03 Δεκεμβρίου 2024

Λειψυδρία: Η αφορμή για να κάνει η κυβέρνηση τη κρίση ευκαιρία για τα συμφέροντα - Του Ηλία Κορλού*


Το νερό είναι το μόνο κοινωνικό αγαθό στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων που παρέμεινε υπό δημόσιο έλεγχο. Βεβαίως με τη βοήθεια της κοινωνίας και των εργαζομένων στο κύκλο του νερού.

Πέντε αποφάσεις του ΣτΕ, (που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων), από το 2014 έως το 2023, όρθωσαν ένα σημαντικό τείχος έτσι ώστε το νερό να μη περάσει στα χέρια ιδιωτών. Η κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης, έκανε τρεις σοβαρές προσπάθειες να ανοίξει τον δρόμο στα συμφέροντα του νερού.

Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2022, όταν προσπάθησε με νόμο να εμποδίσει τη μεταφορά των μετοχών στο υπουργείο Οικονομικών. Παρ όλη την απόφαση του ΣτΕ.

Η δεύτερη ήταν με την απόφαση να εγκαταστήσει ιδιώτη-διαχειριστή, στα αποθέματα νερού της Αττικής μέσω δημιουργίας ΣΔΙΤ, στο λεγόμενο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, (ΕΥΣ), από το Μόρνο έως τα διυλιστήρια.

Και η τρίτη με την αντισυνταγματική ψήφιση δημιουργίας ρυθμιστικής αρχής και για το νερό. Οι δύο πρώτες απέτυχαν, η τρίτη είναι σε ισχύ για να μπορέσει να υποστηρίξει τις εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ανά την Ελλάδα. Τελευταίο εργαλείο για την επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης η οποία αν υλοποιηθεί θα μιλάμε για πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού.

Σε ότι αφορά την Αττική, πέντε χρόνια η κυβέρνηση όπως είπαμε προσπαθούσε να ιδιωτικοποιήσει την διαχείριση των αποθεμάτων και δεν ασχολήθηκε με την απειλή της λειψυδρίας, παρ ‘ότι τα στοιχεία έδειχναν ότι αρχίζει να μεγαλώνει το πρόβλημα.

Για να γνωρίζουν οι πολίτες της Αττικής απ’ το 2021 μέσω των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, έχουν πληρώσει στο κράτος (η ΕΥΔΑΠ Α.Ε πληρώνει το αδιύλιστο νερό στην ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ) πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ τα οποία σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ταμιευτήρων και την εξεύρεση νέων πηγών.

Προφανώς δεν έκανε το παραμικρό προς τη κατεύθυνση αυτή, γιατί ήθελε πρώτα να ιδιωτικοποιήσει το ΕΥΣ, να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα, και να διευκολυνθούν οι αποφάσεις για αυξήσεις στη τιμή του νερού.

Ως εργαζόμενοι, λέμε όχι στις αυξήσεις της τιμής του νερού διότι θα λειτουργήσουν οριζόντια κι έχουν ως στόχο την είσπραξη χρημάτων από τους πολίτες. Το 93% των καταναλωτών, σήμερα καταναλώνει έως 60 κυβικά μέτρα νερού. Τέτοια ποσότητα είναι κατά κανόνα ανελαστική και δεν πρόκειται να λειτουργήσει η αύξηση της τιμής ως μέτρο για μείωση της κατανάλωσης.

Με αφορμή το τρόπο αντιμετώπισης για τα νερά της Θεσσαλίας, θέλω να κάνω έκκληση στους πολίτες της περιφέρειας και ιδιαίτερα στους αγρότες, να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις από κοντά, διότι διαμορφώνεται ένα περιβάλλον τόσο στο αστικό όσο και στο γεωργικό νερό, που θα αλλάξει δραματικά τη ζωή τους.

Με συντονισμένη δράση, πρέπει να βάλουμε φρένο στα νέα ολιστικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Αν αργήσουμε, θα μιλάμε σε λίγα χρόνια για ένα έγκλημα, τέτοιο, που αυτό που ζούμε με το ηλεκτρικό ρεύμα, θα μοιάζει με παιδική χαρά.

 *Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου