Εσωτερικά έγγραφα των ευρωπαϊκών και ελβετικών αρχών που απέκτησε το Solomon μέσω αιτημάτων FOI, και φωτογραφικά ντοκουμέντα από οργανώσεις στο πεδίο, αποκαλύπτουν εξευτελιστικές και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στα νησιά.
Έρευνα:
Εικονογράφηση:
Επιμέλεια:
Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά σε υπερπλήρεις προσφυγικές Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (ΚΕΔ) στα νησιά της Ελλάδας βρίσκονται αντιμέτωπα με εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης, συστηματική παραμέληση και παρατεταμένο εγκλεισμό, σύμφωνα με έρευνα του Solomon σε συνεργασία με το ελβετικό περιοδικό Republik και τον ελβετικό ερευνητικό οργανισμό WAV.
Η έρευνα βασίστηκε σε εσωτερικά έγγραφα των ευρωπαϊκών και ελβετικών αρχών που απέκτησε το Solomon μέσω αιτημάτων FOI, σε φωτογραφικά ντοκουμέντα από οργανώσεις στο πεδίο, καθώς και σε συνεντεύξεις με δικηγόρους, ασυνόδευτα παιδιά που διέμεναν στις δομές και πρόσωπα που έχουν άμεση γνώση των συνθηκών στις «ασφαλείς ζώνες».
Η ελβετική κυβέρνηση, που χρηματοδοτεί τις ασφαλείς ζώνες στα νησιά, έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της χρηματοδότησης του έργου.
Όταν άνοιξε η κλειστή δομή στη Σάμο, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, παρουσιάστηκε ως μια «πρότυπη» εγκατάσταση που θα παρείχε αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδων παιδιών που διασχίζουν μόνα τους το Αιγαίο, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.
Τον Νοέμβριο του 2021, σε έντονη απάντησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε Ολλανδή δημοσιογράφο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη δομή της Σάμου ως «μία άψογη δομή με άψογες συνθήκες, καμία σύγκριση με όσα είχαμε στο παρελθόν», αναφερόμενος στους καταυλισμούς των νησιών, όπου χιλιάδες αιτούντες άσυλο είχαν εγκλωβιστεί τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, από τα τέλη του 2024, δικηγόροι που εργάζονται στο πεδίο στη Σάμο έχουν καταγράψει σοβαρή υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης για τα ασυνόδευτα παιδιά. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η κατάσταση είχε τεθεί εκτός ελέγχου, με την ασφαλή ζώνη να φιλοξενεί υπερδιπλάσιο αριθμό παιδιών σε σχέση με τη χωρητικότητά της.
Ελβετική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τη δομή στις αρχές Φεβρουαρίου 2025 διαπίστωσε ότι «βασικές υπηρεσίες, όπως η διανομή φαγητού, η υγιεινή και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη», είχαν «επηρεαστεί σε κρίσιμο βαθμό». Παράλληλα, αποκάλυψε ότι «τα παιδιά συχνά κοιμούνται στο πάτωμα σε βάρδιες».

«Οι συνθήκες δεν είναι κακές, είναι τραγικές»
Δεκάδες εσωτερικά έγγραφα από εκπροσώπους της Κομισιόν που υπηρετούν στα νησιά, προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου της ΕΕ (EUAA) που εργάζεται στις δομές, καθώς και εκθέσεις που περιγράφουν τις επισκέψεις ελβετικής αντιπροσωπείας στα νησιά του Αιγαίου, αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία των δομών όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αυξημένη πίεση.
Σε ένα τέτοιο έγγραφο, εκπρόσωπος της Κομισιόν περιγράφει την ασφαλή ζώνη της Σάμου ως μέρος «υψηλής συμφόρησης» τον Οκτώβριο του 2024, με τα παιδιά να στριμώχνονται σε χώρους πολύ πέρα από την προβλεπόμενη χωρητικότητα.

Η δομή, που προοριζόταν για 200 παιδιά, φιλοξενούσε περίπου 500 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024. Με σοβαρές ελλείψεις κρεβατιών, πολλά παιδιά περνούσαν εβδομάδες – ή και μήνες – κατά τις οποίες κοιμούνταν στο κρύο πάτωμα. Σύμφωνα με έγγραφα, ορισμένα παιδια αναγκάζονταν να κοιμούνται σε κοινόχρηστους χώρους μαζί με ενήλικες, χωρίς καμία εποπτεία.
Φωτογραφίες από την ΚΕΔ Σάμου αποκαλύπτουν βουλωμένες τουαλέτες σε κατάσταση ακατάλληλη για χρήση, παιδιά που κοιμούνται σε λεπτά στρώματα στο πάτωμα, σωρούς σκουπιδιών, σπασμένα παράθυρα και μια γενική εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Τον Φεβρουάριο του 2025, υπήρχαν μόνο έξι τουαλέτες για 250 παιδιά και δεν υπήρχε καθόλου ζεστό νερό.

«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ – ποτέ, ποτέ», είπε στο Solomon πηγή με άμεση γνώση της κατάστασης στην ασφαλή ζώνη της Σάμου, περιγράφοντας τον πρόσφατο συνωστισμό. «Οι συνθήκες δεν είναι απλώς κακές, είναι τραγικές».
Δύο ανήλικοι που διέμεναν στη δομή της Σάμου τον Φεβρουάριο περιέγραψαν στο Solomon τον συνωστισμό, τις βρώμικες συνθήκες, την ανεπαρκή σίτιση, τις παγωμένες θερμοκρασίες, την έλλειψη προϊόντων υγιεινής αλλά και τη βία από την αστυνομία.
«Είναι σαν φυλακή. Δεν μπορείς να βγεις έξω, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», είπε στο Solomon ένας 17χρονος, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτουμε για λόγους προστασίας της ταυτότητάς του.
Αν και η Σάμος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, σύμφωνα με στοιχεία του Solomon, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι άλλες δομές στα νησιά του Αιγαίου, αποκαλύπτοντας μια γενικευμένη αποτυχία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών προσφυγικών δομών να προστατεύσουν ακόμη και τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Στην Λέρο, τον Δεκέμβριο, 276 παιδιά ήταν στοιβαγμένα σε έναν χώρο που προοριζόταν για 100 άτομα, με τις κουζίνες και τις αίθουσες διδασκαλίας να έχουν μετατραπεί σε χώρους ύπνου. Η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη στη Χίο και την Κω, όπου τα παιδιά αναγκάζονταν να κοιμούνται σε αποθηκευτικούς χώρους, αίθουσες διδασκαλίας ή σε αυτοσχέδια κρεβάτια – στην περίπτωση της Κω, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.
Στο καμπ της Λέσβου, πολλά παιδιά φιλοξενούνταν σε έναν πρώην χώρο καραντίνας, όπου ένας υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου σημείωσε ότι η κατάσταση «παραμένει κρίσιμη, με συνεχιζόμενες προκλήσεις και περιστατικά έκτακτης ανάγκης καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου [2024]». Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι στις αρχές του 2025, η περιορισμένη παρουσία προσωπικού και διερμηνέων εμπόδιζε τις αρχές να «ενημερώσουν σωστά» τους ανήλικους «για τα δικαιώματά τους, τη διαδικασία και τα επόμενα βήματα κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Η ελληνική ΜΚΟ Zeuxis, η μοναδική οργάνωση με σταθερή πρόσβαση στις ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα παιδιά σε διάφορα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Σάμου, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες. Παρά τις προσπάθειές της, περιορισμένοι πόροι και προσωπικό αφήνουν σημαντικά κενά στη φροντίδα, με το προσωπικό να εκφράζει συχνά την απογοήτευσή του.

Η ελληνική ΜΚΟ Zeuxis, η μοναδική οργάνωση με σταθερή πρόσβαση στις ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα παιδιά σε διάφορα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Σάμου, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες. Παρά τις προσπάθειές της, περιορισμένοι πόροι και προσωπικό αφήνουν σημαντικά κενά στη φροντίδα, με το προσωπικό να εκφράζει συχνά την απογοήτευσή του.
Οι νέες δομές – που είναι επίσημα γνωστές ως Κλειστά Κέντρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης και συχνά περιγράφονται ως «φυλακές» που αποτελούν de facto χώρους κράτησης – κατασκευάστηκαν το 2021 με προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ, και με χρήματα της Κομισιόν. Σχεδιάστηκαν ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη αυστηρά φυλασσόμενων και ελεγχόμενων εγκαταστάσεων στα νησιά, όπου οι νεοεισερχόμενοι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών, περνούν μέσα από διαδικασίες ασύλου.
Με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταστήσει στις δομές αυτές δύο συστήματα παρακολούθησης – το Hyperion και το Centaur – τα οποία καταγράφουν κινήσεις, εφαρμόζουν αλγόριθμους ανάλυσης συμπεριφοράς και μεταδίδουν το υλικό από τις κάμερες και τα drone σε κέντρα ελέγχου εντός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ήδη από τη δημιουργία τους, οι προσφυγικές δομές αποτελούν πεδίο μεγάλης διαμάχης, με τις συνθήκες που επικρατούν να έχουν καταδικαστεί από ειδικούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως απάνθρωπες, ταπεινωτικές και νομικά αμφισβητούμενες. Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και παρεμβάσεις.

Οι Ελβετοί χρηματοδότες προειδοποιούν καθώς οι συνθήκες υποβαθμίζονται
Οι υγειονομικές συνθήκες στις προσφυγικές δομές είναι εξίσου κρίσιμες, ανέφεραν πηγές στο Solomon. Στη Σάμο, οι σπασμένες τουαλέτες ανάγκασαν τα παιδιά να ουρούν σε μπουκάλια ή κατευθείαν στο έδαφος.
Επί εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι υπηρεσίες καθαριότητας δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν. Αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, όταν η μονάδα καθαρίστηκε βιαστικά λίγο πριν από την επίσκεψη της ελβετικής πρεσβείας, σύμφωνα με πηγές.
Η ελβετική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις ασφαλείς ζώνες από το 2024, αλλά εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν την ολοένα και μεγαλύτερη απογοήτευση για τις επιδεινούμενες συνθήκες. Σε εσωτερική αναφορά, η ελβετική πρεσβεία εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για την κλιμακούμενη κατάσταση» στην ασφαλή ζώνη της Σάμου μετά από επίσκεψη τον Φεβρουάριο του 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελβετική κυβέρνηση έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη χρηματοδότηση του έργου.
Δικηγόροι του Human Rights Legal Project (HRLP) στη Σάμο ανέφεραν ότι 30 από τα 38 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία εκπροσωπούσαν νομικά, υπέφεραν από δερματικές παθήσεις όπως ψώρα και σταφυλόκοκκο. Άλλοι δυσκολεύονταν με χρόνιες ασθένειες για τις οποίες δεν είχαν λάβει αγωγή, όπως διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια.
Εσωτερικές αναφορές από το προσωπικό της EUAA, από τον Αύγουστο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025, καταγράφουν παρόμοιες συνθήκες και στις άλλες δομές. Στη Λέρο, το προσωπικό της EUAA ανέφερε «εξαιρετικά επικίνδυνες» συνθήκες υγιεινής, όπως έλλειψη τρεχούμενου νερού στις τουαλέτες και υπερχείλιση αποχετεύσεων.
Ο οργανισμός της ΕΕ, με έδρα τη Μάλτα, υπεύθυνος για το συντονισμό και την υποστήριξη των διαδικασιών ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη, περιέγραψε τη χρόνια έλλειψη ιατρικού προσωπικού που αφήνει τον πληθυσμό των δομών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, χωρίς βασική ιατρική φροντίδα.

Τον Φεβρουάριο, τα προβλήματα παρέμειναν «πολλαπλά» στην ασφαλή ζώνη της Λέρου, όπως αναφέρεται, περιλαμβανομένων «ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης λόγω υπερπληθυσμού». Ένας γιατρός προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετάδοσης διαφόρων ασθενειών, όπως ο ρευματικός πυρετός, η ψώρα και ο σταφυλόκοκκος, επικαλούμενος «την υπερπληθυσμό και τις στενές συνθήκες διαβίωσης».
Μία ιδιαίτερα ανησυχητική περίπτωση στη Σάμο αφορά την αποτυχία των Αρχών να χειριστούν κατάλληλα ένα ξέσπασμα ανεμοβλογιάς, το οποίο περιλάμβανε λοιμώξεις μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων–εγείροντας ανησυχίες για γενικότερη αποτυχία στη διαχείριση της υγείας στη δομή.

Τον Δεκέμβριο, ένας υπάλληλος της EUAA ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασυνόδευτων παιδιών στη Σάμο είχαν δερματικές λοιμώξεις. Πρόσθετε επίσης ότι «οι περισσότεροι δεν έχουν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια για το κρύο και κάποιοι ήρθαν να καταγραφούν ξυπόλυτοι, διανύοντας όλη την απόσταση από την ασφαλή ζώνη, ενώ πολλοί παραπονούνται για προβλήματα λόγω του ότι κοιμούνται στο πάτωμα χωρίς καν στρώμα».
Στα έγγραφα της EUAA, που περιλαμβάνουν αναφορές που κάθε δύο εβδομάδες αποστέλλονται από το προσωπικό στα νησιά στα κεντρικά στην Βαλέτα, το προσωπικό εξέφρασε αυξανόμενη απογοήτευση για τα χρόνια προβλήματα που παρέμεναν άλυτα επί μήνες.
Στη Χίο, ένα μέλος του προσωπικού της EUAA σημείωσε πως «τα προβλήματα κατασκευής που αναφέρθηκαν την άνοιξη δεν έχουν ακόμη λυθεί. Για παράδειγμα, πίσω από την ασφαλή ζώνη υπάρχει ένα ασταθές σημείο με κίνδυνο κατάρρευσης». Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτές οι ανησυχίες διαβιβάστηκαν στο ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης.

Τα
εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν τις προτεραιότητες της ελληνικής
κυβέρνησης, που ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική γύρω από την
μετανάστευση.
Την ίδια στιγμή που δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για προηγμένες τεχνολογίες επιτήρησης
—συμπεριλαμβανομένων καμερών CCTV, drones, βιομετρικών συστημάτων και
αλγορίθμων ανίχνευσης κίνησης—, οι βασικές συνθήκες διαβίωσης στις ΚΕΔ
παραμένουν δυσμενείς.
Παγιδευμένοι σε αδιέξοδο
Τα ασυνόδευτα παιδιά υποφέρουν επίσης από την παρατεταμένη κράτηση και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που τα αφήνουν εκτεθειμένα σε ένα νομικό αδιέξοδο, αναφέρουν δικηγόροι και εσωτερικά έγγραφα.
Ενώ οι ασφαλείς ζώνες δημιουργήθηκαν ως μονάδες προσωρινής παραμονής, δικηγόροι έχουν καταγράψει περιπτώσεις παιδιών που παρέμειναν στη δομή της Σάμου για έως και 124 ημέρες, χωρίς να τους επιτρέπεται η έξοδος. Εν τω μεταξύ, οι αναφορές της EUAA αποκαλύπτουν ότι σε πολλές δομές, τα παιδιά παρέμειναν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα καταγραφής για εβδομάδες, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα και καθυστερώντας την έναρξη της διαδικασίας ασύλου.
Με την αύξηση του πληθυσμού στις δομές λόγω της αύξησης των αφίξεων παιδιών στα νησιά του Αιγαίου το 2024, τα εκπαιδευτικά και ψυχοκοινωνικά προγράμματα ήταν από τα πρώτα που περιορίστηκαν. Στη Σάμο, τα προγράμματα στήριξης που είχαν σχεδιαστεί για να παρέχουν σταθερότητα και μια αίσθηση κανονικότητας στα παιδιά που έχουν επιβιώσει από πολλαπλές τραυματικές εμπειρίες, αναστάλθηκαν επ’ αόριστον κατά τις περιόδους υπερπληθυσμού λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Δεν υπάρχει τίποτα», ανέφερε στο Solomon πηγή με άμεση γνώση της κατάστασης στην ασφαλή ζώνη της Σάμου. «[Τα παιδιά] δεν βγαίνουν καθόλου. Δεν υπάρχει τίποτα να τα απασχολήσει. Κάναμε κάποιες δραστηριότητες στο παρελθόν, αλλά τώρα με τόσα πολλά [παιδιά], δεν έχουμε καν χρόνο για τα απαραίτητα».
«Επηρεάζει πολύ την ψυχική μου υγεία. Δεν βλέπω τίποτα καινούργιο», είπε ένα 16χρονο παιδί που διέμενε στη δομή της Σάμου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τον Φεβρουάριο.
Στη Λέρο, όπου η τυπική παραμονή διαρκεί δύο με δυόμισι μήνες, οι ανήλικοι δεν έλαβαν καμία επίσημη εκπαίδευση και είχαν πρόσβαση σε ελάχιστες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για να περάσουν τον χρόνο τους. «Ένας δάσκαλος θα χρειαζόταν πολύ», σημείωσε αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δομή στη Λέρο τον Οκτώβριο. «Δεν γίνονται εκδρομές ή επισκέψεις εκτός της δομής. Οι ανήλικοι καθαρίζουν τα δωμάτιά τους για εκπαίδευση και για να μένουν απασχολημένοι».
Τον Φεβρουάριο του 2025, νομικές οργανώσεις απέστειλαν επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, καταδικάζοντας τις «τραγικές συνθήκες και την παράνομη κράτηση προσφύγων» στη δομή της Σάμου.
Στις αρχές του Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε προσωρινά μέτρα για να προστατεύσει τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά, αναγνωρίζοντας τον «άμεσο κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης» που αντιμετώπιζαν εντός της δομής της Σάμου. Το δικαστήριο διέταξε τις ελληνικές Αρχές να παράσχουν στα παιδιά επαρκή τροφή, ρουχισμό, ιατρική φροντίδα και να τα μεταφέρουν σε καταφύγιο για ανηλίκους.
«Οι δομές της ΕΕ στα ελληνικά νησιά απέχουν πολύ από το ελάχιστο επίπεδο συνθηκών διαβίωσης που προστατεύονται από το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως υπενθύμισε για ακόμη μία φορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δήλωσε ο Μίνως Μουζουράκης, υπεύθυνος νομικής υποστήριξης και υπεράσπισης στο Refugee Support Aegean (RSA), έναν οργανισμό που παρέχει νομική βοήθεια και υποστήριξη στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες.
«Οι μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα περιορίστηκαν σημαντικά λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων στέγασης. Στα τέλη του 2024, η μειωμένη χωρητικότητα σε έκτακτα και μακροχρόνια καταλύματα για ασυνόδευτα παιδιά τα ανάγκασε να παραμείνουν στα προσφυγικά καμπς της Μαλακάσας και του Διαβατού «για παρατεταμένες περιόδους όπου λείπουν οι κατάλληλες εγγυήσεις», σύμφωνα με έκθεση της EUAA.
Καταγγελίες για κακοποίηση και παραμέληση
Καταγγελίες για κακοποίηση και παραμέληση εγείρουν επιπλέον ανησυχίες. Στη Λέρο, ένα παιδί υπέβαλε επίσημη αναφορά για βία από την αστυνομία τον Αύγουστο του 2024, υποβάλλοντας ιατρικό έγγραφο ως απόδειξη, σύμφωνα με την EUAA. Οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν στο αίτημα του Solomon για σχολιασμό.

Συχνά αναφέρονται συμπλοκές μεταξύ των παιδιών, με τους μεγαλύτερους να εκφοβίζουν τους μικρότερους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν αναφορές για απόπειρες σεξουαλικής βίας. Οι αναφορές της Κομισιόν κατέγραψαν επίσης περιστατικά βανδαλισμού.
«Η κράτηση οδηγεί σε όλα αυτά», ανέφερε πηγή στο Solomonμε άμεση γνώση των επιχειρήσεων στη δομή της Σάμου.
Για πολλά ασυνόδευτα παιδιά, η καθημερινότητα στη δομή είναι μια μάχη για επιβίωση, αναφέρουν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ. Και τα 38 παιδιά με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι δικηγόροι του HRLP στη Σάμο ανέφεραν ότι ήταν υποσιτισμένα. Το φαγητό συχνά ήταν μουχλιασμένο, μερικές μερίδες είχαν μέσα μέχρι και σκουλήκια. Στην Κω, σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία της EUAA που αποκτήθηκε κατά την έρευνα, αναφέρεται πως τον Αύγουστο του 2024 όσοι διέμεναν στη δομή έπρεπε να παίρνουν τα ημερήσια γεύματά τους αργά τη νύχτα. «Πρέπει να τα καταναλώσουν όλα τη νύχτα, επειδή δεν υπάρχουν ψυγεία», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Μέχρι τις αρχές του 2025, η συχνότητα διανομής γευμάτων φαίνεται να είχε αυξηθεί σε δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με επόμενα έγγραφα.
Το Solomon επικοινώνησε με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EUAA για σχόλια σχετικά με τις συνθήκες στις ΚΕΔ και την ευθύνη τους να αντιμετωπίσουν τα κενά. Κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν απάντησε μέχρι την στιγμή της δημοσίευσης.
«Η αξιοπρεπής υποδοχή των προσφύγων είναι επιτακτική υπό το νομικό μας σύστημα», δήλωσε ο Μουζουράκης από το RSA. «Είναι εφικτό, αν η ΕΕ αποφασίσει να επαναφέρει εναλλακτικές λύσεις αντί για την κράτηση των ατόμων που ζητούν προστασία από διωγμό».
ΠΗΓΗ: Solomon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου