Η φώτο είναι από το Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών
Λάβαμε και δημοσιεύουμε δύο επιστολές από τον κ. Απόστολο Σοφιαλίδη, Επίκουρο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοικο (και) Καρδιανής Τήνου και νομικό παραστάτη στον αγώνα των Τηνιακών ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.
1η Επιστολή
Αποτελεί
συνέχεια της προσπάθειας που κάνει ολόκληρη η Καρδιανή, και κατ' επέκταση ολόκληρη η Τήνος, για να
αποκρούσει τις προσβολές, τις εισβολές και τις επιθέσεις. Περιέχει δε,
πολύ συνοπτικά, και στοιχεία του χρονικού της κινητοποίησης και
συσπείρωσης των κατοίκων του νησιού.
Η επιστολή, επίσης, κοινοποιήθηκε στην εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ» (Ιωάννη Στέφα), στον Δήμο Τήνου (γραφείο Δημάρχου, γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δόµησης και Περιβάλλοντος), στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο (Γραφεία Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη, Έπαρχο Τήνου, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών) και στην Ελληνική Αστυνομία (Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, Αστυνομικό Τμήμα Τήνου).
Ακολουθεί η δεύτερη επιστολή:
"Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι
Α. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις σας για την έκδοση αδειών διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου κατά το διάστημα από 28.09.2020 μέχρι 09.10.2020, εστάλησαν: α) η από 22.09.2020 «αίτηση και διαμαρτυρία» εκατόν ενενήντα δύο (192) φυσικών προσώπων που συνδέονται άρρηκτα με την Κοινότητα της Καρδιανής Τήνου προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προς τον Δήμο Τήνου, β) η από 24.09.2020 νέα αναφορά και αίτηση των ίδιων προς την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και γ) οι «Ειδικότερες Παρατηρήσεις» που επισυνάφθηκαν στο προηγούμενο έγγραφο, σχετικά με τους λόγους που επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων του θέματος και καθιστούν αδύνατη την αποδοχή τους, με βάση τα ισχύοντα πραγματικά και νομικά δεδομένα, αλλά και ενόψει του περιεχομένου των συγκεκριμένων αιτήσεων. Σας διαβιβάζουμε συνημμένα στην παρούσα τα ανωτέρω έγγραφα. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, αλλά και όσα ακολουθούν, που αφορούν, όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά, την ιστορία και την ουσία του θέματος. Χρησιμοποιούμε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, τόσο λόγω της ιδιότητάς μας ως νομικών παραστατών προσώπων στα οποία αναφερόμαστε στη συνέχεια, όσο και λόγω της μακράς και στενής σχέσης του πρώτου από μας με την Κοινότητα της Καρδιανής Τήνου.
1. Η κινητοποίηση των ανθρώπων της Καρδιανής έγινε «εξ αποστάσεως» και σε δύο (2) μόνο μέρες, μέσω μιας «ομάδας» στο Viber, μόλις κυκλοφόρησε -μεταξύ των 102 μόνο μελών της ομάδας αυτής- η είδηση της υποβολής των «αιτήσεων διέλευσης και μεταφοράς» του θέματος. Η ομάδα αυτή είχε δημιουργηθεί στα τέλη Μαρτίου του 2020, την εποχή των αποκλεισμών λόγω της πανδημίας, για να μπορούν οι Καρδιανιώτισσες και οι Καρδιανιώτες να διατηρήσουν επαφή μεταξύ τους, με το χωριό τους και με τους ανθρώπους τους που έμεναν αποκλεισμένοι εκεί. Διατηρήθηκε και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, λόγω των δεσμών τους με τον τόπο τους και μεταξύ τους, ως μέσο επικοινωνίας, ανακούφισης από την πίεση της εποχής, ανταλλαγής εμπειριών και αναμνήσεων από πολύ παλιά, αλλά, κυρίως, ως βήμα προβληματισμού για τα κρίσιμα ζητήματα του παρόντος, όπως αυτό του «αιολικού πάρκου» στη θέση «Πράσσα – Πολέμου Κάμπος». Από την αρχή της μεταξύ μας επικοινωνίας και καθώς διαδραματίζονταν «γεγονότα» στο νησί την Άνοιξη του 2020, όλοι στην «ομάδα» εκδηλώσαμε, με τον τρόπο του ο καθένας, την αντίθεσή μας, τόσο για το χρόνο, όσο και για τα μέσα και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, και πονέσαμε βαθιά, όταν τον Μάιο του 2020 ασκήθηκε αδικαιολόγητη βία σε βάρος δικών μας ανθρώπων. Στο διάστημα των θερινών διακοπών τον Αύγουστο, βρεθήκαμε οι περισσότεροι στο νησί και στο χωριό μας.
2. Στο μεταξύ, η εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ», για να πετύχει την εγκατάσταση του «αιολικού πάρκου της», είχε ασκήσει στα τέλη Ιουνίου 2020 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου αγωγή εναντίον εκατό (100) φυσικών προσώπων, μεταξύ δε αυτών και εναντίον τριών (3) κατοίκων Καρδιανής. Έτσι, στα τέλη Αυγούστου, καθώς η αγανάκτησή μας κορυφώθηκε, καταθέσαμε αιτήσεις σε διάφορες κρατικές Υπηρεσίες (Ελληνική Αστυνομία, Υπουργείο Πολιτισμού, Δασικές Υπηρεσίες κ.λπ.), ζητώντας προστασία των δικαιωμάτων μας απέναντι στην επιθετική, βίαιη και προκλητική συμπεριφορά της εταιρείας αυτής. Ωστόσο, η περίοδος των διακοπών τελείωσε. Αντί για απαντήσεις στις διάφορες αναφορές και αιτήσεις μας από τους «αρμόδιους», στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκε «αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας» όλων των πολιτών στην Τήνο, για να επιτραπεί η κυκλοφορία μόνο των οχημάτων που έχουν σχέση με την εκτέλεση εργασιών στο επίμαχο «αιολικό πάρκο». Και πάλι, όμως, η εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ» δεν μπόρεσε να πετύχει το σκοπό της.
3. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου παρέμβαση από είκοσι πέντε (25) Καρδιανιώτισσες και Καρδιανιώτες και έναν Σύλλογό τους, με πολλές δεκάδες μέλη, Καρδιανιώτισσες και Καρδιανιώτες που ζουν στο χωριό, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό, για την υποστήριξη τριών συγχωριανών τους, εναντίον των οποίων στράφηκε με την αγωγή της η εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ». Όλοι, υπερασπίζονται το χωριό τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τις μνήμες τους και θέλουν τα παιδιά τους να βρουν την ίδια πατρίδα που τους έδωσε πολλά. Εξελιγμένη, αλλά όχι κατεστραμμένη ή μεταλλαγμένη. Ταυτόχρονα, βοηθούν όλους όσους «έβαλε στο μάτι» ο «επενδυτής». Τέλος, υποστηρίζουν και το Δήμο Τήνου, που εξακολουθεί να δίνει νόμιμη μάχη για το κοινό καλό και συμφέρον, με θάρρος και εντιμότητα. Είναι βέβαιο, ότι αν δεν υπήρχε η πίεση των δικονομικών προθεσμιών, θα είχαν αναγραφεί πολύ περισσότεροι στο δικόγραφο της παρεμβάσεως. Τώρα, πάντως, όλοι περιμένουμε τη δίκη και ετοιμαζόμαστε γι’ αυτήν.
4. Ξαφνικά, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2020, κατατέθηκαν οι αιτήσεις των μεταφορικών εταιρειών και επιχειρήσεών σας. Τότε, αποφασίσαμε ότι η Καρδιανή πρέπει να απαντήσει αμέσως. Ζητήσαμε εγγράφως από τον Δήμο Τήνου και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να μη χορηγηθούν άδειες διέλευσης και μεταφοράς, εκθέτοντας και τους νόμιμους λόγους αυτής της στάσης με τα τρία (3) έγγραφα που επισυνάπτουμε, προκειμένου να γνωρίζετε τις αντιρρήσεις μας. Οι διαμαρτυρίες και ενστάσεις μας λήφθηκαν υπόψη από το Δήμο μας κατά την έκδοση των υπ’ αριθ. 82 και 83/23.09.2020 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, με τις οποίες δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις του θέματος, όπως επέβαλε η Αρχή της Νομιμότητας και το καθήκον του Δήμου ως ΟΤΑ. Δυστυχώς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αγνόησε τους πολίτες της. Νομίζουμε ότι «κρύφτηκε» από τις ευθύνες της και ότι παραβίασε τη νομιμότητα. Αλλά αυτό αποτελεί θέμα άλλης συζήτησης και διαφορετικής δικαστικής διένεξης.
5. Εκείνο που έχει εδώ σημασία, είναι ότι η εταιρεία «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ» απαξίωσε να απαντήσει σε οιαδήποτε από τις αιτήσεις μας και δεν ενημέρωσε ποτέ τον Δήμο Τήνου ούτε κανέναν από τους δημότες του για τις «συνεργασίες» της με διάφορες Υπηρεσίες, ενώ άσκησε την αγωγή που προαναφέραμε, έχοντας λάβει «στοιχεία» από το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου. Τώρα, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει εξωδίκως διάφορα «εργαλεία», για να προλάβει την απόφαση του Δικαστηρίου και για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και ανεπανόρθωτες καταστάσεις. Δεν δείχνει κανέναν σεβασμό προς την τοπική Κοινωνία, ούτε προς τη Δικαιοσύνη. Απαξίωσε να απαντήσει στην «αναφορά και αίτηση» σαράντα έξι (46) Ελλήνων Πολιτών και κατοίκων Καρδιανής Τήνου προς την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κοινοποιήθηκε στην ίδια στις 29.08.2020. Αρνήθηκε να γνωστοποιήσει στους αιτούντες ακόμη και το όνομα και την ηλεκτρονική διεύθυνση του νομίμου εκπροσώπου της. Αντ’ αυτού, υπέβαλε στις 04.09.2020 «αίτηση» αγνώστου περιεχομένου στο Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, το οποίο, την ίδια μέρα, συνέταξε «αναφορά» και ακολούθως εκδόθηκε η από 08.09.2020 «αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας» που προαναφέραμε. Και όταν στις 24 Σεπτεμβρίου μετέβη δικαστικός επιμελητής στη Τζιά για να επιδώσει την πρόσθετη παρέμβασή μας στον νόμιμο εκπρόσωπο της ως άνω εταιρείας, εκείνος αρνήθηκε να την παραλάβει στα χέρια του και να υπογράψει την έκθεση επιδόσεως, σαν να έχουμε λέπρα στο χωριό και σαν να είναι εκείνος ανύπαρκτος, αναγκάζοντας τον δικαστικό επιμελητή να κάνει θυροκόλληση. Κατά τα λοιπά, δίνει «εντολές» και «οδηγίες» και υποβάλλει αιτήσεις προς διάφορες άλλες κατευθύνσεις.
Β. Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη και τα εξής:
1. Το τοπίο στο νησί μας, η κοινωνική και η προσωπική ζωή μας, οι μνήμες μας, η κληρονομιά και η ταυτότητά μας κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτη καταστροφή. Μια επίσκεψη στο χώρο του επίμαχου «έργου», είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο δύσπιστο για τη συντελούμενη καταστροφή, ακόμη και τώρα που δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του επίμαχου «αιολικού πάρκου». Μπορείτε να ζητήσετε τα στοιχεία που είναι χρήσιμα και κρίσιμα, για να τα αξιολογήσετε. Μπορείτε να ζητήσετε γνωματεύσεις ειδικών, με τους οποίους μπορούμε να συνεργασθούμε, για όλα τα κρίσιμα «τεχνικής φύσεως» ζητήματα (λ.χ. κυκλοφορίας, αντοχών γης, οδεύσεων, υποδομών και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, περιβάλλοντος χώρου, πολιτισμού και μνημείων κ.λπ.). Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που υπάρχουν στα άλμπουμ των οικογενειών μας. Μπορείτε να ακούσετε τις ιστορίες μας. Από τα παιδικά χρόνια μας μέχρι σήμερα. Και τις ιστορίες των γονιών μας και των γονιών των γονιών μας. «Του Πολέμου ο Κάμπος» είναι δικός μας. Ανήκει σε όλη την κοινωνία της Τήνου. Είναι πολύτιμο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον μας και στοιχείο των προσωπικοτήτων μας. Εκεί βρίσκονται αποτελέσματα μιας μακραίωνης συνέργειας της φύσης και των ανθρώπων, που μόχθησαν για να δημιουργήσουν. Για να ζήσουν και όχι για να πλουτίσουν. Και τελικά άφησαν πίσω τους έργα τέχνης και μνημεία.
2. «Του Πολέμου ο Κάμπος» δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε μονάδα βιομηχανικής παραγωγής για χρηματικό κέρδος, καταστρέφοντας ό,τι δημιούργησαν αιώνες φυσικής και ανθρώπινης δημιουργίας. Δεν επιτρέπεται να γεμίσει με κατασκευές και υλικά εντελώς ξένα με την πέτρα, με το ανθεκτικό και υπέροχο μάρμαρο της Τήνου, αλλά και με την ταπεινή λάσπη της Τηνιακής Γης. Δεν επιτρέπεται να χάσει τα ρείκια, τα θυμάρια, τις ξερολιθιές, τα αλώνια, τα σκαλισμένα από ανθρώπινα χέρια και πόδια μονοπάτια και σκαλάκια και τους πέτρινους στάβλους του. Και εμείς, ο κόσμος της Τήνου, δεν επιτρέπεται να αγνοούμαστε και να μην ακουγόμαστε, σαν να είμαστε «απολίτιστοι ιθαγενείς», μπροστά σε κάποιους «πολιτισμένους» κατακτητές, εξοπλισμένους σήμερα, αντί για πυροβόλα όπλα, με «διοικητικές άδειες», βαριά μηχανήματα και κράματα μετάλλων, που ευαγγελίζονται την «πρόοδο», εννοώντας όμως ένα εφήμερο και καταστροφικό, όπως αποδεικνύει τελικά η ιστορία, επιχειρηματικό και οικονομικό συμφέρον.
3. Κανείς δεν επιτρέπεται να προσβάλει τις προσωπικότητές μας, όσες «εντολές» κι αν δώσει οιαδήποτε κερδοσκοπική εταιρεία και όσες άδειες κι αν εκδώσει οιαδήποτε «Υπηρεσία». Ανάμεσα στο ιδιωτικό οικονομικό όφελος και στη γραφειοκρατία της διοίκησης, από τη μια μεριά, και στην αξία του ανθρώπου και της ζωής, από την άλλη, η ζυγαριά βαραίνει υπέρ των ανθρώπων και της ζωής.
4. Πιστεύουμε ότι θα αφουγκρασθείτε την αγωνία μας και δεν θα θελήσετε να μας προσβάλετε. Πιστεύουμε ότι δεν θα θέλατε ποτέ να υποστούν την ίδια επίθεση, υποτίμηση και προσβολή οι ιδιαίτερες πατρίδες σας, οι τόποι σας και οι οικογένειές σας. Και ότι, ακόμη κι αν δεν ακούσετε εμάς, θ’ ακούσετε το λόγο των Γραφών και το απόσταγμα της ανθρώπινης ηθικής και σοφίας: «Ό συ μισείς, ετέρω μη ποιήσεις».
Με εκτίμηση
Απόστολος Σοφιαλίδης του Ανδρέα
Ελένη Χιόνη του Νικολάου"
Ακολουθεί, τέλος, όπως προαναφέραμε, η ανακοίνωση της εταιρείας "Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ" στο tinostoday.gr:
"Ενεργειακή Κυκλάδων – Μεταφορά ανεμογεννητριών στην θέση «Πράσσα Τήνου»
Τις τελευταίες μέρες, σε διάφορα δημοσιεύματα εκφράζεται η ανησυχία μερίδας συμπολιτών μας σχετικά με την επικείμενη μεταφορά των τμημάτων των ανεμογεννητριών της εταιρείας μας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ» στην θέση «Πράσσα» της Τήνου και τις τυχόν ζημιές που μπορεί να προκαλέσει στους δρόμους.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε και να διαβεβαιώσουμε ότι καμία απολύτως ζημιά δεν θα προκληθεί στους δρόμους,
καθώς η μεταφορά γίνεται από μεγάλη εταιρεία μεταφορών με τεράστια
εμπειρία σε ευαίσθητες μεταφορές εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών,
με οχήματα μεταφοράς που πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας και
συμμορφώνονται απολύτως με τα όσα καθορίζονται από την Ελληνική και
Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη
μεταφορά φορτίων.
Επιπλέον, οι δρόμοι της Τήνου, καθημερινά χρησιμοποιούνται από οχήματα που μεταφέρουν ίδια ή και μεγαλύτερα φορτία από αυτά που θα μεταφέρουν τα οχήματα των ανεμογεννητριών, χωρίς ποτέ μέχρι τώρα από όσο γνωρίζουμε να έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα.
Για να γίνει κατανοητό αυτό, τα μεταφερόμενα τμήματα των ανεμογεννητριών, έχουν βάρη από 9 έως και 36 τόνους (το βαρύτερο), όταν π.χ. το βάρος ενός απλού εκσκαφέα από τους γνωστούς που εργάζονται και μεταφέρονται στους δρόμους της Τήνου, φτάνει μέχρι και 45 τόνους, χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν έχουν έρθει στην Τήνο και ακόμη μεγαλύτερα μηχανήματα, ή όταν ακόμη και το φορτίο ενός βαρυφορτωμένου φορτηγού από αυτά που επίσης κινούνται στους δρόμους της Τήνου καθημερινά μπορεί και αυτό να φτάνει τους 40-45 τόνους.
Προκαλεί δε απορίες η στάση του δήμου, ο οποίος προφανώς γνωρίζοντας
τα όσα προαναφέρονται, στοχοποιεί για μία ακόμη φορά το έργο, το οποίο ο
ίδιος προγενέστερα έχει ομόφωνα εγκρίνει κατά την αδειοδότησή του, και
προφανώς με την συμπεριφορά του καλλιεργεί ένα κλίμα φοβίας και
ανησυχίας στους συμπολίτες μας."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου