07 Οκτωβρίου 2023

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη του νέου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης στην Ευρώπη - Κοινή ανακοίνωση 200 οργανώσεων

© Θάνος Γιαννακάκης / WWF Ελλάς

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 200 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την ΕΕ τονίζουν ότι τα καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώσαμε το φετινό καλοκαίρι σε πολλές περιοχές της Ευρώπης καθιστούν απολύτως αναγκαία τη θέσπιση του υπό διαπραγμάτευση νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης.

Στις αρχές του καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας για τη θέσπιση ενός νέου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης, με την έγκριση των θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος. Αμέσως μετά, τον Ιούλιο, ξεκίνησε ο τριμερής διάλογος μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο) με σκοπό την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου της νομοθεσίας και την ψήφισή του.  

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μετά από ένα ακόμη καλοκαίρι καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων πρωτοφανούς έντασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πλημμύρες στη χώρα μας, οι πυρκαγιές σε όλη τη Μεσόγειο και οι καύσωνες στη νότια Ευρώπη μας υπενθυμίζουν με οδυνηρό τρόπο ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως υγιή και ανθεκτικά οικοσυστήματα για να αποτρέψει τέτοιες καταστροφές και να προστατεύσει τους πολίτες της. Είναι καθήκον των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ να δώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες έναν νόμο που θα τους προστατεύει πραγματικά από μελλοντικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 200 οργανώσεις καλούν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι το τελικό κείμενο του κανονισμού θα περιλαμβάνει ορισμένα κρίσιμης σημασίας στοιχεία, μεταξύ των οποίων:

  • Πρόβλεψη ότι όλοι οι χερσαίοι και θαλάσσιοι οικότοποι θα καλύπτονται από ποσοτικοποιημένους, χρονικά προσδιορισμένους και εφαρμόσιμους στόχους εντός και εκτός των περιοχών Natura 2000.
  • Σαφής διάταξη για την αποκατάσταση των γεωργικών οικοσυστημάτων, με ειδικούς στόχους για την αποκατάσταση των τυρφώνων που αποτελούν σημαντικό οικότοπο για την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
  • Διασφάλιση ότι ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, χωρίς προϋποθέσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική επίτευξη των στόχων αποκατάστασης.
  • Διασφάλιση ειδικών και πρόσθετων οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων αποκατάστασης.

Τους τελευταίους μήνες, η προτεινόμενη νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης έλαβε πρωτοφανή υποστήριξη από περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες, επιχειρήσεις, επιστήμονες και πολλούς άλλους φορείς [1]. Είναι κρίσιμης σημασίας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις αυτές των ευρωπαίων πολιτών και να διασφαλίσουν ότι η πολυαναμενόμενη νομοθεσία θα είναι κατάλληλη και επαρκής για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων κρίσεων της απώλειας της βιοποικιλότητας και του κλίματος.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων (στα αγγλικά).

[1] Ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης έχει λάβει υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τους επιστήμονες, την προοδευτική αγροτική κοινότητα, τους ευρωπαίους κυνηγούς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, Ευρωπαϊκές πόλεις, έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών και επιχειρηματικών ενώσεων και την Ευρωπαϊκή νεολαία. Σχεδόν 1.200.000 υπογραφές και μηνύματα υπέρ ενός φιλόδοξου νόμου για την αποκατάσταση της φύσης έχουν συγκεντρωθεί μέσω διαφόρων εκστρατειών, οι οποίες ξεκίνησαν από τον συνασπισμό #RestoreNature (συμπεριλαμβανομένου του Avaaz), το WeMove κ.λπ.

ΠΗΓΗ: WWF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου