03 Σεπτεμβρίου 2020

«Σφαγή» εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία - Ρεπορτάζ της Διαλεκτής Αγγελή

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
 
ΟΙΕΛΕ και Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλουν μπαράζ εκδικητικών απολύσεων δασκάλων και καθηγητών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή είναι ασύμφοροι στους εργοδότες λόγω πολυετίας ● Την όλη κατάσταση διευκολύνει ο νόμος-δώρο του υπουργείου Παιδείας προς τους εργοδότες.

Eκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, απολύονται σωρηδόν, με την ΟΙΕΛΕ να κάνει λόγο για εκδικητικές απολύσεις και στοχοποίηση συνδικαλιστών. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 15 μεγάλα ιδιωτικά σχολεία από τα οποία έχει καταγράψει περισσότερες από 70 απολύσεις εργαζομένων, με τον πραγματικό αριθμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έχουν χάσει τη δουλειά τους να υπολογίζεται περίπου στους 150, νούμερο το οποίο επιβεβαιώνει και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Η μεγάλη «σφαγή», όπως τη χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, εντοπίζεται κατά κόρον στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν ότι οι ιδιοκτήτες επιβάλλουν μισθούς ελεύθερης αγοράς 600 ευρώ για 8ωρη εργασία, δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα, με υποχρεωτική συνοδεία παιδιών στα λεωφορεία, υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών τα απογεύματα, ακόμη και τα καλοκαίρια.

Εκπαιδευτικοί με συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, που κατήγγειλαν σοβαρές παρανομίες που λάμβαναν χώρα στα ιδιωτικά σχολεία όπου εργάζονταν (πλαστογράφηση τίτλων σπουδών, αλλοίωση βαθμολογιών, μη καταβολή νόμιμου μισθού και υπερωριών, παράνομη εργασία σε αργίες και διακοπές κ.ά.) αλλά και «ασύμφοροι» εργαζόμενοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας που «κοστίζουν ακριβά» στους εργοδότες χάνουν τη δουλειά τους λίγες μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι.

Το μπαράζ απολύσεων δεν είναι συγκυριακό. Η ΟΙΕΛΕ είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, που -και αυτό- συγκέντρωσε τεράστια αρνητική κριτική για το περιεχόμενό του. Ενα νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «δώρο» για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, απέναντι στα συμφέροντα των οποίων υποτάχθηκε η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε τότε η Ομοσπονδία.

«Η καταιγίδα εκδικητικών απολύσεων ήταν προφανώς αυτό που εννοούσε η υπουργός Παιδείας ως “θωράκιση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών”. Οι χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας ξεφορτώνονται όσους διεκδικούν τον μισθό τους και δίκαιες συνθήκες εργασίας, όσους κατήγγειλαν παρανομίες, όσους είχαν μεγάλη προϋπηρεσία. Αλλωστε αυτή είναι η μοναδική επιδίωξη της υπουργού.

»Να επιβληθεί στα ιδιωτικά σχολεία η “σιωπή των αμνών” και να γεμίσουν τα ταμεία τους μέσω της μαύρης εργασίας, της φοροδιαφυγής και της δραστικής μείωσης του εργασιακού κόστους. Ο νόμος Κεραμέως - ΣΙΣ (σ.σ.: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων) για την ιδιωτική εκπαίδευση έχει ήδη αρχίσει να γεννά τέρατα και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας. Αυτόν τον νόμο θα ακυρώσουν με τους αγώνες τους οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αλλά και η ίδια η κοινωνία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χριστόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων «Ο Βύρων», που τονίζει ότι το νέο καθεστώς που διαμορφώθηκε από το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο έρχεται να επισφραγίσει την προϋπάρχουσα κατάσταση της «τρομοκρατίας, των εκβιασμών, των καθυστερήσεων δεδουλευμένων», προειδοποιώντας τους σχολάρχες πως «θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

«Οδηγός επιβίωσης» για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Μετά τις μαζικές εκδικητικές απολύσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε οδηγίες προς τους θιγόμενους εκπαιδευτικούς του κλάδου, ενημερώνοντάς τους παράλληλα για τις αλλαγές που έχουν επέλθει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο «άνοιξε την όρεξη» στους σχολάρχες.

● Πλέον οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου υπόκεινται, ως προς τη λύση τους, στους κανόνες της κοινής εργατικής νομοθεσίας. Δηλαδή οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απολύονται όπως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, με καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους, η οποία πρέπει να γίνει εγγράφως και να συνοδεύεται από την αποζημίωση που αντιστοιχεί στα έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη του απολυόμενου εργαζόμενου. Η μη καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης επιφέρει την ακυρότητα της καταγγελίας.

● Ο μοναδικός τρόπος ελέγχου της απόλυσης του ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι αυτός του δικαστικού ελέγχου της τυπικής και ουσιαστικής νομιμότητας. Αυτό υποδεικνύει άλλωστε και ο νέος νόμος. Ο έλεγχος αυτός γίνεται μόνο μέσω των πολιτικών δικαστηρίων (Μονομελών Πρωτοδικείων) στα οποία ο εκπαιδευτικός πρέπει να προσφύγει εντός τριών μηνών από την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης, ενώ αν παρέλθει η προθεσμία αυτή, χάνεται το σχετικό δικαίωμα.

Παράλληλα, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της σχετικής αγωγής, έχει δικαίωμα, μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, να ζητήσει την προσωρινή του επαναπασχόληση και, φυσικά, την καταβολή των μισθών του από την άκυρη απόλυση και μετά.

● Πέραν των λόγων της τυπικής νομιμότητας της καταγγελίας, η απόλυση μπορεί να ελεγχθεί και ως καταχρηστική.

● Εφόσον ο εκπαιδευτικός ζητήσει με αγωγή του εντός τριών μηνών την ακύρωση της απόλυσής του και αυτή εν τέλει ακυρωθεί, τότε αφενός ο εργοδότης (από τότε που η δικαστική απόφαση γίνει τελεσίδικη) υποχρεώνεται να τον επαναπασχολήσει και αφετέρου του οφείλει τους μισθούς υπερημερίας, δηλαδή τους μισθούς από την άκυρη απόλυση μέχρι τη συζήτηση της αγωγής στο δικαστήριο (θα συμψηφιστεί ενδεχομένως η καταβληθείσα αποζημίωση απόλυσης). Ο χρόνος αυτός θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας (όχι διδακτικής) και θα πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και οι ασφαλιστικές εισφορές του εκπαιδευτικού.

ΠΗΓΗ: Η Εφημερίδα των Συντακτών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου