Μετά τον ΟΟΣΑ, που έκανε λόγο για αδύναμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κίνδυνο επιδείνωσης ανισοτήτων και κίνδυνο να «να ξανανοίξουν παλιές πληγές», ήρθε η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία, με τον πληθωρισμό στη χώρα μας, το κόστος των καυσίμων, του ρεύματος και της διατροφής κατέγραψε αύξηση 1,9%. Η αντίδραση της κυβέρνησης: ο ρόλος του «Πιλάτου» ▬ Την ίδια ώρα, το Ευρωβαρόμετρο δίνει «χαστούκι» στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει αναξιόπιστη διαχείριση των κονδυλίων. Το 89% των πολιτών ζητά «διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία» για τα κοινοτικά κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα, γκρεμίζοντας την επικοινωνιακή εικόνα που χρίζει η κυβέρνηση με τα φίλια ΜΜΕ της
Το κόστος καυσίμων, ηλεκτρισμού και διατροφής εκτοξεύθηκε, με τον πληθωρισμό τον Αύγουστο 2021 σε ετήσια βάση να καταγράφει αύξηση 1,9%!
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9%, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση των τιμών τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 οφείλεται στις ανατιμήσεις στις εξής κατηγορίες:
- 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
- 4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
- 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, μοσχάρι, χοιρινό, γιαούρτι.
- 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
Σφοδρό πλήγμα για την κυβέρνηση το Ευρωβαρόμετρο. Αναξιόπιστη στη διαχείριση κονδυλίων της ΕΕ
Καταπέλτης είναι για την κυβερνητική διαχειριστική (αν)επάρκεια το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε χθες που συνιστά σφοδρότατο πλήγμα στην επικοινωνιακή της εικόνα στην οποία η ΝΔ επενδύει με κάθε κόστος.
Μετά τις έντονες αποδοκιμασίες προς τον πρωθυπουργό, προστίθεται ένα ακόμη πλήγμα για την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης από τη δημοσίευση του Ευρωβαρόμετρου που αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες πολίτες κρίνουν ως αναξιόπιστη αυτήν και τις πρακτικές διαχείρισής της.
Χαρακτηριστικό είναι το μάλιστα το εύρημα ότι το 89% των Ελλήνων στην Ευρώπη ζητά «διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία» για τα κοινοτικά κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα.
Παρά την συνεχή θετική προβολή που χαρίζουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τα ΜΜΕ της χώρα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 53% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρος να είναι 41%.
Ενόψει δε, του νέου σφοδρότατου κύματος ακρίβειας το Ευρωβαρόμετρο αντανακλά την μεγάλη ανησυχία των πολιτών, με έναν στους δύο Έλληνες να ζητά στήριξη της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο:
- 9 στους 10 στην Ελλάδα (4 στους 5 στην ΕΕ) δηλώνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές.
- 67% των πολιτών στην Ελλάδα (60% στην ΕΕ) προσδοκούν ότι τα έργα του NextGenerationEU θα βοηθήσουν τη χώρα τους να ξεπεράσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.
- 41% των ερωτηθέντων στην ΕΕ (53% στην Ελλάδα) αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης τους να κάνει ορθή χρήση των πόρων του NextGenerationEU.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου