Protest by the Tourism Workers, in Athens, on April 20, 2021 / Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων στην Αθήνα, 20 Απριλίου, 2021 |
Υπενθυμίζεται ότι στη μέχρι τώρα προσπάθεια του κλάδου να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας και να βρεθεί μια ουσιαστική λύση για τους χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση.
Αττική
Σε αυτό το πλαίσιο αποφυγής των εργαζομένων και με φόντο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση στην ουσία θέλει για ακόμη μια φορά «να απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρέωση και το κόστος για τα μέτρα προστασίας στους χώρους, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στις πλάτες των εργαζομένων». «Αυτό θα το συνδυάσουν» αναφέρει, «με το νέο νομοσχέδιο που μας γυρίζει σε συνθήκες εργασίας του 18ου αιώνα, με την κατάργηση του 8ωρου και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης».
Στα αιτήματά τους οι εργαζόμενοι ζητούν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Εμβολιασμό όλων των εργαζομένων
- Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις
- Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων
- Αποπληρωμή χρωστούμενων δώρων και μισθών
- Τουρισμό και καταλύματα για τους εργάτες και τους φτωχούς.
Το συνδικάτο, το οποίο είχε προκηρύξει και στάση εργασίας, και επιχειρησιακά σωματεία αποτύπωσαν στα πανό τους τα αιτήματα για την επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά, με τα δικαιώματά τους αλλά και μέτρα προστασίας της υγείας τους, για την επαναπρόσληψη όλων των εποχικών. Παράλληλα κατήγγειλαν τα σχέδια της κυβέρνησης και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», «Φτάνει πια πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά».
Στα «πρωτόκολλα που είναι κομμένα και ραμμένα στις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων» και στην περσινή πείρα των εργαζομένων και στα τρέχοντα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. «Τη ζωή μας τη θεωρούν κόστος για τα κέρδη τους», κατήγγειλε. «Μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς θα δείξουμε τα δόντια μας», τόνισε και κάλεσε σε απεργία στις 6 Μάη και σε νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Mαζί με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης διαδηλώνουν και τα Σωματεία Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, Τουριστικών Συνόδων και η Ομάδα Δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους εξέφρασαν με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, ενώ τη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
«Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 20 μέρες που βγαίνουμε στο δρόμο», υπενθύμισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Στα αιτήματα αυτά, όπως υπογράμμισε, η απάντηση της κυβέρνησης έχει δοθεί με μέτρα που έχουν τσακίσει το εισόδημα και τα δικαιώματα, έχουν εκθέσει και συνεχίζουν να εκθέτουν την υγεία των εργαζομένων στην πανδημία. «Σήμερα, μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού, η επίθεση της εργοδοσίας συνεχίζεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα για την επιβολή 10ωρης δουλειάς, την αύξηση των υπερωριών, τη θεσμοθέτηση νέων εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση» υπογράμμισε και κάλεσε τα σωματεία να δώσουν την πρώτη τους απάντηση με την απεργία στις 6 Μάη, τιμώντας παράλληλα την εργατική Πρωτομαγιά.
Θεσσαλονίκη
Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο του Διοικητηρίου πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη μέλη του σωματείου ξενοχοϋπαλλήλων νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενώ κατέθεσαν και υπόμνημα με τις θέσεις τους στο γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη. «Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι η αρχή μιας σειράς (κινητοποιήσεων), που θα ακολουθήσουν εφόσον δεν εισακουστούν οι θέσεις μας», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου, Γρηγόρης Λειβαδιώτης. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής διεκδικούν την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προστασία τους από την covid-19, τη στήριξη του εισοδήματός τους, την ανάκληση των απολύσεων που έγιναν και την απαγόρευση νέων για το επόμενο διάστημα καθώς και την επαναπρόσληψη αυτών που εργάζονται σε εποχιακά καταλύματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου