Μετά από πολλές αναταραχές και μια ημέρα καθυστέρηση, η τελική συμφωνία έκλεισε και είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων. – © Marie Jacquemin / Greenpeace

COP29: Αυτό δεν ήταν συμφωνία, ήταν παρωδία

H φετινή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπακού, COP 29, όπως αναμενόταν, ήταν μια απογοήτευση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Σάββατο το πρωί αρκετές χώρες αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι το κείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν “ύβρις”. Μετά από πολλές αναταραχές και μια ημέρα καθυστέρηση, η τελική συμφωνία έκλεισε και είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Ο στόχος χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τις απώλειες και ζημίες από την κλιματική κρίση είναι μόλις 300 δισ. δολάρια ως το 2035, τα οποία είναι πολύ λίγα και θα έρθουν πολύ αργά χωρίς καμία εγγύηση ότι οι συγκεκριμένοι πόροι θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων, κάτι που οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σοβαρά ανάγκη. Στο τελικό κείμενο της απόφασης δεν έγινε καμία αναφορά για την απαραίτητη ανάγκη να πληρώσουν οι μεγάλοι ρυπαντές, ιδίως οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για την επιδείνωση της κλιματικής κατάρρευσης. Παράλληλα, καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε σχετικά με τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την αναγκαία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η απόφαση της COP28 για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα δεν ανατράπηκε, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι λομπίστες εταιριών ορυκτών καυσίμων είχαν πλημμυρίσει τις αίθουσες και τους διαδρόμους της διάσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, ο μηχανισμός εμπορίου άνθρακα που συμφωνήθηκε στην COP29 δεν αποτελεί ουσιαστική λύση, αντίθετα θα δώσει παράταση ζωής στη ρυπογόνο βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, που αντί για μείωση των εκπομπών της θα μπορεί απλά να τις αντισταθμίσει.

Ο Jasper Inventor, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της διεθνούς Greenpeace στην COP29, δήλωσε: “Ο συμφωνημένος οικονομικός στόχος είναι ξεκάθαρα ανεπαρκής και επισκιάζεται από το επίπεδο της απελπισίας και την κλίμακα της απαιτούμενης δράσης. Οι διαπραγματεύσεις είχαν “μπλοκαδόρους” που εμπόδιζαν κάθε αλλαγή, προτού επιτευχθεί μια αδύναμη συμφωνία στο παρά πέντε.

Ο κόσμος έχει βαρεθεί, έχει απογοητευτεί, αλλά θα επιμείνουμε και θα αντισταθούμε γιατί είναι ένας αγώνας που αφορά το μέλλον μας. Δεν θα τα παρατήσουμε. Καθώς κοιτάμε προς την COP30, πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή.”

Ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, είπε: “Το μήνυμα της φετινής COP και η συμφωνία που επετεύχθη για τον συλλογικό χρηματοδοτικό στόχο για τις απώλειες και ζημίες όχι μόνο προδίδει την κλιματική δικαιοσύνη, αλλά γελοιοποιεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα ίδια έθνη που έχτισαν τον πλούτο τους πάνω στα ορυκτά καύσιμα προσφέρουν τώρα ψίχουλα, ενώ περιμένουν από τα πιο ευάλωτα κράτη να επωμιστούν το βάρος τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ιστορικών εκπομπών τους. Μεσούσης της επιδείνωσης των τροπικών κυκλώνων, των πυρκαγιών ρεκόρ, της ιστορικής ξηρασίας και της πρωτοφανούς αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών, το παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ. Η προθεσμία του επόμενου έτους για τα σχέδια δράσης για το κλίμα του 2035 πρέπει να αποτελέσει το σημείο καμπής στον αγώνα μας για το κλίμα, ώστε να επιτύχουμε μια ελπιδοφόρο επέτειο της συμφωνίας του Παρισιού.”

ΠΗΓΗ: Greenpeace Ελλάδα

***

© WWF
COP29: Αδύναμη χρηματοδοτική συμφωνία που αποτελεί πλήγμα για τη ζωτικής σημασίας κλιματική δράση.

Μπακού, Αζερμπαϊτζάν (24 Νοεμβρίου): Το αποτέλεσμα της COP29 κινδυνεύει να ανακόψει την πορεία ισχυροποίησης της κλιματικής δράσης της διεθνούς κοινότητας, ακριβώς τη στιγμή που η επιτάχυνσή της είναι πιο κρίσιμη. Μετά από δύο εβδομάδες τεταμένων και πολωμένων διαπραγματεύσεων, οι χώρες συμφώνησαν σε μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αναγκαίας κλιματικής δράσης και της στήριξης των χωρών που πλήττονται άνισα σε σχέση με τις πραγματικές ευθύνες τους. Η συμφωνία όμως αυτή  δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπλέον, αυτή η COP απέτυχε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την ανάγκη ταχείας μείωσης των εκπομπών και κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Ο Manuel Pulgar-Vidal, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του WWF για το κλίμα και την ενέργεια, πρώην υπουργός περιβάλλοντος και πρόεδρος της COP20, δήλωσε τα εξής: «Ο κόσμος έχει απογοητευτεί από αυτή την αδύναμη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον πλανήτη, η αποτυχία αυτή απειλεί να ανατρέψει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Κινδυνεύουν οι ευάλωτες κοινότητες να μείνουν εκτεθειμένες σε ολοένα επιδεινούμενες κλιματικές καταστροφές. Πρόκειται για πραγματικά σοβαρό πλήγμα στη δράση για το κλίμα, όμως δεν πρέπει να καθυστερήσει τις λύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα ο κόσμος.

«Η επιστήμη είναι σαφής - πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μέσα αυτή τη δεκαετία για να αποτρέψουμε την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή. Όλοι οι ηγέτες κρατών και επιχειρήσεων έχουν την ευθύνη να αναλάβουν δράση, να υπερβούν τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας και να παράσχουν επαρκή επίπεδα χρηματοδότησης για την επίτευξη της απαιτούμενης μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα. Αυτή η κακή συμφωνία δεν πρέπει να μας κρατήσει πίσω. Πρέπει να επενδύσουμε στο συλλογικό μας μέλλον.”

«Το WWF θα συνεχίσει να εργάζεται για να βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή η πολυμερής διαδικασία, που έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της στο παρελθόν, θα ενισχυθεί και θα μπορέσει να φέρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται ο κόσμος».

Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της G20 επαναβεβαίωσαν την ανάγκη ταχείας και ουσιαστικής αύξησης της χρηματοδότησης για το κλίμα από δισεκατομμύρια σε τρισεκατομμύρια. Η δέσμευση των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2035 υπολείπεται κατά πολύ αυτής της φιλοδοξίας, θα έρθει πολύ μακριά στο μέλλον και δεν είναι σύμφωνη με αυτό που απαιτείται για τη στήριξη της ζωτικής σημασίας δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Την τελευταία στιγμή, στο κείμενο προστέθηκε ένας οδικός χάρτης για την κλιμάκωση της χρηματοδότησης προς 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά αυτό δίνει ελάχιστους λόγους να είμαστε βέβαιοι ότι θα παρασχεθεί αυτό το επίπεδο χρηματοδότησης. Η επερχόμενη βραζιλιάνικη προεδρία θα χρειαστεί τη δέσμευση όλων των μερών για τη διαχείριση αυτής της διαδικασίας του οδικού χάρτη προς ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι την COP30 στο Belem, ώστε να διασφαλιστεί η κινητοποίηση σημαντικών ποσών χρηματοδότησης.

Η Fernanda Carvalho, διεθνής επικεφαλής πολιτικής του WWF για το κλίμα και την ενέργεια, δήλωσε: «Τη χρονιά που οι χώρες αποφασίζουν για τα νέα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα, είναι απαράδεκτο η COP29 να μη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών και σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, το οποίο θα υποστηρίζεται από επαρκή χρηματοδότηση. Τα κράτη δεν πρέπει να επιτρέψουν σε αυτό το απαίσιο αποτέλεσμα να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινότητα από την επείγουσα ανάγκη να αυξήσουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών τους, να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση και να προσαρμοστούν στις συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας. Εάν οι ανεπτυγμένες χώρες δεν προχωρήσουν πολύ πέρα από αυτόν τον χρηματοδοτικό στόχο, κάνοντας τον οδικό χάρτη του Μπακού προς το Μπελέμ (Βραζιλία, COP30) ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ευάλωτες κοινότητες θα εκτίθενται όλο και περισσότερο σε καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις και το παράθυρο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5οC θα κλείσει».

Η Vanessa Morales, ειδική εμπειρογνώμονας του WWF για το κλίμα και τη φύση , δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι το κλίμα και η φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, οι διαπραγματεύσεις έστειλαν αδύναμα μηνύματα σχετικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η δράση και για τα δύο παράλληλα. Η φύση εμφανίστηκε έντονα σε παράλληλες εκδηλώσεις και περιφερειακές πρωτοβουλίες. Όμως ακόμα να έχει μια στέγη στις επίσημες διαπραγματεύσεις, κινδυνεύουμε να παραμεριστεί αυτό το κρίσιμο στοιχείο της δράσης για το κλίμα. Το κλίμα και η φύση πρέπει να συμβαδίζουν, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε έναν ζωντανό πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές».

ΠΗΓΗ: WWF Ελλάς