Συμβάσεις εργασίας κατά παραγγελία, ακόμα και μηδενικών ωρών
Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για 16ωρη ημερήσια εργασία σε περισσότερους εργοδότες το φως της δημοσιότητας είδαν κι άλλες σοβαρές αντεργατικές προβλέψεις του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει σε διαβούλευση.
Γίνεται προσπάθεια να θεσμοθετηθούν οι συμβάσεις εργασίας κατά παραγγελία, ακόμα και μηδενικών ωρών. Δηλαδή η εργοδοσία θα έχει τη δυνατότητα να καλεί τον εργαζόμενο για δουλειά όποτε τον χρειάζεται και να τον πληρώνει με την ώρα εργασίας! Με ένα μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο 24 ώρες νωρίτερα, η εργοδοσία θα απαιτεί κατά παραγγελία εργασία και ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να πάει για δουλειά. Μάλιστα θα προβλέπονται και περιπτώσεις για χρόνο ειδοποίησης λιγότερο των 24ωρών... Τα συμβόλαια «zero-hour contracts» είναι παλιά ιστορία σε ευρωπαϊκά κράτη.
Όλα αυτά κατ’ επιταγή της Οδηγίας 2019/1152 για δήθεν «διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που η κυβέρνηση θέλει να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο. Είναι η ίδια Οδηγία που επιτρέπει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέχρι θανάτου για περισσότερα αφεντικά την ημέρα αρκεί να ενημερώνονται για τους βασικούς όρους απασχόλησης και με βάση αυτή την πρόβλεψη ο Αδωνις Γεωργιάδης μίλησε για 16ωρο δηλώνοντας ότι «μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες...».
Ποινική η ευθύνη των απεργών
Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και απέναντι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα μέλη τους, με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη, να φέρνει σχέδιο νόμου με το οποίο θα χαρακτηρίζεται πλέον ποινική η ευθύνη όλων όσοι παρεμποδίζουν τους απεργοσπάστες. Μάλιστα, ποινική θα χαρακτηρίζεται και η ευθύνη όλων όσοι παρεμποδίζουν όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά τους απεργοσπάστες.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να αναρτηθεί εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση και να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία, εκτός από την αστική ευθύνη, για παρεμπόδιση των απεργοσπαστών θα προβλέπεται τώρα και ποινική.
Οι απεργοί θα κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης
Στις περιπτώσεις, δηλαδή, που κριθεί από τα δικαστήρια ότι απεργοί –μέλη του συνδικάτου που έχει κηρύξει απεργία– παρεμποδίζουν την είσοδο στην εργασία όλων όσοι διαφωνούν εμπράκτως με αυτήν, δεν θα κληθούν να καταβάλουν μόνο το οικονομικό αντίτιμο που θα τους επιδικαστεί αλλά θα κινδυνεύσουν ακόμη και με ποινή φυλάκισης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να είναι σαφής από την αρχή της νέας θητείας της, συνεχίζοντας, μέσω του Άδωνη Γεωργιάδη, την αντεργατική πολιτική που εφάρμοσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Προφανώς, στο Μαξίμου βιάζονται να περάσουν τα αντιαπεργιακά μέτρα, θέλοντας να αποφύγουν τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, με τις ανατιμήσεις σε βενζίνη και βασικά είδη ανάγκης να παίρνουν φωτιά.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός γνωρίζουν ότι η εφαρμογή αντεργατικών ρυθμίσεων απαιτεί και μέτρα κατά του δικαιώματος στην απεργία, κατά των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης για να είναι ο εργαζόμενος εκτός από έρμαιο της εργοδοσίας και απροστάτευτο. Ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξαναγκάζεται να συμπληρώσει το νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη και με την απειλή της φυλάκισης δείχνει ότι το δίκιο των εργαζομένων και οι αγώνες του για τις ανάγκες τους δεν χωρούν στους νόμους τους όπως απαιτούν επιχειρηματικοί όμιλοι και ΕΕ.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από 902.gr και documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου