«Ενώ, η κυβέρνηση της ΝΔ διακήρυσσε ότι, με το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια θα αναβαθμίσει την ποιότητα σπουδών των Ιδρυμάτων και θα πριμοδοτήσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια με επιπλέον θέσεις, μετά από τη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής, αποκαλύφθηκε με πανηγυρικό τρόπο ο πραγματικός στόχος της θέσπισης της  ΕΒΕ» αναφέρει επίσης ο Σύλλογος και στη συνέχεια εξηγεί πως

Αυτός είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα δημόσια πανεπιστήμια, ώστε:

– να επιδοτήσει τα κάθε λογής ιδιωτικά κολλέγια και τις επαγγελματικές σχολές με ένα μεγάλο αριθμό «πελατών»-σπουδαστών (γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θεσμοθετήσει ήδη την ισοτιμία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους με αυτά των πανεπιστημίων),

– να μειωθεί ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων από το κράτος, και

– να προχωρήσει άμεσα ο επανασχεδιασμός του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας με καταργήσεις/συγχωνεύσεις Τμημάτων, αποκλειστικά με κριτήρια αγοράς.

«Αδιάψευστη απόδειξη του ανορθολογισμού της ΕΒΕ και της αποτυχίας των “νόμων της ελεύθερης αγοράς” στους οποίους υπακούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τμημάτων που ασχολούνται με το περιβάλλον, τη δασοπροστασία, τη μελέτη των οικοσυστημάτων, τη γεωλογία, έχουν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων. Και όλα αυτά σε μια χώρα που πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές, τα βουνά παραδίδονται σε “επενδυτές”, και απαιτούνται μελέτες για την ανάγκη πρόληψης, μελέτης και περιβαλλοντολογικού σχεδιασμού» συνεχίζει το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σημειώνει μάλιστα ότι «αυτή η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στο χώρο της τριτοβάθμιας δεν φέρει όμως μόνο τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ και της Υπουργού Κεραμέως, αλλά αποτελεί συνέχεια της αναδιάρθρωσης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί Υπουργού Γαβρόγλου (με την πλήρη κατάργηση του ανώτερου τεχνολογικού τομέα και την μετατροπή όλων των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, χωρίς σχετική μελέτη και χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια). Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πλήττεται από την κυβερνητική επιλογή ίδρυσης νέων Τμημάτων πανομοιότυπων με τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ η τωρινή θέσπιση της ΕΒΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ο συνδυασμός που παράγει τη σημερινή εικόνα σημαντικής μείωσης του αριθμού εισακτέων. Αυτό ισχύει για όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα όμως για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που βρίσκεται σε ακριτικά νησιά».

Το Κεντρικό Συμβούλιο Συλλόγου ΔΕΠ του Ιδρύματος ζητάει:

  • Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Καμία σκέψη για αστυνομία στα πανεπιστήμια. Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί η ΕΒΕ.
  • Ποιοτική φοιτητική στέγη, αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας συνολικά, καθώς και μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών, ούτως ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς προσκόμματα. Δωρεάν σίτιση για όλους και όλες, δραστική μείωση του κόστους μεταφοράς τους στους τόπους κατοικίας τους με φθηνά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και ταυτόχρονη επιδότηση του ενοικίου των σπιτιών τους στα νησιά, μέχρι την ανέγερση φοιτητικών εστιών.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων από Σεπτέμβρη.