ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI |
Σκαρφάλωσε στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Εurostat, ανακόπτοντας έτσι την πορεία αποκλιμάκωσης των τελευταίων 10 μηνών. Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός εξακολούθησε να επιβραδύνεται, αν και με πιο αργό ρυθμό, υποχωρώντας στο 5,3% από 5,5% τον Ιούνιο. Οι εκτιμήσεις της Εurostat αφορούν τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος συντίθεται με βάση ένα αντιπροσωπευτικό «ευρωπαϊκό καλάθι» αγαθών. Καθώς ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κινείται τους τελευταίους μήνες σε χαμηλότερα ποσοστά από τον εναρμονισμένο, τον Ιούλιο αναμένεται πιθανόν να κυμανθεί σε εύρος από 2,4%-2,8% (από 1,8% τον Ιούνιο).
Σε επίπεδο ευρωζώνης τα τρόφιμα εξακολουθούν να σέρνουν την κούρσα των ανατιμήσεων, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 10,8% σε ετήσια βάση (μαζί με τον καπνό και τα ποτά), από 11,6% τον Ιούνιο. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κινούνται με ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό, στο 11,8%, ενώ τα φρέσκα-μη επεξεργασμένα με 9,2%, σημειώνοντας μάλιστα μηνιαία άνοδο. Στάσιμος παρέμεινε ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων) στο 5,5%, ενώ ο πληθωρισμός στην ενέργεια εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος, στο -6,1% (από -5,6%). Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ αυτές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων κατά 5%.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει ο πέμπτος χαμηλότερος στην ευρωζώνη, μετά την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία και το Βέλγιο. Ωστόσο, η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών τον Ιούλιο χτυπάει καμπανάκι για νέο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, το οποίο αναμένεται να κλιμακωθεί τον Σεπτέμβριο, όσο αποτυπώνονται στα ράφια οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το ρύζι.
Λιανεμπόριο
Οι πληθωριστικές αυξήσεις αντανακλώνται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το λιανεμπόριο του Μαΐου, με τον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών να εμφανίζει ετήσια άνοδο 7,2%, ενώ αντίθετα ο δείκτης όγκου κινείται πτωτικά κατά 0,4%.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η μείωση του όγκου πωλήσεων σε μηνιαίο επίπεδο, με υποχώρηση κατά 5,8%. Η ακρίβεια στα τρόφιμα αναγκάζει τους καταναλωτές να περιορίζουν σημαντικά τις αγορές τους, με τα καταστήματα ειδών διατροφής να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση όγκου πωλήσεων, κατά 7,6%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου