09 Δεκεμβρίου 2020

Εργαζόμενοι του υπ. Εργασίας καταγγέλλουν την μετατροπή τού ΣΕΠΕ σε υποχείριο βιομηχάνων και λοιπών εργοδοτών

Την μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε κατασταλτικό μηχανισμό σε βάρος των εργαζομένων καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας πως το ΣΕΠΕ λειτουργεί πλέον ως όργανο επιβολής των αντεργατικών μέτρων της Κυβέρνησης, καθ΄ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των λοιπών εργοδοτικών club, αντί να επιτελεί τον ρόλο του, ως σώμα ελέγχου της συμμόρφωσης του εργοδότη αλλά και προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η Συλλογικότητα Εργαζομένων του υπουργείου Εργασίας «Αντί-Λογος» υπογραμμίζει ακόμα πως το ΣΕΠΕ έχει μείνει χωρίς πόρους και εργαλεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία και τον ελεγκτικό του ρόλο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Συλλογικότητας Εργαζομένων υπουργείου Εργασίας «Αντί-Λογος»:

Το τελευταίο διάστημα, ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εργασίας, γινόμαστε μάρτυρες της ανοικτής μετατροπής της Επιθεώρησης Εργασίας σε όργανο επιβολής των αντεργατικών μέτρων της Κυβέρνησης, καθ΄ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των λοιπών εργοδοτικών club. Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή υποβάθμισε τον ελεγκτικό μηχανισμό, ως σώμα ελέγχου της συμμόρφωσης του εργοδότη αλλά και προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), χωρίς πόρους και εργαλεία, έμεινε σε ρόλο άβουλου και ανίσχυρου ελεγκτή της όλο και υποτυπώδους εργατικής νομοθεσίας.

Αφορμή φυσικά η πανδημία. Με αυτή τη πρόφαση:

  • Τέθηκε σε αδράνεια επ’ αόριστον ο ελεγκτικός μηχανισμός ως προς την τήρηση των ωραρίων. Το πρώτο μέτρο του Υπουργού Βρούτση σε κάθε κύμα της πανδημίας είναι η αναστολή υποχρέωσης του εργοδότη να ενημερώνει εκ των προτέρων το ΕΡΓΑΝΗ για τροποποιήσεις ωραρίου.
  • Θεσπίστηκε ο θεσμός της αναστολής σύμβασης εργασίας, αλλά …και αυτή η μεταβολή δηλώνεται εκ των υστέρων από τον εργοδότη, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να επιβληθεί πρόστιμο για εργαζόμενο που βρίσκεται σε έλεγχο να δουλεύει κανονικά, ενώ ο εργοδότης τον έχει θέσει σε αναστολή.
  • Θεσμοθετήθηκε το δικαίωμα του εργοδότη να θέτει μονομερώς τους εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας, αλλά παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού, ουδέποτε θεσμοθετήθηκε νομοθετικά το πλαίσιο στο οποίο αυτή παρέχεται. Οπότε, κάνει ότι θέλει ο εργοδότης…
  • Ο Υπουργός Βρούτσης, τα πρωινά του Σαββάτου, ανακοινώνει από τηλεοπτικά παράθυρα, τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο. Αυτές μάλιστα ισχύουν από τη στιγμή που τις λέει, άντε και με το Δελτίο Τύπου της επόμενης ημέρας. Μετά, τρέχουν τα υπηρεσιακά στελέχη να μαζέψουν τα ερείπια σε πολυσέλιδες εγκυκλίους ή Υ.Α που συχνά αντιφάσκουν ή/και αντιβαίνουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Και το αποκορύφωμα:

Θεσμοθετείται με την αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342/6-11-2020 για πρώτη φορά αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας να επιβάλει πρόστιμο σε εργαζόμενους και εργαζόμενες. Δίνεται μάλιστα άμεσα εντολή από την Γενική Γραμματέα Στρατινάκη, οι Επιθεωρητές και οι Επιθεωρήτριες Εργασίας να κάνουν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα σε… εργαζόμενους που δεν φορούν μάσκα ή δεν τηρούν τις αποστάσεις!

Την ίδια ώρα, δεν θεσπίζονται υποχρεωτικά πρωτόκολλα για τους εργοδότες και φυσικά δεν επιβάλλονται κυρώσεις στους εργοδότες για την πλημμελή τήρηση μέτρων ασφαλείας κατά του Covid-19. Εργαζόμενοι στοιβάζονται σε εργοστάσια και βιοτεχνίες, κινδυνεύοντας πλέον όχι μόνο να μολυνθούν, αλλά να “φάνε” και πρόστιμο από το ΣΕΠΕ!

Είναι προφανές, ότι ενώ οι εργοδότες αποκτούν όλο και ευρύτερο πεδίο για αυθαιρεσίες και «οπλίζονται» με καινοτόμους τρόπους να καρπώνονται την υπεραξία, δηλαδή τον κόπο του εργαζόμενου, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καθίστανται οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και βαφτίζονται υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Η Κυβέρνηση απαλλάσσει τον εργοδότη από ευθύνες και μετατρέπει την υποχρέωση του να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία σε… ατομική ευθύνη του εργαζόμενου/νης.

Οι ίδιοι οι Επιθεωρητές, με ανακοινώσεις των συλλογικών τους Οργάνων επισημαίνουν τις πράξεις και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και τα νομικά παραπτώματα αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τις αρχές της εργατικής νομοθεσίας και τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.

Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό. Θα πρέπει ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εργασίας να αντιδράσουμε άμεσα. Οι Σύλλογοι μας (αλήθεια, ο πολυπληθής Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και η Ομοσπονδία, ελεγχόμενοι από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ γιατί σιωπούν ακόμη;) θα πρέπει, εκτός από Ανακοινώσεις και ενημέρωση της κοινής γνώμης, να λάβουν άμεσα μέτρα. Να προκηρύξουν αποχή από κάθε ενέργεια που οδηγεί σε επιβολή προστίμου σε εργαζόμενους! Κανένας δεν πρέπει να αποδεχτεί τον ρόλο που μας επιφυλάσσουν: να δίνουμε την χαριστική βολή στους εργαζόμενους, τα πραγματικά θύματα της πανδημίας και της πολιτικής της Κυβέρνησης.

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,

Οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι θα πρέπει να κάνουμε θυσίες προσωπικές, επαγγελματικές, οικονομικές για να ανταπεξέλθουμε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε άβουλοι παρατηρητές όλων όσα γίνονται για εμάς, χωρίς εμάς, και σε βάρος μας!

Δεν θα αφήσουμε να περάσει η απαξίωση της δουλειάς μας, ο εξευτελισμός ενός θεσμού (της Επιθεώρησης Εργασίας), που θα έπρεπε να είναι πανίσχυρος και η ενίσχυση του θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Το ΣΕΠΕ είναι εργατική κατάκτηση και όχι κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους σε βάρος του εργαζόμενου.

Σπάμε τη σιωπή, ξεσκεπάζουμε τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και αποκαλύπτουμε ποιοι και γιατί μέσα στο Υπουργείο λειτουργούν ως εντολοδόχοι όσων κερδίζουν ακόμη και από την υγειονομική κρίση.

Ως εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου