Σ' αυτή την καταστροφή -ιδιαίτερα στα δύο νησιά- ήρθε να προστεθεί η κυβερνητική απάθεια, παρ' όλο που το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη έδειξε για ακόμη μία φορά την πλήρη αδυναμία του να ανταποκριθεί στις καιρικές προβλέψεις, δηλαδή να είναι έτοιμο και αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών.
Την ώρα που οι πολίτες δοκιμάζονταν απροστάτευτοι και κάποιοι έχαναν ή κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε τίποτα να μην τους χαλάσει τις επικοινωνιακές φιέστες και τους εορτασμούς των εγκαινίων του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ενός αναγκαίου μεν έργου που οι Θεσσαλονικείς ορθώς το γιόρτασαν, αλλά αυτό δεν μπορεί να σκεπάσει τα όσα τραγικά συνέβησαν στην υπόλοιπη χώρα και λίγο πιο κει, στη Χαλκιδική, όπου κάποιες περιοχές μετατράπηκαν σε... Βενετία.
Υστερα από κάθε καταστροφή, το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα και μοναδικό: Τι μέλλει γενέσθαι; Τι θα συμβεί αύριο, μεθαύριο, σε έναν μήνα, τότε που ξανά θα υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα; Τι θα γίνει αν η ένταση του καιρικού φαινομένου που είδαμε σε Λήμνο και Ρόδο επαναληφθεί σε κάποιο αστικό κέντρο ή στην Αθήνα;
Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές του καλοκαιριού ξεγύμνωσαν από δάση ολόκληρες περιοχές αφήνοντάς τες στο έλεος μιας μελλοντικής πλημμύρας. Με δεδομένο ότι τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει. Με δεδομένο ότι, όπως αποδείχτηκε και τώρα, ο κρατικός μηχανισμός είναι ανίκανος να ανταποκριθεί στα έντονα καιρικά φαινόμενα, αυτό που ενδεχομένως έρχεται προκαλεί τρόμο.
Εναν τρόμο που γίνεται ακόμα μεγαλύτερος αν συμπληρωθεί με την κυβερνητική απάθεια, την ανικανότητα αλλά και την αδιαφορία καθώς βασικό κυβερνητικό δόγμα και δικαιολογία σε όλες τις καταστροφές είναι η ατομική ευθύνη. Η ευθύνη δηλαδή κάθε πολίτη ξεχωριστά και όχι της οργανωμένης πολιτείας.
Εναν μήνα πριν, τα ΜΑΤ με εντολή της κυβέρνησης έδερναν τους εποχικούς πυροσβέστες που ζητούσαν την πρόσληψή τους. Σήμερα μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Δεν θέλουν να υπάρχει ουσιαστική κρατική πολιτική προστασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου