με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»
Το γνωστό λαϊκό γνωμικό «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» θυμίζει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τα ΜΜΕ και αφορά στις συντάξεις των δικαστών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου το Ελεγκτικό Συνέδριο με συντριπτική πλειοψηφία (28-3) με την υπ’ αριθμ. 1330/2023 απόφασή του έκρινε ότι οι συντάξεις ΜΟΝΟ των δικαστών «οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα».
Δεν μας προκαλεί, πλέον, καμιά εντύπωση η απόφαση που αφορά στους δικαστές, οι οποίοι για μια ακόμη φορά «δικαιώνονται» από το ανώτατο δικαστήριο.
Αποτελεί, όμως, πρόκληση για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας των οποίων οι προσφυγές στα δικαστήρια για τις περικοπές των μνημονίων, την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και το πετσόκομμα των συντάξεων, σωρηδόν απορρίπτονται.
Τελευταίο παράδειγμα απορριπτικής απόφασης ήταν οι υπ’ αριθμ. 1307-1316/2019 αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες έκριναν ότι οι περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι συνταγματικές, τη στιγμή που το Γ΄ Τμήμα τον Δεκέμβρη του 2018 είχε κρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία 6-1, αντισυνταγματικές τις περικοπές.
Μάλιστα στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του 2019 είχαν καταγραφεί και τα εξής: «… παρά τις περικοπές των δώρων οι μισθοί των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, συγκρινόμενες με το όριο φτώχειας και με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα!!!».
Προφανώς οι αποδοχές των δικαστών είναι χαμηλότερες από τις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο γι΄ αυτό και η χθεσινή απόφαση.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δεν είχε, ούτε έχει καμιά ψευδαίσθηση ότι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα δικαστήρια, μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες που είχαν από τις περικοπές των μνημονίων. Αξιοποίησε, όμως, και αυτό το μέσο (τις προσφυγές στο ΣτΕ) στο πλαίσιο της ευρύτερης συνδικαλιστικής της δράσης. Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Καμία προσφυγή μας στα δικαστήρια, για τις περικοπές των μνημονίων και του 13ου και του 14ο μισθού, δεν δικαιώθηκε. Οι μόνες που δικαιώθηκαν ήταν των δικαστών.
Με αφορμή την χθεσινή απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμιά επιλεκτική αύξηση συντάξεων (μόνο των δικαστών), παρά μόνο σε συνολική, στα πλαίσια της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων πολιτών.
Τέλος, την καλούμε να απαντήσει στην ελληνική κοινωνία και στους εργαζόμενους σε ποια άλλη χώρα του κόσμου οι δικαστές αποφασίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι ίδιοι!!!
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
*****
Οι άνθρωποι και οι δικαστές
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε κατά πλειοψηφία (28-3) ότι οι συντάξεις των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2012. Δηλαδή στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τις δραματικές περικοπές που επέβαλε το 1ο Μνημόνιο με τον νόμο 4093/2012.
Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς είχε προηγηθεί το Μισθοδικείο το οποίο έκρινε ότι οι συντάξεις των πρώην δικαστών πρέπει να επανέλθουν σε επίπεδα πάνω από το 60% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.
Με λίγα λόγια, οι δικαστές έκριναν ότι η κοινωνία χωρίζεται σε κοινούς ανθρώπους και δικαστές. Σε κοινούς ανθρώπους, για τους οποίους τα ανώτατα δικαστήρια αποφάσισαν ότι είναι συνταγματικές οι δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις της πλειονότητας, ότι είναι συνταγματικός ο επανυπολογισμός και οι μειώσεις που έκαναν κόσμο και κοσμάκη να ασπρίσει μέσα σε μια νυχτα. Και από την άλλη, οι δικαστές αποφάσισαν ότι ως εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας για να προστατέψουν την ανεξαρτησία τους πρέπει να είναι σε καλύτερη εισοδηματική κατάσταση ακόμη και μετά την αποχώρηση από την έδρα.
Βεβαίως, νόμιμη η απόφαση. Αλλά πόσο ηθική μπορεί να χαρακτηριστεί όταν οι ίδιοι που κρίνουν το δίκαιο και το άδικο, αποφασίζουν να παραμείνουν αλώβητοι και να μη συμμετάσχουν στο μερίδιο των βαρών που σήκωσε στην πλάτη της η ελληνική κοινωνία, και πριν από όλα οι γέροντες και υπερήλικες, για τη διάσωση μιας χρεοκοπημένης οικονομίας;
Κι ας περιμένουμε τώρα τι θα πράξει η κυβέρνηση. Καθώς η απόφαση του Ελεγκτικού αφορά μόνο όσους είχαν κάνει προσφυγές στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, απομένει στην κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα επιστρέψει τις περικοπές και στους υπόλοιπους δικαστές. Εάν το πράξει και δεν επιθυμεί να χρεωθεί αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, οφείλει να αναπροσαρμόσει και τις αποφάσεις της για το σύνολο των συνταξιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου