Απρίλιος 2021
Δραματικές διαγράφονται πλέον οι εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, με επίκεντρο την επικείμενη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ! Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, μέσω του τέως υπουργού Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή που με την εμπειρία και τα κεφάλαιά του θα αναβαθμίσει τις υποδομές του δικτύου αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Μεγάλα λόγια!
Μόνο κερδοσκοπικά funds που θα απολαύσουν τα εγγυημένα κέρδη που αποδίδουν τα δημόσια μονοπώλια, για να αποχωρήσουν μετά την πάροδο πενταετίας, προκρίθηκαν στη short list του ΔΣ της ΔΕΗ. Η πρόσληψη μάλιστα από τη διοίκηση της ΔΕΗ της Goldman Sachs – αρχιερέα της κερδοσκοπίας, ως συμβούλου ιδιωτικοποίησης, εγγυάται την μετατροπή των δικτύων σε πεδίο δόξης λαμπρό κάθε κερδοσκοπίας που μπορούμε να φανταστούμε…
Θα θέλαμε ωστόσο να μάθουμε το τίμημα των «πολύτιμων» συμβουλών της Goldman Sachs…
Επενδύσεις, ωστόσο ξέρουμε ότι θα γίνουν. Όχι όμως για να έχουν ρεύμα οι εργαζόμενοι και οι κατοικίες από τα δυτικά προάστια μέχρι την Εκάλη με αυξημένους δείκτες αξιοπιστίας και συνέχειας τροφοδότησης. Θα γίνουν επενδύσεις για να εξυπηρετηθούν οι νέες εγκαταστάσεις σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά με εγγυημένη απόδοση κεφαλαίου την οποία θα πληρώσουν οι καταναλωτές! Οι νέες «πράσινες» επενδύσεις στην ενέργεια που στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας (Μήδεια) δεν εισέφεραν στο δίκτυο και τη ζήτηση ούτε μία kWh!
Για άλλη μια φορά η αγορά και το κέρδος αποδεικνύεται ότι έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα και σημασία από τις κοινωνικές ανάγκες!
Η επικείμενη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε κερδοσκοπικά funds με αυξημένα δικαιώματα του management, ισοδυναμεί με πώληση των παγίων του δικτύου. Ισοδυναμεί με πώληση των φιλέτων της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ. Ισοδυναμεί με παραχώρηση της γης στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέχρι να πωληθεί κι αυτή. Αλήθεια, πόσα από τα χιλιάδες ακίνητα που κατείχε η ΔΕΗ πριν λίγα χρόνια θα παραμείνουν στη μητρική εταιρία; 500; Ή ακόμη λιγότερα;
Αλήθεια δεν ανησυχεί τη διοίκηση της ΔΕΗ το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, κανένας μεγάλος διαχειριστής δικτύου από την Ευρώπη δεν κατέθεσε προσφορά εξαγοράς; Μόνο κερδοσκόποι και αεριτζήδες;
Η παραγωγική ικανότητα της ΔΕΗ συρρικνώνεται, χωρίς ορατό σχέδιο αντικατάστασης της βιαίως λήξασας λιγνιτικής παραγωγής. Η ανυπαρξία σχεδιασμού υποκατάστασης των λιγνιτικών μονάδων εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού τα επόμενα χρόνια. Δεν υφίσταται επίσης κανένα ορατό σχέδιο για μεγάλες επενδύσεις στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Παρότι μάλιστα η ΔΕΗ έχει το αναμφίβολο συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της δυνατότητας αντλησιοταμίευσης στα υδροηλεκτρικά της και όχι μόνο! Τυχαίο;
Η διοίκηση της ΔΕΗ για το μόνο που φρόντισε επιμελώς είναι να δημιουργήσει δεκάδες Γενικούς Διευθυντών και Διευθυντές των 100.000 (+50%) και 70.000 (+30%) ευρώ που πολλαπλασιάζονται διαρκώς! Αυτοί που μιλούν συνεχώς για εξοικονόμηση, που κρατούν τους μισθούς μας καθηλωμένους επί χρόνια δημιουργούν το πιο ξεχειλωμένο οργανόγραμμα ενεργειακής εταιρίας παγκοσμίως!
Αντιστοίχως συμβαίνει και στον ΔΕΔΔΗΕ με απόφαση ΔΣ εν μέσω πανδημίας.
Την ίδια ώρα ένα τεράστιο κύμα αποχωρήσεων έμπειρων στελεχών, τεχνικών
και διοικητικών έχει δημιουργήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, τις συνέπειες
του οποίου παρατηρούμε καθημερινά, τόσο σε δυσλειτουργίες στην
διεκπεραίωση πάσης φύσεων οργανωτικών και τεχνικών ζητημάτων, όσο και σε
κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Είναι τόσο κυνική η προσήλωση στον στόχο της ιδιωτικοποίησης, που δεν βρέθηκε έστω μια λέξη συμπάθειας να ειπωθεί επίσημα για το τραγικό δυστύχημα με τον χαμό τριών συναδέλφων μας.
Συνειδητά και σχεδιασμένα, μετατρέπουν την ΔΕΗ σε μια κακή εταιρεία, μια εταιρεία ζόμπι! Κάθε μήνα της αφαιρούν κι ένα «φιλέτο» από την περιουσία της που το χαρίζουν σε ημέτερους εντός κι εκτός Ελλάδας. Σύντομα δε θα έχει μείνει τίποτα να πουληθεί! Ένα φάντασμα μόνο από την άλλοτε κραταιά ΔΕΗ. Ούτε περιουσία δεν θα έχει.
Η εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη έχει αποδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων συνεπάγεται αυτόματα την παρακμή τους! Στη δε Αμερική αυτός είναι απλά ο κανόνας που κοστίζει πολλές ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη πρόσφατα στο Τέξας. Τιμολόγια στα ύψη, που δικαιολογούνται βάσει της ελλιπούς προσφοράς ενέργειας σε περιόδους κακοκαιρίας, είναι το τίμημα της απαρχαίωσης και κατάρρευσης του δικτύου και της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας.
Η λεηλασία πρέπει να σταματήσει εδώ!
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να την υπερασπιστούμε, ως πολίτες και εργαζόμενοι!
Να μπει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας!
Τα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής είναι μονοπωλιακή, στρατηγικής σημασίας υποδομή και οφείλουν να παραμείνουν δημόσια προς εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών!
Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου