09 Δεκεμβρίου 2021

Οι ανασφάλιστοι ξανά στον Καιάδα ;

Η κυβέρνηση με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο και εκδόθηκε μάλιστα στο ΦΕΚ το Σάββατο 04.12 (άρθρο 38, ν.4865/2021) καταργεί από 1.1.22 για εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων, καθώς και διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ . Οι ανασφάλιστοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν μόνο στο ΕΣΥ για μια απλή συνταγογράφηση των φαρμάκων τους ή μιας απλής πχ αιματολογικής εξέτασης.

Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία αποκλειστικά για covid ή έχουν αναστείλει τα τακτικά τους ιατρεία. Τα δε Κέντρα Υγείας και η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό που μετακινείται στα νοσοκομεία και αναγκαστεί να μειώσουν τα τακτικά τους ραντεβού έως και 50% λόγω της αύξησης των εμβολιαστικών γραμμών και της λειτουργίας ιατρείων covid. Άρα, ή ο ανασφάλιστος θα περιμένει για μήνες μέχρι να βρει διαθέσιμο ραντεβού στο ΕΣΥ ή θα αναγκαστεί να πληρώσει το αντίτιμο από το υστέρημά του, προσφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα. Αν έχει. Αν δεν έχει… Πρόκειται ουσιαστικά για αποκλεισμό των ανασφάλιστων από την στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που θα εκτινάξει την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Σε συνθήκες πανδημίας, επιστροφή στα χρόνια του Μνημονίου, που οι ανασφάλιστοι έκαναν ουρά στα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία.

Με το νόμο του 2016 και κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, θεσμοθετήθηκε η καθολική δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ, παρότι το μέτρο αυτό δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και στελέχωσης των νοσοκομείων για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. Η πρόσθετη δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων δεν ξεπέρασε ποτέ τα 250 εκ., που αντιστοιχούν σε 100 ευρώ, δηλαδή ένα εμβόλιο πνευμονιόκοκκου και ένα για τη γρίπη για κάθε ανασφάλιστο τον χρόνο. Η χώρα μας συνέχισε να έχει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο «μη καλυπτόμενων αναγκών  ιατρικής περίθαλψης» –κυρίως λόγω κόστους– στην ΕΕ, με το ποσοστό να διπλασιάζεται για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ομολογεί ότι

Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες… η προτεινόμενη διάταξη επιδιώκει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογίσει το κόστος συνταγογράφησης..

Τη στιγμή που έχει «συγκρατήσει» τη δημόσια δαπάνη για την Υγεία και την Πρόνοια ήδη δύο συνεχόμενες χρονιές και αισίως οδεύουμε για τρίτη, (ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει 900 ευρώ μείωση των δαπανών για το Υπ.Υγείας και 1,7 δις των δαπανών για Πρόνοια, στήριξη ανέργων, παροχές υγείας κτλ),  απ’ την άλλη ασυγκράτητα ενισχύει το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο που έχει λιποτακτήσει από την αντιμετώπιση της πανδημίας, έμμεσα και άμεσα. Στην προκειμένη δίνει δωράκι στις φαρμακευτικές εταιρίες που λόγω ισχύος του clawback (από ένα ποσό φαρμακευτικής δαπάνης και πάνω, οι φαρμακευτικές δεν αποζημιώνονται) θα έχουν τεράστια κέρδη.

Η πιο κυνική και αδίστακτη κυβέρνηση των τελευταίων ετών δεν αρκείται στον υγειονομικό και κοινωνικό όλεθρο που έχει προκαλέσει με τη διαχείριση της πανδημίας. Επιχειρεί να επιβάλλει μια νέα πραγματικότητα, κοινωνικού κανιβαλισμού, με τεράστιες ταξικές ανισότητες, με τους φτωχούς και αδύναμους όχι μόνο να μην έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, αλλά να ωθούνται προς τον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας.

Τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι δημοτικές κινήσεις, η αριστερά πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την κατάργηση του απαράδεκτου νόμου, για το δικαίωμα στη Ζωή και την Υγεία των ανασφάλιστων, των ανέργων και των φτωχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου