Ο 23χρονος Παλαιστίνιος ρεπόρτερ Χοσάμ Σαμπάτ με φόντο 34 δολοφονημένους δημοσιογράφους στην Γάζα. Πορτρέτα δημοσιογράφων: Gianluca Costantini / Channeldraw. Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη.
Το τελευταίο ρεπορτάζ του Χοσάμ Σαμπάτ

Το πρωί της Δευτέρας 24 Μαρτίου, ο 23χρονος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Χοσάμ Σαμπάτ έστειλε από τη βόρεια Γάζα το ρεπορτάζ του στον αρχισυντάκτη του στο αμερικανικό σάιτ Drop Site News. Λίγες ώρες αργότερα, o Χοσάμ έπεφτε δολοφονημένος από drone του ισραηλινού στρατού που στόχευε τον ίδιο. Δημοσιεύουμε τέσσερα κείμενα που έχουν χαρακτήρα ντοκουμέντου: το τελευταίο ρεπορτάζ του Χοσάμ· το σημείωμα του αρχισυντάκτη του μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του· τη μεταθανάτια ανάρτηση του Χοσάμ στο instagram·και, τέλος, την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που θριαμβολογεί για την εξόντωσή του.

 

Δύο από τα κείμενα που δημοσιεύουμε στο ρεπορτάζ προέρχονται από το αμερικανικό σάιτ Drop Site News και δημοσιεύονται με την άδεια του. Συντάκτες τους είναι ο δολοφονημένος δημοσιογράφος Hossam Shabat και ο αρχισυντάκτης του Sharif Abdel Kouddous.

Ο Χοσάμ Σαμπάτ ήξερε ότι θα πεθάνει και ήξερε και ποιος θα τον σκοτώσει, δεν ήξερε όμως πότε. Πριν καν κλείσει τα 24 του χρόνια, ήταν πλέον ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες δημοσιογράφους που μετέδιδαν τη φρίκη του πολέμου από τη βόρεια Γάζα.

Από τη στιγμή που τον επικήρυξε το Ισραήλ (τον Οκτώβριο του 2024) ως «τρομοκράτη της Χαμάς» εξαιτίας της δημοσιογραφικής δουλειάς που έκανε για το Al-Jazeera, έλεγε ότι αισθάνεται διαρκώς «κυνηγημένος». Δεχόταν απειλές για τη ζωή του, στο τηλέφωνο ή με γραπτά μηνύματα. Είχε πει στον αρχισυντάκτη του στο αμερικανικό σάιτ Drop Site News με το οποίο συνεργαζόταν, αναφερόμενος στους επιζώντες συναδέλφους του δημοσιογράφους: «Πλέον, λέμε ο ένας στον άλλον: “ΟΚ, ποιανού είναι η σειρά;”… Οι οικογένειές μας μας θεωρούν ήδη μάρτυρες».

Είχαν δίκιο. Το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου, ένα drone του ισραηλινού στρατού δολοφόνησε τον Σαμπάτ ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη Μπέιτ Λαχία.

Συλλέγοντας θραύσματα πληροφοριών από ’δω κι από κει, μπορούμε να τεκμηριώσουμε ορισμένα από τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του. 

Το πρωί ο Χοσάμ έστειλε στον αρχισυντάκτη του Σαρίφ Αμπντέλ Κουντούς στο Drop Site News αυτό που θα ήταν το τελευταίο του κείμενο: ένα ρεπορτάζ για τον νέο γύρο βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 400 ανθρώπους σε μια εβδομάδα. Στο ρεπορτάζ περιέγραφε το ξεκλήρισμα τριών διαφορετικών οικογενειών: Μουμπάρακ, Αμπού Νασρ, Αμπού Χαλίμ. «Θέλω επειγόντως να μοιραστώ το κείμενο», έγραψε στα αραβικά στον αρχισυντάκτη του. 

Λίγο μετά, όπως λέει ο αρχισυντάκτης (διάβασε παρακάτω όλο το σημείωμά του), ο Χοσάμ βγήκε οφλάιν.

Το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο – όχι τον Χοσάμ. Τον Μοχάμεντ Μανσούρ, ανταποκριτή του Palestine Today. Ο Μανσούρ σκοτώθηκε στο σπίτι του στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του. 

Λίγο πριν τις 2, ο Χοσάμ πόσταρε στο Instagram τη φωτογραφία του νεκρού συναδέλφου του. 

Ήταν η τελευταία του ανάρτηση.