01 Αυγούστου 2023

Το κρινάκι της άμμου κινδυνεύει με αφανισμό

EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το κρινάκι θεωρείται κινδυνεύον είδος και προστατεύεται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία


Το λευκό κρινάκι της άμμου (επιστ. Pancratium maritimum), γνωστό κι ως αμαρυλλίς, παγκράτιο, κρίνος της Κνωσού, ζαφορά ή κρόκος είναι ένα πανέμορφο φυτό που κατακλύζει τους αμμόλοφους των νησιων αλλά περιοχών την ηπειρεωτικής χώρας κάθε χρόνο, από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση του έχει περιοριστεί σε λίγες παραλίες, λόγω της συρρίκνωσης των αμμοθινών όπου ζει. Αυτός ο παραθαλάσσιος “ασκητής” που άντεξε χιλιάδες χρόνια στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της άνυδρης και καυτής γης, κινδυνεύει τα τελευταία χρόνια με εξαφάνιση από τις ρόδες των αυτοκινήτων που πρέπει να παρκάρουν όσο πιο κοντά γίνεται στο κύμα, από τις ομπρελοξαπλώστρες που καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο πάνω στις αμμουδιές και από την άγνοια του ανθρώπινου είδους που τσαλαπατά ότι βρίσκει μπροστά του.

Το κρινάκι της άμμου ή κρινάκι της Παναγιάς όπως είναι γνωστότερο στα νησιά του Αιγαίου ξεκινά την ανθοφορία του τον Ιούλιο και τον  Αύγουστο φτάνει στο υψηλότερο σημείο άνθισης κι είναι τότε πού το άρωμα τους γίνετε πολύ έντονο. Η ανθοφορία τους λήγει στα μέσα Σεπτέμβρη μαζί με τα μελτέμια που παύουν να το δροσίζουν και να το ενισχύουν. Πλέον, το κρινάκι θεωρείται κινδυνεύον είδος και προστατεύεται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης το έχει χαρακτηρίσει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και για την προστασία τους, προτείνει: α) την οριοθέτηση και την προστασία των περιοχών που φύεται (αμμοθίνες), β) την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που διαταράσσει τους αμμόλοφους, τον βιότοπο τους, γ) την απαγόρευση, ακόμη και του καθαρισμού των ακτών, με εργαλεία που αναδεύουν την άμμο. 

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου