Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το σχέδιο που συνέταξε η ομάδα Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία. Μαζί του και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» (28.11.2020) γράφει πως το σχέδιο Πισσαρίδη είναι η "βάση στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση"! Αλλά ποιος είναι ο κ. Πισσαρίδης και ποια είναι η οπτική του;
Είναι γνωστό ότι οι δύο Αμερικανοί Ντάιμοντ και Μόρτενσεν καθώς και ο Βρετανο-Κύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης μοιράστηκαν το Νόμπελ οικονομίας για τη μελέτη τους σχετικά με την αγορά εργασίας και το φοβερό συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα επιδόματα εργασίας, τόσο μεγαλώνει η ανεργία και επιμηκύνεται η διάρκεια αναζήτησης εργασίας! Αν δεν αντιλαμβάνεστε αυτή τη λογική, μπορεί να σας βοηθήσει ο κ. Γεραπετρίτης σύμφωνα με τον οποίο όσες περισσότερες ΜΕΘ τόσο περισσότεροι θάνατοι από τον Covid19!
Η κυβερνητική πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη με την συνεπικουρία της «Καθημερινής» και του Κ. Σημίτη, είναι η «ουμπεροποίηση» της εργασίας, το μοντέλο Πινοσέτ στις συντάξεις, η ιδιωτικοποίηση της υγείας, η συντηρητική στροφή στην εκπαίδευση και η ενίσχυση της ιδιωτικής, ο αστυνομικός αυταρχισμός και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης.
Η συντηρητική εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο άρθρο της (2.9.2020): «…απαραίτητα τα κίνητρα μεγέθυνσης που ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη… να ενθαρρυνθούν κάποιοι να μεγαλώσουν. Όχι να εξαφανιστούν οι μικροί». Δυστυχώς, όμως, θα συμβεί αυτό που απεύχεται η εφημερίδα. Η γιγάντωση των ισχυρών επιχειρήσεων γίνεται πάντα με την εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό ο νεοφιλελευθερισμός ονομάστηκε και «κανιβαλικός καπιταλισμός».
Αυτό το νεοφιλελεύθερο οικονομικό πρότυπο και η περαιτέρω «ισχυροποίηση των ισχυρών» εφαρμόστηκε στην Χιλή. Εκεί σχηματίστηκε η περίφημη ελίτ των δισεκατομμυριούχων και οι ανισότητες εκτοξεύθηκαν στα ύψη(0,46 στην κλίμακα INI).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), το 2017, το 1% των Χιλιανών συγκέντρωσε το 33% του Εισοδήματος της χώρας. Μεταξύ αυτών, ο σημερινός πρόεδρος, Σ. Πινιέρα, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σε 2,8 δισ. Δολάρια. Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το ίδιο ισχύει για την ιατρική περίθαλψη. Όσον αφορά στη δημόσια σύνταξη, το ποσό δεν φτάνει καν στο κατώτατο όριο του κατώτατου μισθού και πολλοί ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης. Αυτό το σύστημα συνταξιοδότησης προανήγγειλε και για την Ελλάδα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Πατέλης.
Όσο για τους εργαζόμενους, η «ουμπεροποίηση» είναι η νέα εφεύρεση. Σ' αυτή οι εργάτες γίνονται δήθεν «συνεργάτες». Μόνιμη εργασία δεν υφίσταται. Όλοι μισθώνονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Έτσι, ο καπιταλισμός απαλλάσσεται από τη μισθωτή εργασία! Το μέλλον που, όπως μας λένε, θα λειτουργεί με την "τεχνητή νοημοσύνη", θα στηρίζεται στα δεκάδες εκατομμύρια ανώνυμων εργατών, που θα είναι αυτοαπασχολούμενοι ή εργαζόμενοι με το κομμάτι, στριμωγμένοι σε αποθήκες, σε "κέντρα πληροφορίας", σε εργοτάξια συντονισμού και εποπτείας ψηφιακού περιεχομένου, σε ηλεκτρονικά sweatshops, σε ορυχεία λιθίου, σε βιομηχανικές φάρμες... Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα (η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ιδιωτική και πανάκριβη, η σύνταξη γίνεται κι αυτή ιδιωτική, άδεια δεν υπάρχει, ωράριο δεν υπάρχει, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται... εργασιακός μεσαίωνας!).
Η δημοκρατία στον «Black Mirror»
Πολύ πριν τον Covid-19, ο Eric Schmidt διεξήγαγε μια επιθετική εκστρατεία λόμπινγκ και επικοινωνίας με στόχο την προώθηση του σχεδίου της κοινωνίας «Black Mirror» για το οποίο έλαβε εντολή εφαρμογής από τον Andrew Cuomo. Στην καρδιά αυτού του σχεδίου βρίσκεται η στενή σχέση μεταξύ του κράτους και μιας χούφτας από γίγαντες της Silicon Valley – που θα αναλάβουν με μεγάλο κέρδος τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ιατρικά γραφεία, την αστυνομία και το στρατό…
Πολλοί φοβόμαστε ότι και στην Ελλάδα οι περίφημοι «ισχυροί» που θα ενισχυθούν σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα είναι οι τεχνολογικοί πολυεθνικοί κολοσσοί και τα εγχώρια τμήματά τους, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση, την υγεία, την αστυνομία κ.ά. Ήδη έγινε η πρώτη συμφωνία με την Microsoft.
Η τεχνολογία είναι σίγουρα ο βασικός τομέας της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα όμως είναι: αυτή η τεχνολογία θα υπόκειται στους κανόνες της δημοκρατίας και της δημόσιας εποπτείας, ή θα υπόκειται στην κατάσταση εξαίρεσης, χωρίς να μπορούμε να θέσουμε κρίσιμα ερωτήματα για το πως θα διαμορφώσουν τη ζωή μας τις επόμενες δεκαετίες; Τίθεται, δηλαδή, ζήτημα υπεράσπισης της δημοκρατίας τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο...
ΠΗΓΗ: artinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου