20 Απριλίου 2021

Σοβαρές ενστάσεις από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το νομοσχέδιο Τσιάρα «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου»


Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας και ο Εθνικός Θεσμός σε θέματα προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
– Είναι, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο «το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο για την παροχή γνωμοδοτήσεων επί προωθούμενων μεταρρυθμίσεων εθνικής νομοθεσίας που άπτονται ζητημάτων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή/και με αντίκτυπο σε αυτά.»
 
– Απαρτίζεται από 35 φορείς οι οποίοι ορίζουν τους εκπροσώπους τους με τριετή θητεία. Η αντιπροσωπευτική της σύνθεση επιτρέπει να συνυπάρξουν διαφορετικές δυνάμεις: εκπρόσωποι της διοίκησης, ειδικοί επιστήμονες, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι κομμάτων, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητες αρχές.
 
Ενδεικτικά, κάποια από όσα σημειώνει:
 
– «Είναι αναγκαίο, σύμφωνα με το αρίθμ. 12 Γενικό Σχόλιο της Επιτροπής των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού(Δικαίωμα του παιδιού να ακούγεται), να δοθεί η δέουσα προσοχή στην εξατομικευμένη προσέγγιση για την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού»
 
– «Η συνεκτίμηση της γνώμης του παιδιού (εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του) από το Δικαστή απορρέει, εκτός των άλλων, από διεθνή υποχρέωση, βάσει του άρθρου 12 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει κυρωθεί από το 1992 με νόμο από την Ελλάδα και σύμφωνα με το αρίθμ. 14 Γενικό Σχόλιοτης Επιτροπής των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού»
 
– «Ανησυχία εκφράζεται ως προς την υποχρεωτική συνάσκηση της γονικής μέριμνας στην πράξη, μετά τη λύση του γάμου ή της συμβίωσης σε ένα ήδη συγκρουσιακό περιβάλλον, καθώς αν μπορούσε αυτή να επιτευχθεί, θα είχε επιτευχθεί ήδη συναινετικά χωρίς την ανάγκη καταφυγής σε διαδικασίες αντιδικίας.»
 
– «Ο νομοθέτης αξιώνει την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης. Επιπλέον της αντίθεσης της εν λόγω διάταξης με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το Ν3500/2006 και τη διάταξη του άρθρου 1537 ΑΚ (έκπτωση από το δικαίωμα της γονικής μέριμνας με την έκδοση τελεσίδικης απόφασης), η παρούσα νομοθετική ρύθμιση χρήζει βελτίωσης προς το«συμφέρον του τέκνου».
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση σε αρχείο pdf, ΕΔΩ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου