07 Απριλίου 2021

Χωρίς εργασιακά δικαιώματα η «Ελλάδα 2.0» που οραματίζεται ο Μητσοτάκης - «Αιτία πολέμου το νομοσχέδιο, μέτρα κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων»

Το νομοσχέδιο για το οποίο έχει απειλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σεπτέμβριο για τα Εργασιακά, προειδοποιώντας για «τύμπανα πολέμου από την αντιπολίτευση» φαίνεται να είναι προ των πυλών και έτοιμο να κατατεθεί μετά το Πάσχα, με δημοσίευμα του «Βήματος» να παρουσιάζει τις σοκαριστικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πανδημία. Κατάργηση του 8ώρου με υποσχέσεις για «ρεπό» σε επόμενο διάστημα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας» είναι μερικές από αυτές, με τη δημοσιοποίησή τους να έρχεται λίγες μέρες μετά την «πανηγυρική» παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» από τον Πρωθυπουργό, που προανήγγειλε ρήξη «με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας».

Aris Oikonomou/ SOOC
 
Έτοιμη να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από το Εργασιακό Δίκαιο την περίοδο των μνημονίων εμφανίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μία ακόμα διαρροή του νομοσχεδίου που ετοιμάζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση να παρουσιάζει εικόνα δυστοπίας για εργαζόμενους/ες.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • Η κατάργηση του 8ώρου, μέσω της πληρωμής των υπερωριών σε «λιγότερες ώρες εργασίας» σε επόμενο χρονικό διάστημα
  • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία,
  • Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις,
  • Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας
  • Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία περισσότερες υπερωρίες
  • Μητρώα μελών στα συνδικάτα,
  • Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες

Οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι εντάσσονται στη «ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας» όπως υποστήριξε πολύ πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» που ονομάζεται «Ελλάδα 2.0».

Τον Σεπτέμβριο, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε ένα νομοσχέδιο στα Εργασιακά για το οποίο «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου»», υποστηρίζοντας επίσης ότι ««τα εργασιακά έχουνε και μία εικόνα ταμπού».

«Αιτία πολέμου το νομοσχέδιο, μέτρα κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων»

Το δημοσίευμα του «Βήματος» με τις αλλαγές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και φορείς όπως η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ως αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά. «Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων» προσθέτει.

«Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος- και επιχειρείται κατ’ εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και την δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια. Η ανάγκη “ρύθμισης της τηλεργασίας” αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής.  Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα» σημιεώνει επίσης το ΚΚΕ.

«Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας ότι «το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές».

Ολόκληρο το σχόλιο:

Σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο.

Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες.

Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές.

Το Κίνημα Αλλαγής όπως δήλωσε η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές.

Εμείς πιστεύουμε  στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

«Σκληρές ανατροπές που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη»

«Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) «Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων» συνεχίζει, ενώ τονίζει πως «είναι βέβαιο ότι το νέο εργασιακό Μνημόνιο:

  • θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“working poors”),
  • δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη,
  • θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “brain drain”)
  • θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία»

Ολόκληρη η δήλωση της ΕΝΥΠΕΚΚ:

Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη!!

Συγκεκριμένα, τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του στον δημοσιογράφο κ.Κώστα Παπαδή της εφημερίδας “Το Βήμα”, είναι τα εξής:

1. Ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας (χωρίς ΣΣΕ)!!

2. Εργάσιμη εβδομάδα-“λάστιχο” διάρκειας 30-50 ωρών την εβδομάδα (με συνδυασμό 6ωρης και 12ωρης απασχόλησης)!

3. “Ευέλικτη” τηλεργασία πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας!!

4. Ημερήσιο ωράριο-“λάστιχο” με συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη!!

5. Κατάργηση του θεσμού τής υπερεργασίας!!

6. Κατάργηση του πενθήμερου (εργασία και το Σαββατοκύριακο)!

7. Εκτίναξη του επιτρεπομένου ορίου υπερωριών στις 150, για όλους τους κλάδους τής οικονομίας!!

8. Μη καταβολή της προσαύξησης λόγω υπερωρίας, με συμψηφισμό απλήρωτων υπερωριών με μειωμένο ωράριο ή ρεπό!!

Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων.

Είναι βέβαιο ότι το νέο εργασιακό Μνημόνιο:

  • θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“working poors”),
  • δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη,
  • θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “brain drain”)
  • θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή αυτό το απαράδεκτο αντεργατικό και αντικοινωνικό πακέτο που ακυρώνει και τις τελευταίες κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζομένων!

«Η εργοδοσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη σφαγή»

Ενώ για μεροληπτική στάση υπέρ των εργοδοτών κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας, τον οποίο εγκαλεί για προσπάθεια κατάργησης του οκταώρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Σα να μην πέρασε μια μέρα, τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο μετά από ένα ακόμα lockdown!Το μόνο σίγουρο είναι ότι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα καλεστούμε να εργαστούμε με ακόμα χειρότερους όρους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας και με μοναδικό μας “όπλο την ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση (selftests)”! Με τα αδιέξοδα για το πως θα τα φέρουμε βόλτα με τις υποχρεώσεις μας, τι θα κάνουμε οι χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες στο εμπόριο με τα παιδιά μας αφού τα σχολεία παραμένουν κλειστά, την ανασφάλεια και το φόβο αν θα έχουμε δουλειά, μην τυχόν και νοσήσουμε και χρειαστούμε νοσηλεία στα γονατισμένα δημόσια νοσοκομεία, να μας πνίγουν.

Η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει δώσει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους ενισχύοντας τους με 100άδες αντεργατικούς νόμους και πακτωλό χρημάτων. Άφησε συνειδητά το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρεύσει και να έχουμε φτάσει στο σημείο να πεθαίνει κόσμος στα ράντζα των δημόσιων νοσοκομείων όταν τα μεγαθήρια της ιδιωτικής υγείας απολαμβάνουν την ασυλία της. Με δική της ευθύνη οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε χώροι διασποράς του κορονοϊού. Τώρα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των δικαιωμάτων μας δίνοντας τη χαριστική βολή στο 8ωρο, νομοθετώντας την 10ωρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης Αργίας. Ετοιμάζεται να βάλει χέρι ακόμα και στα σωματεία μας. Όλα αυτά με ενίσχυση και ένταση της καταστολής.

Η εργοδοσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη σφαγή! Mε τις πλάτες της κυβέρνησης τσακίζει ωράρια εργασίας, ρεπό, άδειες, κάθε εργασιακό μας δικαίωμα και δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την υγεία και την ασφάλεια μας.

ΠΗΓΗ

Σχετικό είναι και το παρακάτω ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη από την "Εφ.Συν.": 

Ξηλώνουν το 8ωρο!

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, θεωρεί ότι αυτό το χρονικό διάστημα η αποδοχή των ατομικών συμβάσεων δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν την παράκαμψη των συμβάσεων εργασίας και των σωματείων, προωθώντας διευθέτηση του χρόνου εργασίας 10 ωρών ημερησίως με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη ● Θα ενσωματώνουν την αύξηση απλήρωτων υπερωριών με στόχο την υψηλή κερδοφορία.

Εάν η πρώτη, στην ιστορία της μεταπολίτευσης, διευθέτηση του χρόνου εργασίας (αυξημένη απασχόληση με έως και 10 ώρες εργασία, ημερησίως, για 6 ή 8 μήνες και στη συνέχεια μειωμένη απασχόληση με ρεπό και περισσότερες ημέρες ανάπαυσης τους υπόλοιπους 6 ή 4 μήνες του έτους) με την οποία άρχισε το ξήλωμα του 8ωρου ξεκίνησε επί διακυβέρνησης πατρός Μητσοτάκη το 1990 με τον νόμο Σουφλιά, η πλήρης κατάργησή του αναμένεται να γίνει επί διακυβέρνησης του υιού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό θα συμβεί εάν όντως μορφοποιηθεί σε διάταξη, στο επικείμενο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, ό,τι προαναγγέλλεται από τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, βάσει των όσων περιέγραψε στο «Βήμα της Κυριακής». Παραγκωνίζοντας ακόμη κι αυτό το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο έτσι ή αλλιώς το κράτος και η εργοδοτική πλευρά διατηρούν την πλειοψηφία, ο κ. Χατζηδάκης σπεύδει να υλοποιήσει μια πρόταση που βρίσκεται στην ατζέντα των εργοδοτών του ΣΕΒ από τη δεκαετία του ‘90 αλλά δεν έγινε κατορθωτό να δικαιωθεί πλήρως ούτε την περίοδο των των μνημονίων που καταλύθηκε το μισό Εργατικό Δίκαιο. Κι αυτή η πρόταση δεν είναι άλλη από την παράκαμψη των όποιων συμβάσεων εργασίας και των σωματείων και τον καθορισμό 10ωρης ημερήσιας εργασίας με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη.

Η προβλεπόμενη έκρηξη της ανεργίας μετά την άρση των υφιστάμενων απαγορεύσεων στις απολύσεις, για τις πληττόμενες από τον Covid-19 επιχειρήσεις, η βύθιση της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση αλλά και τα καθηλωμένα σε χρόνια απραξία συνδικάτα φαίνεται να συντείνουν στην άποψη του κ. Χατζηδάκη ότι η αποδοχή των ατομικών συμβάσεων δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι επομένως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για νεοφιλελεύθερες υπερβάσεις. Αντεργατική υπέρβαση που θα διασκεδαστεί με σειρά άλλων φιλεργατικών διατάξεων (π.χ. για τηλεργασία, ποινές για παρενόχληση).

«Εάν γίνει πράξη η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση κι επομένως η μετατροπή του 8ωρου σε 10ωρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα οδηγηθούμε στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Κουζής, κοσμήτορας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου.

«Η αναγγελία της ατομικής σύμβασης με την οποία θα ορίζεται ο ημερήσιος χρόνος εργασίας συνδέεται με αυτό που έχει καταγραφεί από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ως “εξορθολογισμός” των υπερωριών, δηλαδή με την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών έναντι αντισταθμίσματος σε ρεπό ή ημέρες αδείας, όπως προβλέπεται από το σύστημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Το γεγονός ότι μια ετήσια εφαρμογή του μέτρου μπορεί να αποδώσει αύξηση, μέχρι και 15%, της κερδοφορίας στις μεγάλες βιομηχανίες, όπως καταδεικνύουν μελέτες, εξηγεί τον διακαή πόθο της εργοδοσίας να εφαρμόσει το μέτρο» σημειώνει ο Γιάννης Κουζής.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο συνάδει απόλυτα με τις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη κι έρχεται να αντικαταστήσει τις «ανεπιτυχείς» για τα εργοδοτικά δεδομένα προσπάθειες που έγιναν με 6 προηγούμενους νόμους από το 1990 έως και το 2011. Τελευταία ρύθμιση, αυτή του πρώτου μνημονιακού νόμου 3986/2011, με τον οποίο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει με συμφωνίες τις οποίες συνυπογράφει ο εργοδότης με τις περίφημες «ενώσεις προσώπων» οι οποίες παραγκώνισαν πλήρως -ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις- τα κλαδικά συνδικάτα αλλά πλέον κρίνονται ανεπαρκείς.

Σχετικό, επίσης, είναι και το άρθρο του δικηγόρου, Κώστα Τσουκαλά, στην "Εφ.Συν.": 

Οπισθεν ολοταχώς στις εργασιακές σχέσεις

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, με πυξίδα τις προτάσεις που περιέχονται στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, προχωρά σε ευρείες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ανατρέποντας πλήρως τις σταθερές που ισχύουν στη χώρα από τον νόμο 1264/1982.

Προωθεί την υποτίμηση της αξίας της εργασίας μέσα από τη θέσπιση ενός ιδιότυπου «δεκάωρου» και την αλλαγή στον τρόπο αμοιβής των υπερωριών. Στο προαναγγελλόμενο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (άγνωστο ποιες είναι αυτές) οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ιδίου εξαμήνου εξοφλήσουν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή μέρες αδείας.

Προϋπόθεση εφαρμογής του αυξημένου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή θα είναι, εντός του ιδίου εξαμήνου, οι εργοδότες να εξοφλούν τις ώρες με μείωση ωραρίου ή ρεπό εντός εξαμήνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα μπορεί, αν ο εργοδότης του το ζητήσει, να εργάζεται 10 ώρες τη μία ημέρα και έξι ώρες την άλλη, ή δέκα ώρες για τέσσερις ημέρες και να λαμβάνει ρεπό την πέμπτη μέρα, χωρίς να δικαιούται προσαύξηση για τις παραπάνω των 8 ωρών ημερησίως. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων Σάββατο και Κυριακή με αντίστοιχο ρεπό σε καθημερινές. Οπως προκύπτει από σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η συμφωνία για την κατανομή του ωραρίου εργασίας θα προκύπτει από ατομικές συμβάσεις που θα καταρτίζονται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ πως σε μια χώρα με συστημική και υψηλή ανεργία, όπως η Ελλάδα, η συναίνεση του εργαζομένου στο να τροποποιηθεί η σύμβασή του ώστε να εργάζεται Σαββατοκύριακα ή παραπάνω ώρες την ημέρα μπορεί να εξασφαλιστεί με πολλούς τρόπους. Επίσης θα αυξηθούν τα ανώτατα όρια υπερωρίας που προβλέπονται στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους.

Σκοπός της διάταξης και των δυνάμεων που την επιβάλλουν είναι να παρακαμφθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να νομιμοποιηθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία. Σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που υπάρχει στους χώρους εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και την αδρανοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών που χαρακτηρίζει την περίοδο του κορονοϊού, οι προωθούμενες διατάξεις περί ευέλικτου ωραρίου διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ εργασιακής απορρύθμισης, που θα ενισχύσει την αδήλωτη εργασία και θα δυσχεράνει τον καθημερινό προγραμματισμό των εργαζομένων.

Επίσης το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει δομικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με κατεύθυνση τη δυσχέρανση της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας, αλλά και συνολικά της δράσης των συνδικάτων αφού προβλέπεται έλεγχος στα μητρώα εργαζομένων και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με απαίτηση απόλυτης πλειοψηφίας, ακόμα και για δευτερεύοντα ζητήματα.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ μαζί με όσες θα δούμε όταν το νομοσχέδιο έρθει σε διαβούλευση κινούνται σε δύο κατευθύνσεις με κοινή στόχευση. Από τη μια πλευρά στοχεύουν στην ελαστικοποίηση της εργασίας μέσα από τη διευθέτηση των ωραρίων σε ατομική βάση και την υποτίμηση της αξίας της μέσα από την έκπτωση των αμοιβών των υπερωριών και από την άλλη πλευρά στη συρρίκνωση των συλλογικών εργαλείων αντίδρασης των εργαζομένων στην εργοδοτική ασυδοσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου