Ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο πληροφοριών στην Ουκρανία
Εσχάτως, οι φίλα προσκείμενοι στον Τζο Μπάϊντεν, New York Times, ανακάλυψαν την … Αμερική! Οτι, δηλαδή, η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε έως τώρα. Αν και στις ΗΠΑ ανοίγει σιγά – σιγά ο «φάκελος Ουκρανία» και γίνονται γνωστές λεπτομέρειες για τον κρίσιμο τομέα κατασκοπευτικών πληροφοριών στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην Ελλάδα η κυβέρνηση κρατάει ερμητικά κλειστή την υπόθεση της εμπλοκής της χώρας μας.
Πρόσφατα, οι New York Times (ΝΥΤ), σε δημοσίευμά τους για τη «μυστική ιστορία του πολέμου στην Ουκρανία», επισήμαναν ότι, τουλάχιστον από την άνοιξη του 2022, δηλαδή λίγο μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, στο τέλος Φεβρουαρίου του ιδίου έτους, οι ΗΠΑ συμμετείχαν πολύ ενεργά στον σχεδιασμό και εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας. Κάτι που έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση ότι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για πόλεμο Δύσης – Ρωσίας.
Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δεν περιοριζόταν βέβαια στις μεγάλες αποστολές οπλικών συστημάτων, μεγάλο μέρος των οποίων ξεφορτώθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σημείο – κλειδί, χωρίς το οποίο είναι άκρως αμφίβολο εάν οι ουκρανικές δυνάμεις θα είχαν την όποια αποτελεσματικότητα, καθώς και την ευστοχία σε πλήγματα κατά ρωσικών στόχων, ακόμα και εντός της Ρωσίας, ήταν ο συστηματικός εφοδιασμός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) με κατασκοπευτικές πληροφορίες που συγκέντρωναν οι ΗΠΑ για τις ρωσικές δυνάμεις.
Δίχως αυτές, οι ουκρανικές ΕΔ ουσιαστικά θα ήταν «τυφλές». Ως εκ τούτου, όταν πρόσφατα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, αποφάσισε να «κατεβάσει τους διακόπτες» στην παροχή στρατιωτικών πληροφοριών προς την Ουκρανία, προκειμένου -κατά τους ισχυρισμούς του ιδίου- να προωθηθούν οι «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις, οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τη ρωσική επαρχία Κούρσκ. Βέβαια, ο Ζελένσκι υποστήριζε ότι αυτό δεν οφείλεται στις ΗΠΑ και ότι δεν ήταν αυτή η αιτία που επιδείνωσε την κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων. Ο νοών νοείτω.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, από το δημοσίευμα των ΝΥΤ εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει ότι ήταν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που αποφάσιζαν πως, πότε και που θα κτυπήσουν οι Ουκρανοί τους Ρώσους, αν και εκφράζονται ισχυρισμοί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το Κίεβο λειτούργησε από μόνο του χωρίς να πάρει το «πράσινο φως» των ΗΠΑ. Είναι άγνωστο, ωστόσο, εάν αυτό είναι αλήθεια, και σε ποιον βαθμό, ή πρόκειται για προφάσεις των Αμερικανών, προκειμένου να δικαιολογήσουν κάποιες δικές τους επιχειρησιακές «αστοχίες».
Ο ρόλος της Ελλάδας
Αν και στις ΗΠΑ, τώρα, σιγά – σιγά ανοίγει ο «φάκελος Ουκρανία», παρ’ ότι με το σταγονόμετρο, στην Ελλάδα ούτε καν αυτό δεν γίνεται. Παρά το γεγονός ότι ευρέως συζητείται τι οπλισμό έχει στείλει η χώρα μας στην Ουκρανία -ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει επαρκείς διευκρινίσεις- ουδείς «αγγίζει» τον βαθμό εμπλοκής της Ελλάδας στην παροχή κατασκοπευτικών – στρατιωτικών πληροφοριών στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Κάτι που θα έδειχνε, πιθανώς, ότι και η Ελλάδα ενεπλάκη στον πόλεμο περισσότερο από ότι νομίζαμε έως τώρα.

Πτήσεις από τη Σούδα και υπερπτήσεις από την Ιταλία
Και όμως, μετά την έκρηξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, καθημερινώς από ελληνικό έδαφος, απογειώνονταν κατασκοπευτικά αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη) με κατεύθυνση την Ανατολική Ευρώπη – Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Ως επί το πλείστον αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά. Ωστόσο, στοιχεία για αυτή τη δραστηριότητα από τη Σούδα και τη Λάρισα δεν έχουν δοθεί.
Να σημειωθεί, επίσης, πως σε καθημερινή βάση ΝΑΤΟϊκά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, προερχόμενα από την Ιταλία (Σικελία), υπερίπταντο του ελληνικού εναέριου χώρου, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τους Ρώσους, στις περιοχές της Α. Ευρώπης και της Μ. Θάλασσας. Στις επιχειρήσεις αυτές, μάλιστα, συχνά πήραν μέρος και κατασκοπευτικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, τέτοιες πτήσεις καταγράφηκαν από τους «ερασιτέχνες» του διαδικτύου. Ωστόσο, συγκεκριμένα, αναλυτικά στοιχεία γι’ αυτές αποφεύγει να δώσει η κυβέρνηση.
Αμερικανοί αποφασίζουν και διατάσσουν
Σύμφωνα με τους New York Times, «η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν πολύ μεγαλύτερη και στενότερη από ό,τι πιστεύαμε. Σε κρίσιμες στιγμές, ήταν καταλυτική για τις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων». Κατά την εφημερίδα, από την έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Ευρώπης – Αφρικής, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, «οι ΗΠΑ παρείχαν στις ουκρανικές ΕΔ τις συντεταγμένες των ρωσικών δυνάμεων εντός ρωσικού εδάφους, προκειμένου αυτές να πληγούν. Η επιχείρηση ονομαζόταν Task Force Dragon».
Στην πραγματικότητα, στο Βισμπάντεν, στο κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί συγκέντρωναν και επεξεργάζονταν όλες τις πληροφορίες που «ψάρευαν» τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη τους και τα drones, οι δορυφόροι, κ.ο.κ. Κατόπιν, αποφασιζόταν ποιοι ρωσικοί στόχοι θα πληγούν, τόσο στη γραμμή του μετώπου, όσο και εντός της Ρωσίας σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές (διϋλιστήρια, κ.ο.κ.), καθώς και ποιες στρατιωτικές κινήσεις θα γίνουν.

Και πτήσεις ελληνικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους προς τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία)
Ηδη, τον Απρίλιο του 2022, αναφέρουν οι ΝΥΤ, στην έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Ευρώπης – Αφρικής, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, συνήφθησαν συμφωνίες ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ουκρανούς. «Επρόκειτο για συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των κατασκοπευτικών πληροφοριών, της στρατηγικής και τακτικής και της παροχής νέων τεχνολογιών. Γνώστης αυτού του μηχανισμού ήταν ένας μικρός κύκλος Αμερικανών αξιωματούχων και συμμάχων τους».
Ο κόσμος το’ χε τούμπανο κι’ αυτοί κρυφό καμάρι. Μόνο και μόνο οι πληροφορίες που -έστω δειλά- εμφανίζονταν στον διεθνή Τύπο την τελευταία τριετία, αλλά και οι πτήσεις των κατασκοπευτικών μέσων που καταγράφονταν, μεταξύ των άλλων και από την Ελλάδα, καθιστούσαν ηλίου φαεινότερον ποιος συγκεντρώνει τις σοβαρές στρατιωτικές πληροφορίες, ποιος τις αξιοποιεί και ποιος αποφασίζει.
Ωστόσο, κάποιες από τις λεπτομέρειες που γίνονται τώρα γνωστές έχουν την αξία τους. Ετσι, οι New York Times παραθέτουν ορισμένα παραδείγματα στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους Ουκρανούς με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Μια από αυτές ήταν η επίθεση στο αρχηγείο της 58ης Στρατιάς της Ρωσίας, στο μέσον του 2022, στην περιοχή της Χερσώνας. Τότε, οι ουκρανικές ΕΔ χρησιμοποίησαν αμερικανικές πληροφορίες για την αναγνώριση και προσδιορισμό των στόχων.
Επίσης, επιθέσεις που έγιναν με θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Σεβαστούπολη υποστηρίχθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της CIA. Ακόμα, η διοίκηση των Ουκρανικών ΕΔ ενημερώθηκε για τη θέση του καταδρομικού, «Μόσχα», στη Μαύρη Θάλασσα, όταν οι Αμερικανοί μεταβίβασαν στο Κίεβο κατασκοπευτικές πληροφορίες. Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι ήταν το Κίεβο που από μόνο του αποφάσισε να πλήξει τη «ναυαρχίδα» του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δίχως να πάρει προηγουμένως το «Οκ» των ΗΠΑ.
Χωρίς «κόκκινες γραμμές»
Καθημερινά, γράφουν οι NΥΤ, Αμερικανοί και Ουκρανοί καθόριζαν τους στόχους άμεσης προτεραιότητας, αξιωματικοί ανέλυαν πληροφορίες, δορυφορικές εικόνες, υποκλοπές επικοινωνιών, κ.α., προκειμένου να εντοπιστούν οι ρωσικές θέσεις, και στη συνέχεια οι συντεταγμένες των στόχων δίνονταν στις Ουκρανικές ΕΔ. Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι, χωρίς αυτές τις πληροφορίες, μειωνόταν θεαματικά η όποια αποτελεσματικότητα των ουκρανικών ΕΔ.
Ουσιαστικά, σημειώνει η εφημερίδα, οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Μπάιντεν μετακινούνταν συνεχώς. Αν και αρχικά η Ουάσιγκτον επέμεινε ότι δεν θα συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο, κάποια στιγμή περί τους δώδεκα Αμερικανούς στρατιωτικούς σύμβουλους βρέθηκαν στο Κίεβο. Κατόπιν, ο αριθμός τους έφτασε στα 36 άτομα άτομα, τα οποία εγκαταστάθηκαν στα κέντρα διοίκησης των ουκρανικών ΕΔ, ακόμα και κοντά στα πεδία των μαχών.

Ελληνική συμμετοχή στη συγκέντρωση στρατιωτικών πληροφοριών στον πόλεμο στην Ουκρανία
Επιπλέον, το 2022, το αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έδωσε την έγκρισή του να παρέχονται πληροφορίες στην Ουκρανία για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ρωσικών πολεμικών πλοίων. Επίσης, με την υποστήριξη της CIA διεξάγονταν ουκρανικές επιχειρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές της Κριμαίας. Χαρακτηριστικά, τον Ιανουάριο του 2024, στο Βισμπάντεν, Αμερικανοί και Ουκρανοί στρατιωτικοί σχεδίασαν πλέγμα επιθέσεων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που είχαν στο μεταξύ δοθεί από τη Δύση στην Ουκρανία, καθώς και με drones. Στόχοι ήταν 100 ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία.
Ουκρανική «αντεπίθεση»: Η αρχή του τέλους
Οπως γράφουν οι NΥΤ, ακόμα και ο σχεδιασμός της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης «στην πιο κρίσιμη στιγμή του πολέμου», στο μέσον του 2023, αποφασίστηκε στο Βισμπάντεν.
Ωστόσο, εξαιτίας εσωτερικών διαγκωνισμών στην ηγεσία της Ουκρανίας, απέτυχε. Ετσι, βέβαια, ισχυρίζεται η αμερικανική πλευρά. Κατά τους Αμερικανούς, πάντως, τότε, ο Ουκρανός προεδρος, Ζελένσκι, είχε στραφεί κατά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και δυνητικά πολιτικού αντιπάλου του, Ζαλούζνι. Οταν ο Ζελένσκι ετάχθη υπέρ του υφισταμένου του Ζαλούζνι, Σίρσκι (σ.σ. κατόπιν έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ και παραμένει έως σήμερα), οι Ουκρανοί διέθεσαν έναν τεράστιο αριθμό ανδρών και μέσων σε μια εντελώς μάταιη επίθεση για την κατάληψη της κατεστραμμένης πόλης Μπάχμουτ, γράφουν οι ΝΥΤ. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις τεταμένες σχέσεις του Ζαλούζνι με τον Μαρκ Μίλεϊ (Mark Milley), επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.
Κατά τους NYT, αν και η αντεπίθεση των ουκρανικών ΕΔ το 2023 έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και σχεδιασμού στο Βισμπάντεν, είχε στόχο να «ανεβάσει» ακόμα περισσότερο την Ουκρανία μετά τις επιτυχίες το πρώτο έτος του πολέμου (2022),και τα σχέδια είχαν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, η ουκρανική ηγεσία «έκανε του κεφαλιού της». Λίγους μήνες αργότερα η αντεπίθεση κατέληξε σε αποτυχία. Η Ρωσία είχε πλέον το πλεονέκτημα, τονίζει η εφημερίδα.
Ουκρανικό Βατερλώ Νο2
Μια μεγάλη ουκρανική επιχείρηση που, όπως ισχυρίζονται οι ΝΥΤ, δεν ήταν εις γνώσιν και έγκριση των ΗΠΑ, ήταν το 2024. Επρόκειτο για την εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια, στην επαρχία Κούρσκ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το καλοκαίρι του 2024, ο ουκρανικός στρατός είχε υπεραναπτυχθεί επικίνδυνα στα βόρεια και στα ανατολικά. Ωστόσο, ο Σίρσκι, ο οποίος στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι, ως αρχιστράτηγος τώρα των ουκρανικών ΕΔ, συνέχισε να λέει ότι του «χρειαζόταν μια νίκη».
Προηγουμένως, πάντως, ο σταθμάρχης της CIA στο Κίεβο είχε επισημάνει στον επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Κυρίλ Μπουντάνοφ, ότι εάν οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν σε ρωσικό έδαφος, αυτό θα πρέπει να το κάνουν χωρίς την υποστήριξη των αμερικανικών οπλικών συστημάτων και των στρατιωτικών πληροφοριών.

Καθημερινές υπερπτήσεις μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα
Στην αρχή του Αυγούστου του 2024, οι Ουκρανοί, μιλώντας στους Αμερικανούς, υπαινίχθηκαν (!) ότι κάτι συμβαίνει στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα. Ηταν η στιγμή που ο Σίρσκι έκανε την κίνησή του, στέλνοντας στρατεύματα στη ρωσική επαρχία Κούρσκ.
Οι Αμερικανοί, βέβαια, θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει τότε την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Ωστόσο, ήξεραν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες στον ουκρανικό στρατό.
Οπως εξήγησε ο Ζελένσκι στους Αμερικανούς, Ένας από τους στόχους της επιχείρησης Κουρσκ ήταν να καταληφθεί και να κρατηθεί ρωσικό έδαφος, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, για να το ανταλλάξει με εδάφη που είχαν περάσει σε ρωσικά χέρια.
Τελικώς, μετά το δραματικό τέλος της «αντεπίθεσης» του 2023, τώρα το Κούρσκ αναδεικνύεται σε «ουκρανικό Βατερλώ Νο2». Και θα χρειαστεί να αποκαλυφθούν πολλά ακόμη στοιχεία, προκειμένου να φανεί εάν αυτοί οι αποτυχημένοι σχεδιασμοί οφείλονταν σε ολέθριες αποφάσεις του Κιέβου και «συντροφικά μαχαιρώματα» εντός της ουκρανικής ηγεσίας, ή σε λάθος αμερικανικές – Δυτικές επιχειρησιακές επιλογές και σε πολιτικές αποφάσεις για την πάση θυσία συνέχιση του μακελειού στην Ουκρανία.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
New York Times: Αποκαλύπτουμε τη στενή εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου