσει επειγόντως αυτή την απόφαση και να άρει τους περιορισμούς για τους κατοίκους του camp της Σάμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επίσης να διασφαλίσει τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων εντός των εγκαταστάσεων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.», δήλωσε η Adriana Tidona, που υπογραμμίζει ότι «αυτός ο χώρος μοιάζει περισσότερο με φυλακή παρά με χώρο φιλοξενίας ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια. Πρόκειται για κατάφωρη κατάχρηση των χρημάτων της Ε.Ε. και για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων όσων διαμένουν εκεί».
Η οργάνωση, που έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της για την αντικατάσταση των ανοιχτών καταυλισμών στην Ελλάδα από «κλειστά ελεγχόμενα κέντρα», προχώρησε στην παραπάνω καταγγελία αφού αντιπροσωπεία της επισκέφτηκε το καμπ στις 22 Νοεμβρίου 2021, την πέμπτη μέρα των περιορισμών, και συναντήθηκε με ορισμένους από τους κατοίκους που έχουν πληγεί.
Τέλος, θυμίζει ότι οι αιτούσες/ντες άσυλο σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια εδώ και δύο μήνες, αφού αυτή διακόπηκε απότομα όταν η διαχείριση του προγράμματος παροχής χρηματικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. πέρασε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τις/τους Πρόσφυγες στις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με ΜΚΟ στην Ελλάδα, περίπου 34.000 αιτούσες/ντες άσυλο επηρεάζονται επί του παρόντος.
Πηγή: www.rosa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου