Στο έργο του «Το μέλλον μιας αυταπάτης» (εκδόσεις Το Ποντίκι), ο Ζίγκμουντ Φρόιντ γράφει: «Ο άνθρωπος δεν εξανθρωπίζει απλώς τις δυνάμεις της φύσης για να συγχρωτιστεί ισότιμα μ’ αυτές –και δεν θα ήταν αυτό συμβατό με την καταπιεστική εντύπωση που του προκαλούν– αλλά τους προσδίδει πατρικό χαρακτήρα, τις θεοποιεί ακολουθώντας εδώ ένα πρότυπο παιδικό. […] Αλλά ο άνθρωπος δεν παύει να νιώθει ανυπεράσπιστος και, κατά συνέπεια, διατηρεί την επιθυμία του πατέρα και των θεών».
Σήμερα, έχοντας διαπράξει μιαν ύβριν με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ο άνθρωπος μένει ενεός μπροστά στη νέμεση που επίκειται και νιώθει πιο «ανυπεράσπιστος» από ποτέ στην Ιστορία. Είναι συχνό κλισέ να λέμε ότι «η φύση εκδικείται», αλλά η φύση δεν έχει συναισθήματα και ο πλανήτης πολύ περισσότερο. Μένει παγερά αδιάφορος για την επιβίωση του ανθρώπου. Ούτως ή άλλως κάτι θα τον αντικαταστήσει.
Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, όπως ο Τραμπ που τη χαρακτηρίζει «φιάσκο», απλώς βλέπουν το άμεσο και κοντόθωρο συμφέρον τους, αγνοώντας το μακροπρόθεσμο καλό της ανθρωπότητας. Ηδη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, άδειες εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το 2005 ο τυφώνας «Κατρίνα» κόστισε τη ζωή σε 1.833 άτομα και οι ζημιές ανήλθαν σε 81 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2017 ο τυφώνας «Χάρβεϊ» πλημμύρισε την πόλη του Χιούστον στο Τέξας για πολλές μέρες, σκοτώνοντας 83 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ. Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες χρεοκόπησαν λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που κλήθηκαν να πληρώσουν. Σημειωτέον ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση για τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές, κάτι που μιμήθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ψηφίζοντας τον σχετικό νόμο και ρίχνοντας την ευθύνη στους πολίτες.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη οι πλημμύρες πλήττουν την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, καταστρέφοντας τις περιουσίες κυρίως των φτωχών που δεν μπορούν να τις ξαναφτιάξουν. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ασία με τους μουσώνες, οι οποίοι εμφανίζονται όλο και πιο καταστροφικοί.
Παράλληλα, οι καύσωνες ευνοούν τις μεγα-πυρκαγιές στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ οι ξηρασίες πλήττουν ολόκληρη την Αφρική, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να μεταναστεύουν προς τον Βορρά.
Ο λόγος που συχνά-πυκνά οι μετεωρολογικές προβλέψεις πέφτουν έξω είναι πως τα μοντέλα τους είναι προσαρμοσμένα σε έναν κόσμο χωρίς την κλιματική αλλαγή, με την ίδια να αποτελεί έναν πραγματικό game changer.
Στη Γερμανία δεν είναι μόνο το ακροδεξιό AfD που αρνείται την κλιματική αλλαγή, αλλά το δηλητήριο έχει μολύνει και το CDU (Χριστιανοδημοκράτες). Γενικότερα, η Ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τείνει στην άρνηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν δεξαμενές σκέψης (think tanks) που συστηματικά επεξεργάζονται επιχειρήματα κατά της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, όπως το American Enterprise Institute ή το Heartland Institute που ηγούνται του κινήματος ενάντια στην προστασία του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενας άλλος τρόπος των μεγάλων εταιρειών να διασπείρουν την αμφιβολία, όπως η Exxon Mobil, είναι όχι να παρουσιάζουν οι ίδιες επιχειρήματα, αλλά να πληρώνουν δήθεν ειδικούς να το κάνουν γι’ αυτές. Αυτοί είναι συνήθως μισθοφόροι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, οπλισμένοι με εκατομμύρια δολάρια από εταιρείες πετρελαίου και συντηρητικά ιδρύματα.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας δείχνει τα δόντια της και όσοι την αρνούνται είτε πάσχουν από τύφλωση, είτε εξυπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου