03 Οκτωβρίου 2023

Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης* για τα εργατικά δυστυχήματα: «Δυστοπικό το περιβάλλον εργασίας στη χώρα»

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) δείχνει ότι τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα το 2023 είναι 143, ξεπερνώντας, ήδη, τον αριθμό (104) των νεκρών του 2022. Από τις 22 Σεπτεμβρίου, μάλιστα, μέχρι και τις 25 του μηνός, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 εργάτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέα Στοϊμενίδη, ο οποίος μίλησε στο tvxs, μεταφέροντας τα στοιχεία από την έρευνα της Ομοσπονδίας.

«Βλέπετε ότι οι συμβολισμοί είναι πολλοί και η πραγματικότητα πολύ σκληρή, γιατί στις 21 Σεπτεμβρίου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και από τις 22 του μηνός, μέχρι και χθες, είχαμε 5 νεκρούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στοϊμενίδης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «κάθε χρόνο διαπιστώνεται μεγαλύτερο έλλειμα στην πολιτική προτεραιοποίηση του θέματος της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.  Οι νέοι νόμοι που έρχονται και οι νέες υπουργικές αποφάσεις δημιουργούν πιο εντατικό περιβάλλον εργασίας και πιο ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας. Τα εργαλεία και η νομοθεσία που μας δίνει η Ευρώπη μπορεί να υιοθετούνται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζονται. Υπάρχει, επίσης, μεγαλύτερη δυσκολία στη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων με τα νομοθετικά εμπόδια που μπαίνουν στην απεργία, δημιουργώντας ένα δυστοπικό περιβάλλον εργασίας στη χώρα».

Κάθε… χρόνο και πιο συρρικνωμένα δικαιώματα

Ο κ. Στοϊμενίδης εξέφρασε την άποψη ότι τα εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς σε αυτό, μεταξύ άλλων, «τίθεται ως κυρίαρχο το ζήτημα των συμβάσεων μηδενικών ωρών, όπου μπορεί να σε καλεί ο εργοδότης λίγες ώρες πριν πιάσεις δουλειά, προκειμένου να αναλάβεις. Επίσης, η κατάσταση επιδεινώνεται όταν ρυθμίζεις στο ίδιο νομοσχέδιο τη δυνατότητα να μπορείς να δουλεύεις 13 ώρες το 24ωρο, εξαντλώντας τον χρόνο ξεκούρασης, ο οποίος δεν γίνεται να είναι λιγότερος από 11 ώρες τη μέρα, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις. Η δε τάση στην Ευρώπη, είναι εντελώς διαφορετική».

Προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται πειραματικά στη Γερμανία το 35ωρο, στη Γαλλία έχει δοκιμαστεί προ πολλού και γίνεται μάχη για να κρατηθεί. Οι συμβάσεις μηδενικών ωρών ήταν μια απαίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου πριν πολλά χρόνια και υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σύσταση να μην εφαρμοστούν στις χώρες-μέλη εφόσον αυτές θα δημιουργούσαν ένα πιο δυσχερές εργασιακό τοπίο στη χώρα. Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρώπη είναι στη φάση της κατάργησης των συμβάσεων μηδενικών ωρών, ενώ εμείς ερχόμστε τώρα να τις νομοθετήσουμε στο πλαίσιο μιας δήθεν εναρμόνισης».

Οι περισσότεροι νεκροί εργάτες είναι οι αγρότες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ), από τα 143 εργατικά δυστυχήματα, τα περισσότερα είναι στον αγροτικό κλάδο, αφού οι νεκροί είναι 32. Πέντε είναι οι διανομείς που πέθαναν εν ώρα εργασίας και 79 είναι οι εργάτες – μισθωτοί εργαζόμενοι.

Σχολιάζοντας τα αγροτικά δυστυχήματα, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης επισημαίνει ότι «τα αγροτικά δυστυχήματα καταμετρούνται από την πολιτεία ως τροχαία, τα περισσότερα ,το οποίο είναι ένα τέχνασμα μείωσης της πραγματικής εικόνας των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα, Για εμάς είναι κατ’ εξοχήν εργατικά δυστυχήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 

Γιατί αυξάνονται κάθε χρόνο τα εργατικά δυστυχήματα

Σημειώνει ότι «φέτος είχαμε και ιδιαίτερα έντονες καιρικές συνθήκες με θερμική καταπόνηση το καλοκαίρι και μετά από απαίτηση μας η εγκύκλιος που εκδόθηκε έγινε υπουργική απόφαση και αυτό ήταν ένα θετικό βήμα, δυστυχώς δεν έγινε νόμος προς το παρόν. Πάντως και η υπουργική απόφαση δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, υπήρχαν εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων που τους υποχρέωσαν οι εργοδότες να δουλέψουν με θερμομετρήσεις πάνω από 40 βαθμούς το μεσημέρι».

Στην κατηγοριοποίηση «κλιματική αλλαγή» για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ, 14 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους λόγω θερμικής καταπόνησης, 5 σχετίζονται με τις πυρκαγιές και 2 με τις πλημμύρες. Ο τελευταίος αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος, πάντως, γιατί δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα.

Οι «επαγγελματικές ασθένειες» δεν καταγράφονται

Ο κ. Στοϊμενίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των επαγγελματικών ασθενειών και υπογράμμισε ότι στους αριθμούς πίσης ένα άλλο σημαντικό θέμα, είναι ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες, καθώς στους αριθμούς «που αποτυπώνουμε εμείς ως ΟΣΕΤΕΕ, δεν συμπεριλαμβάνουμε τους θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες, ούτε από τους 232 σοβαρά εργατικά ατυχήματα, επειδή δεν ξέρουμε την εξέλιξη είχαν αυτοί. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μετράμε επαγγελματικές ασθένειες».

Καταλήγει, αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, ότι «απαιτείται άμεσα επαναφορά του εργασιακού δικαίου στη χώρα, το οποίο επλήγη βαθύτατα κατά τη μνημονιακή περίοδο και συνεχίζει να πλήττεται σήμερα. Απαιτείται επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά της ισορροπίας του εργατικού δικαίου ανάμεσα στην εργοδοτική πλευρά και σε αυτή των εργαζόμενων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου κοινωνικοί εταίροι διαβουλεύονται σε ίση αφετηρία. Και βέβαια, να εφαρμόσουμε στην πράξη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές στα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

* Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου