27 Απριλίου 2021

Κυκλάδες: Συνέντευξη της Λυδίας Καρρά για τις ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες και στο Ν. Αιγαίο (ΗΧΗΤΙΚΟ & VIDEO)

Ραδιοφωνική συνέντευξη της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στον Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή "Στο βάθος κήπος" με την Ειρήνη Προμπονά, στις 16 Απριλίου 2021. Με αφορμή την ένταξη πέντε νησιών του Ν. Αιγαίου (Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος) στα επτά ευρωπαϊκά μνημεία - τοπία υπό απειλή της Europa Nostra, η κ. Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μιλάει για τον κίνδυνο της βιομηχανοποίησης και της καταστροφής του τοπίου των νησιών των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου από την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών.
 
Ακολουθεί το ηχητικό: 
 

altersyros: Παραθέτουμε και το παρακάτω σχετικό άρθρο, με το ενδιαφέρον VIDEO για τα πέντε νησιά που προαναφέρθηκαν:

Πέντε Νησιά Νότιου Αιγαίου, ΕΛΛΑΔΑ (VIDEO)

Τα νησιά Αμοργός, Κίμωλος, Κύθηρα, Σίκινος και Τήνος μοιράζονται το τοπίο και τον πολιτιστικό πλούτο των Κυκλάδων, που τους προσφέρουν μια ασύγκριτη περιβαλλοντική αξία. Αυτό το εμβληματικό τοπίο, που αποτελεί ζωτικό μέρος της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, διαμορφώνεται από την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ του Αιγαίου Πελάγους, των λόφων, των βουνών, των παραδοσιακών οικισμών, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Αυτό το πολυστρωματικό τοπίο κινδυνεύει εξαιτίας προτάσεων για την εγκατάσταση πολλών ανεμογεννητριών σε διάφορα μέρη κάθε νησιού, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, ορισμένες εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ή ως σκηνικό παραδοσιακών χωριών. Οι ανεμογεννήτριες που προτείνονται υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ανάγκες των νησιών και προορίζονται να αναθέσουν ενέργεια σε άλλες ελληνικές τοποθεσίες. Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στη μορφολογία και το κλίμα τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους όσο και, κατά συνέπεια, τους γεωργικούς, κτηνοτροφικούς και τουριστικούς τομείς των οικονομιών τους. Αναμφίβολα, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο τη διαβίωση των τοπικών κοινοτήτων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς περαιτέρω άδεια για ανεμογεννήτριες σε περιοχές διατήρησης της φύσης. Η Ελληνική Etairia «Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς»   υπέβαλε πρόταση για την εξαίρεση των περιοχών διατήρησης της φύσης από το πρόγραμμα ανεμογεννητριών στο Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Elliniki Etairia, η αντιπροσωπεία της χώρας της Europa Nostra στην Ελλάδα, πρότεινε αυτά τα Πέντε Νησιά του Νότιου Αιγαίου για το 7 Πρόγραμμα που απειλείται περισσότερο από το 2021. Η Elliniki Etairia αγωνίστηκε για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 1972. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτών των Πέντε Νήσων του Νότιου Αιγαίου, Η Ελληνική Etairia αναζητά εναλλακτικές και ισορροπημένες λύσεις καθαρής ενέργειας αντί για αιολικά πάρκα, μαζί με μια διεξοδική διαδικασία διαβούλευσης με τοπικές κοινότητες και εμπειρογνώμονες. Η Elliniki Etairia επικοινωνήθηκε πρόσφατα με πολλές άλλες κοινοτικές ομάδες και δήμους ζητώντας παρόμοιες συμβουλές και υποστήριξη.

Η τοποθέτηση της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε (προστατευόμενα) πολιτιστικά τοπία είναι μεταξύ των πιθανών συγκρούσεων μεταξύ της προστασίας της κληρονομιάς και της δράσης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που προσδιορίστηκε στην πρόσφατη Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τίτλο «Θέτοντας την κοινή κληρονομιά της Ευρώπης στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» . Αυτό το έγγραφο αντικατοπτρίζει την ακλόνητη πεποίθησή μας ότι, στην περίπτωση τέτοιων εντάσεων, τα σενάρια «win-win» είναι και τα δύο επιθυμητά και εφικτά βάσει μιας κατάλληλης διαδικασίας διαβούλευσης με τοπικές κοινότητες και εμπειρογνώμονες της κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου