Αξίζει να δούμε μερικούς άλλους δείκτες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και δείχνουν την πραγματική κατάσtαση της χώρας.
Μεταξύ άλλων μάθαμε ότι έχουμε πλέον την μεγαλύτερη ανεργία των νέων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε (είχαμε ήδη την υψηλότερη ανεργία συνολικά) και ότι το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπέρασε ακόμη και αυτό της Ιαπωνίας φέρνοντάς μας στην κορυφή των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η Ελλάδα έχει επίσης το πιο αργό (και από τα πιο ακριβά) ίντερνετ στην Ευρώπη.
Ίσως όμως όλα αυτά να μην έχουν πια σημασία αφού έχουμε και το τρίτο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από covid αναλογικά με τον πληθυσμό στην ΕΕ, μετά την Κύπρο και τη Βουλγαρία, η οποία παρεμπιπτόντως έχει και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη.
Σχετικό είναι και το ακόλουθο δημοσίευμα για το δημόσιο χρέος:
Στο 236% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Tον υψηλότερο δείκτη διεθνώς στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ έχει πλέον η Ελλάδα, ξεπερνώντας ακόμα και την Ιαπωνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 εξαιτίας των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και του νέου δανεισμού με την έκδοση ομολόγων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 388,49 δις ευρώ, έναντι 374,06 δισ. ευρώ, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020! Μέσα σε επτά μήνες δηλαδή αυξήθηκε κατά 14,49 δις ευρώ!
Έτσι το ακαθάριστο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 236% του ΑΕΠ, έναντι 233% της Ιαπωνίας που έχει τον επόμενο χειρότερο δείκτη.
Είναι η χειρότερη επίδοση στην ιστορία και η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί το επόμενο διάστημα με ένα χρέος κοντά στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πώς μέρος του χρέους ύψους 243,8 δισ. ευρώ, είναι τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης (ΕΤΧΣ, ΕΜΣ και ΔΝΤ), ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν στις αγορές, έχουν αυξηθεί σε 79,81 δισ. ευρώ, από 66,88 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου