30 ΜΑΡΤΙΟΥ / 6η Διαδικτυακή Εκδήλωση της ΔΟΕ / 2025
Η υποχρηματοδότηση ως εργαλείο εμπορευματοποίησης. Ο νέος νόμος που καταργεί τις Σχολικές Επιτροπές.
Στρογγυλό τραπέζι με Δημάρχους
Εισηγούνται: Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων
Σίμος Ρούσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου
Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Ηλίας Σταμέλος, Δήμαρχος Καισαριανής
__________________________________________________________________________________________
Η επόμενη προγραμματισμένη διαδικτυακή εκδήλωση θα γίνει στις 27 Απριλίου 2025, με θέμα την παιδική λογοτεχνία και τις σχολικές βιβλιοθήκες.
___________________________________________________________________________________________
Η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης παραμένει σταθερά στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με όλες της χώρες της Ευρώπης. Αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση των τιμών, κατά την τελευταία 5ετία, τότε η μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων υπερβαίνει το 40%.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση νομοθετεί διαρκώς, μέτρα που εμπορευματοποιούν τη δημόσια εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες, που εκχωρούν προγράμματα και λειτουργίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Την ίδια στιγμή εξαπολύουν πειθαρχικές διώξεις σε όλη τη χώρα με στόχο να καταβάλουν την εκπαιδευτική αντίσταση και να περάσουν την κατηγοριοποίηση των μαθητών, των σχολείων, των εκπαιδευτικών, μέσω της αξιολόγησης.
Σε αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή μας στις δράσεις των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας και η συμμετοχή μας στις διαδικτυακές εκδηλώσεις σηματοδοτούν συστράτευση στον αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού της γνώσης των μαθητών μας, της παιδαγωγικής μας υπόστασης, της εργασίας μας και της δημοκρατικής λειτουργίας των σχολείων.
Την τελευταία δεκαπενταετία η ονομαστική μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων προσεγγίζει το 30%. Την ίδια περίοδο οι αυξήσεις τιμών υλικών των σχολείων ξεπερνούν (κατά περίπτωση) το 50%. Η πραγματική μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων ξεπερνάει το 50%, με αποτέλεσμα η συνταγματική επιταγή της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης να κονιορτοποιείται.
Οι γονείς πληρώνουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι εκπαιδευτικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες, μέσα σε ένα τοπίο παρωχημένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ελλιπούς συντήρησης, ελλείψεων υλικοτεχνικών υποδομών και παιδαγωγικού υλικού.
Η χρόνια υποχρηματοδότηση οδηγεί σε δυσχερή κατάσταση το σχολείο, με σοβαρές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών, στην υποβάθμιση υποδομών και στη διεύρυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.
Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης οδηγεί στην εμπορευματοποίηση/κατηγοριοποίηση και τη λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Πόσο μάλλον αν συνδεθεί με την εφαρμοζόμενη «αξιολόγηση» και τη λεγόμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιφέρει κατάργηση της πλειονότητας των σχολικών επιτροπών-ΔΕΠ δεν επιλύει τα χρόνια προβλήματα και είναι ένα ακόμη βήμα προς την εμπορευματοποίηση καταλύοντας την ανάγκη για διαφάνεια και δημοκρατική λειτουργία στη χρηματοδότηση των σχολείων.
Είναι απαραίτητη η αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης και των σχολείων, χωρίς ιδιωτικές διαμεσολαβήσεις, με άμεση, διαφανή κατανομή και απόδοση της χρηματοδότησης σε κάθε σχολείο, χωρίς περικοπές και κρατήσεις, συστηματική ενημέρωση για την κατανομή της και τον απολογισμό κάθε έτους, δωρεάν κρατική χορήγηση των πάγιων δαπανών και κατάργηση του ΦΠΑ για τα σχολεία, με ουσιαστική συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων στις λήψεις των αποφάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου