Για τον δημόσιο σιδηρόδρομο που μας αξίζει
Αν κάτι μάθαμε από την τραγωδία που συγκλονίζει δύο χρόνια και πλέον τη χώρα, ξεσηκώνοντας κατά εκατομμύρια τους πολίτες, στριμώχνοντας την κυβέρνηση και φέρνοντας τα πάνω κάτω στο πολιτικό σύστημα, είναι πως οι ιδιωτικοποιήσεις, η λεηλασία των δημόσιων πόρων από κρατικούς αξιωματούχους και μεγαλοεργολάβους και η διαφθορά σκοτώνουν. Αν και το έγκλημα στα Τέμπη έχει καταστήσει σχεδόν αυτονόητο το αίτημα για δημόσιο, ασφαλή και ποιοτικό σιδηρόδρομο, είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται μια Πρωτοβουλία ακριβώς γι’ αυτό και μ’ αυτόν τον τίτλο.
Περισσότεροι από 140 επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνικοί, άνθρωποι των σιδηροδρόμων, εκπρόσωποι συλλογικών φορέων, αλλά και δημοσιογράφοι συνυπογράφουν μέχρι στιγμής το κείμενο της «Πρωτοβουλίας για ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ» (μεταξύ άλλων οι Παντελής Βούλγαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Nένα Βενετσάνου, Μαριάννα Τζιαντζή, Νίκος Μαρκάτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Γιώργος Μεράντζας, Αρης Χατζηστεφάνου, Χρήστος Αβραμίδης, Σπύρος Σακελλαρόπουλος κ.ά.), ενώ τη Δευτέρα 7 Απριλίου, στην αίθουσα του 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), στις 7 το απόγευμα, θα γίνει η δημόσια παρουσίαση της Πρωτοβουλίας.
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει ολόκληρο το κείμενο της Πρωτοβουλίας, ενώ στην ιστοσελίδα μας efsyn.gr θα αναρτηθούν τα ονόματα όλων όσοι το υπογράφουν μέχρι σήμερα.
Το κείμενο της πρωτοβουλίας
«Η 28η Φεβρουαρίου 2023 αποτελεί μια μαύρη μέρα που χαράχτηκε ανεξίτηλα στη συνείδησή μας λόγω του τραγικού θανάτου 57 πολιτών από ένα δυστύχημα που μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Από εκείνη την ημέρα όλοι οι αρμοί της ελληνικής Πολιτείας (κυβέρνηση, αστυνομία, δικαιοσύνη, Βουλή κ.ά.) έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή και σκανδαλώδη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και των υπαίτιων της σύγκρουσης και των θανάτων.
H 28η Φεβρουαρίου 2025 αποτελεί μια ιστορική μέρα επειδή σηματοδοτεί την ανάταση του λαού και την ανατροπή της προπαγάνδας των κυβερνώντων και της μιντιακής ακολουθίας τους. Στους δρόμους της Ελλάδας και του εξωτερικού, που γέμισαν από πεισμωμένους και αποφασισμένους για δικαιοσύνη ανθρώπους, ξαναβρήκε η χώρα τον ρυθμό και την πεποίθησή της διατρανώνοντας την απαίτησή της το έγκλημα των Τεμπών να μην κουκουλωθεί και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.
Οι 57 νεκροί των Τεμπών είναι δικοί μας άνθρωποι και ζητούν δικαίωση. Είναι τα θύματα ενός εγκλήματος. Η προσπάθεια συγκάλυψης από κυβερνητικούς, δικαστικούς και λοιπούς παράγοντες είναι ένα ακόμη, πιθανόν πιο ωμό και αποτρόπαιο, έγκλημα, που εκθέτει τη διαπλοκή και την ανικανότητα ενός ολόκληρου κράτους. Η ανικανότητα αυτή δεν είναι αδυναμία αλλά ισχυρή απόδειξη πως η προτεραιότητα δεν δίνεται στην ασφάλεια των πολιτών και την ανθρώπινη ζωή αλλά στο κέρδος και τα μεγάλα συμφέροντα. Οπως επιτάσσουν τα μνημόνια και οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. που οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου. Για την περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία η ασφάλεια είναι περιττό κόστος που αφαιρείται από τα κέρδη.
Η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού έργου υπήρξε στρατηγική επιλογή και προετοιμάστηκε συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκποιήθηκε με ευρωπαϊκή οδηγία το 2017 από την τότε κυβέρνηση έναντι μόλις 45 εκατ. ευρώ και η Hellenic Train, που την εξαγόρασε, επιδοτείται από το κράτος κατ’ έτος με 50 εκατ. ευρώ. Τα συστήματα ασφαλείας, η τηλεδιοίκηση και όλα τα σχέδια εκσυγχρονισμού υποτίθεται πως τοποθετούνται από το 2010 αλλά ακόμη δεν υπάρχουν. Τα μνημόνια άφησαν πάνω από 1.200 κενές θέσεις εργασίας. Μια καθολική συνενοχή, Ε.Ε., μνημονίων, κυβερνήσεων και μεγαλοεργολάβων.
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου έδωσαν νέα ώθηση στις οικογένειες των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη για να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενάντια στη συγκάλυψη των πολιτικών και ποινικών ευθυνών και, αντικαθιστώντας το έργο δημοσίων αρχών, ακόμη πασχίζουν να συγκεντρώσουν στοιχεία του εγκλήματος που μπαζώθηκαν από το κράτος. Ανέδειξαν σε πανεθνικό και παλλαϊκό αίτημα την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Είναι επείγουσα ανάγκη, ζήτημα ζωής και θανάτου να μπει τέλος στην ασυδοσία και να καταγγελθεί ευθύς αμέσως η σύμβαση της ιδιωτικοποίησης.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να περάσουν οι σιδηρόδρομοι στο δημόσιο, με νέους κοινωνικούς όρους: χωρίς αποζημίωση, με ευθύνη και λόγο των εργαζομένων, της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, με θεσμούς διαφάνειας, λογοδοσίας και πλήρους κοινωνικού ελέγχου χωρίς στεγανά. Στόχος είναι ο σιδηρόδρομος και συνολικά οι μεταφορές να είναι σύγχρονες, ασφαλείς και να μη λειτουργούν προς όφελος των ιδιωτικών κερδών αλλά να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Δημόσιες και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές προϋποθέτουν σεβασμό στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενές τους. Δηλαδή, επαρκής στελέχωση προσωπικού, αξιοπρεπείς μισθοί, ανθρώπινα και σταθερά ωράρια εργασίας, αξιοκρατικές προσλήψεις και εξέλιξη. Οι αναγκαίοι πόροι για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου πρέπει και μπορούν να εξασφαλιστούν από τον περιορισμό των εξοπλιστικών δαπανών και τη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και του συσσωρευμένου πλούτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση που σπαταλάει δισ. ευρώ για την αστυνόμευση, την επιτήρηση και την παρακολούθηση των πολιτών με κάμερες, εξελιγμένο λογισμικό, drones και άλλα μέσα δεν είχε διαθέσει τα ελάχιστα για την εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας, εντοπισμού και τηλεχειρισμού των τρένων.
Ο σιδηρόδρομος είναι από τα πιο φθηνά και φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μετακίνησης και μεταφορών. Η χρήση του πρέπει να επεκταθεί, σε αντίθεση με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων που βάζοντας σε προτεραιότητα στενά επιχειρηματικά κριτήρια απαξιώνουν τον σιδηρόδρομο και περιορίζουν τη λειτουργία του μόνο σε 2-3 κερδοφόρες γραμμές, για να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα τόσο στον σιδηρόδρομο όσο και σε ανταγωνιστικά ιδιωτικά μέσα μετακίνησης (αυτοκινητόδρομοι και αεροπλάνα).
Το έγκλημα των Τεμπών συμπυκνώνει τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, που σαρώνουν τη ζωή μας και απειλούν την καθημερινότητά μας. Στην ενέργεια, το νερό, την παιδεία και αλλού, οι υπαρκτές ή επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις μεταφέρουν τα κόστη στην κοινωνία και τα κέρδη στους λίγους.
Εμείς που υπογράφουμε συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στον ηρωικό και πολύμορφο αγώνα των συγγενών των θυμάτων και όσων επέζησαν από το έγκλημα των Τεμπών.
Θέλουμε να αντισταθούμε και να συμβάλουμε για να περάσουν στο δημόσιο άμεσα οι σιδηρόδρομοι και να αντιστραφεί το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων. Διεκδικούμε το πέρασμα στο δημόσιο όχι επειδή έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο του κράτους. Αλλά επειδή έτσι διευκολύνεται η διαφάνεια, ο δημόσιος έλεγχος και η λογοδοσία στις οικονομικές αποφάσεις, τις επενδύσεις, την κατεύθυνση ανάπτυξης και την πολιτική τιμών του οργανισμού. Επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς και συνειδητοί πολίτες διαθέτουν την επιστημονική γνώση, την τεχνική εμπειρία και πάνω απ’ όλα το συμφέρον να λειτουργήσουν τους σιδηροδρόμους με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια κι όχι για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων, των εργολάβων, της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής και του οργανωμένου εγκλήματος.
Ας ξεκινήσουμε έναν αγώνα για να μπει τέλος στην πορεία σύνθλιψης της ζωής και των συμφερόντων της κοινωνίας για χάρη των κερδών ιδιωτικών συμφερόντων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου