Μεθοδευμένο σχέδιο είχαν οι Μητσοτάκης-Πιερρακάκης προκειμένου να «πανεπιστημιοποιήσουν» τα «μαγαζιά» των εμπόρων της γνώσης, φίλων τους κολλεγιαρχών. Αφού με μια σειρά νομοθετημάτων έδωσαν επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των κολλεγίων ισότιμα με αυτά των απόφοιτων των δημόσιων ΑΕΙ, τελικά προχώρησαν στην «τελική λύση»: να κάνουν τα κολλέγια «πανεπιστήμια».

Μάλιστα, για να το πετύχουν αυτό κατεδάφισαν παράνομα το άρθρο 16 και «μπούκωσαν» την ελληνική εργαζόμενη κοινωνία με μια γκεμπελική προπαγάνδα μεγάλων διαστάσεων, ότι στην Ελλάδα θα έρθουν τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια «περιωπής» να ιδρύσουν παραρτήματα, ότι η χώρα μας θα γίνει «περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο», ότι θα υπάρξει ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, ότι θα γίνει το μέγα θαύμα κερδοσκοπικά ιδρύματα του εξωτερικού να ιδρύσουν στην Ελλάδα «μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα (!), παρόλο που είναι γνωστό ότι ακόμη και τα «μη κερδοσκοπικά» πανεπιστήμια είναι με τα μπούνια κρατικοδίαιτα (το παράδειγμα των αμερικανικών μεγάλων πανεπιστημίων είναι τρανταχτό)!

Το βρόμικο σχέδιό τους διαφαινόταν ήδη όχι μόνο λόγω της πρότερης μεθόδευσης που προείπαμε με τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και λόγω των ίδιων των διατάξεων του εκτρωματικού νόμου Πιερρακάκη (ν. 5094/2024) για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια [άρθρο 132 παρ. α) και ε), άρθρο 137 παρ. α)] και στη συνέχεια λόγω της πολυτροπολογίας Πιερρακάκη, με την οποία τα παραρτήματα-Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μπορούν να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών (ιδιωτικά σχολεία, κολλέγια, κ.λπ) μέχρι να φτιάξουν (λέμε τώρα) τα δικά τους campus και να συστεγάζονται με διαφορετικές μονάδες παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης (τυπικής ή άτυπης), ανεξάρτητα από το αν ανήκουν στο ίδιο ή διαφορετικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, αρκεί να μην λειτουργούν ταυτόχρονα.

Τελικά, με τη δημοσίευση των ονομάτων των περίφημων ξένων πανεπιστημίων που κατέθεσαν πλήρη φάκελο για τη δημιουργία παραρτημάτων-ΝΠΠΕ (η προθεσμία έληγε στις 31/3/2025) ξεσκίστηκαν πλήρως οι μάσκες.

Ολα, μα όλα τα ξένα πανεπιστήμια κατοικοεδρεύουν ήδη στην Ελλάδα μέσω των «συνεργασιών» που έχουν με τα εδώ κολλέγια. Δηλαδή, δεν είναι τα ξένα πανεπιστήμια που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά είναι τα κολλέγια που κάνουν αίτηση να μεταμορφωθούν σε παραρτήματά τους (παράρτημα – Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης).

Ακόμη και το Sunderland University, που κατέθεσε αίτηση για να λειτουργήσει παράρτημα το 2026, έχει «συνεργασία» ήδη από το 1990 με το DEI college της Θεσσαλονίκης. Με εξαίρεση, λοιπόν, το ιδιωτικό κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia) με τα πανάκριβα δίδακτρα, που κατέθεσε αίτηση να ιδρύσει παράρτημα σε συνεργασία με αμερικανικό fund, όλα τα υπόλοιπα ξένα μητρικά ιδρύματα (και τα 12!) λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα ως κολλέγια. 

Κοντολογίς, τώρα, με το νόμο Πιερρακάκη τα κολλέγια θα μεταμορφωθούν πατ-κιουτ σε «πανεπιστήμια», χορηγώντας στην ουσία τα ίδια «πτυχία», με λιγότερες διαδικασίες απόκτησης, στους φοιτούντες στα «μαγαζιά» τους. 

Σημειώνουμε επίσης ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν ήταν προϋπόθεση για την εγγραφή στα κολλέγια. Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι ούτε τώρα αυτό θα αλλάξει με την μεταμόρφωση των κολλεγίων σε «πανεπιστήμια». Είναι και αυτό μια απόδειξη ότι δεν θα ισχύσει τελικά η ΕΒΕ ως προϋπόθεση για την εγγραφή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο κι αν πάσχιζε η κυβερνητική προπαγάνδα να ισχυριστεί το αντίθετο για να παραμυθιάσει την ελληνική κοινωνία ότι τάχα εφαρμόζει αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Τα ξένα πανεπιστήμια που κατέθεσαν αίτηση και τα κολλέγια με τα οποία «συνεργάζονται» 

1. The Open University – συνεργασία με Anatolia College

2. The University of York – συνεργασία με CITY College 

3. University of Greater Manchester – συνεργασία με New York College

4. Université Sorbonne Paris Nord – συνεργασία με IdEF

5. University of Derby – συνεργασία με Mediterranean College

6. The University of West London – συνεργασία με BCA 

7. University of Essex – συνεργασία με Aegean College

8. London Metropolitan University – συνεργασία με City Unity College

9. Queen Margaret University – συνεργασία με Μητροπολιτικό Κολλέγιο

10. The University of Keele – συνεργασία με Μητροπολιτικό Κολλέγιο

11. University of East London – συνεργασία με Μητροπολιτικό Κολλέγιο

12. Sunderland University – συνεργασία με DEI college.

ΠΗΓΗ

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Ζαχαράκη-Πιερρακάκης χαμογελούν για τη φοβερή «επιτυχία» τους να φέρουν τα πάνω- κάτω στην ανώτατη εκπαίδευση διαλύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της. | ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πρωταπριλιάτικο αστείο η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης

Η κυβέρνηση χρειάστηκε να δυσφημίσει με κάθε τρόπο τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, να παραβιάσει το Σύνταγμα, να παραμυθιάσει τις ελληνικές οικογένειες για την έλευση μεγάλων και σπουδαίων ξένων ιδρυμάτων για να γίνουμε τελικά τα νέα πελατάκια των χρεοκοπημένων αγγλικών Πανεπιστημίων..........