
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους, εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ένα ενδεικτικό γεγονός εσωτερικού εκτοπισμού, το οποίο δυστυχώς δεν είναι και το μοναδικό που συμβαίνει στον πλανήτη.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τον Εσωτερικό Εκτοπισμό, ως εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) χαρακτηρίζονται όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ως αποτέλεσμα συγκρούσεων, βίας ή καταστροφών, και οι οποίοι δεν έχουν διασχίσει διεθνώς αναγνωρισμένα κρατικά σύνορα.
Όπως καταγράφει η εν λόγω έκθεση, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις περιοχές που μέχρι τότε ζούσαν: και προστίθενται στον αριθμό εκείνων που είναι εκτοπισμένοι για χρόνια ή και δεκαετίες – και οι οποίοι ακόμα δεν έχουν βρει μια βιώσιμη για τους ίδιους, λύση.
Μοιραία, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έσπασε νέο ρεκόρ το 2023, καθώς αυξήθηκε η «κινητικότητα» λόγω συγκρούσεων και πολέμων. Συγκεκριμένα, υπήρχαν 75,9 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν σε εσωτερικό εκτοπισμό παγκοσμίως στα τέλη του 2023, από 71,1 εκατ. το 2022.
Σχεδόν 68,3 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα συγκρούσεων και βίας στα τέλη του 2023: πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το Σουδάν, η Συρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), η Κολομβία και η Υεμένη φιλοξενούν σχεδόν τους μισούς εκτοπισμένους του πλανήτη. Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 49% μέσα σε πέντε χρόνια, τροφοδοτούμενο από την κλιμάκωση και την παρατεταμένη σύγκρουση στην Αιθιοπία, τη ΛΔΚ, το Σουδάν και την Ουκρανία.
Οι συγκρούσεις και η βία προκάλεσαν 20,5 εκατομμύρια νέες εσωτερικές εκτοπίσεις ή μετακινήσεις σε 45 χώρες και εδάφη το 2023. Το Σουδάν, η ΛΔΚ και η Παλαιστίνη αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου.
Υπήρχαν 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν σε εσωτερικό εκτοπισμό παγκοσμίως ως αποτέλεσμα καταστροφών (στις οποίες συντελεί πλέον και η κλιματική κρίση) στο τέλος του 2023. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι καταστροφές –όπως και οι συγκρούσεις– μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους εκτοπισμένους για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Οι καταστροφές προκάλεσαν 26,4 εκατομμύρια νέες εσωτερικές εκτοπίσεις ή μετακινήσεις σε 148 χώρες και εδάφη το 2023. Αυτός είναι ο τρίτος υψηλότερος αριθμός την τελευταία δεκαετία. Το ένα τρίτο καταγράφηκε στην Κίνα και την Τουρκία, ως αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων και των μεγάλων σεισμών. Οι μετακινήσεις που αφορούν καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες μειώθηκαν κατά ένα τρίτο, σε σύγκριση με το 2022.
Οι σεισμοί προκάλεσαν 6,1 εκατομμύρια εκτοπίσεις: ο υψηλότερος αριθμός από το 2008. Πέρα από την Τουρκία και τη Συρία, οι Φιλιππίνες, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο ανέφεραν επίσης τον υψηλότερο αριθμό μετατοπίσεων που συνδέονται με σεισμούς.
Ειδικότερα, ανά περιοχή:
⇒ Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνέβαλε στην οκταπλάσια αύξηση των εκτοπισμών λόγω συγκρούσεων, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2023, έπειτα από τρία χρόνια διαδοχικών μειώσεων. Τα ποσοστά μετακίνησης ανθρώπων λόγω καταστροφών ήταν επίσης τα υψηλότερα που αναφέρθηκαν ποτέ για την περιοχή, κυρίως ως αποτέλεσμα των σεισμών και των πλημμυρών.
⇒ Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία κατέγραψαν μακράν τον υψηλότερο αριθμό μετατοπίσεων λόγω καταστροφών το 2023. Οι σεισμοί στην Τουρκία ευθύνονται για τις περισσότερες από αυτές, αλλά οι εκτοπίσεις των δασικών πυρκαγιών, των καταιγίδων και των πλημμυρών αυξήθηκαν επίσης γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Σχεδόν όλες οι μετατοπίσεις λόγω συγκρούσεων που καταγράφηκαν στην περιοχή συνδέθηκαν με τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
⇒ Η Υποσαχάρια Αφρική, η οποία φιλοξενεί το 46% των εκτοπισμένων στον κόσμο, ήταν και πάλι η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον εσωτερικό εκτοπισμό το 2023.
⇒ Η Ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό εκτοπίσεων από καταστροφές παγκοσμίως, αν και ο αριθμός ήταν ο χαμηλότερος από το 2017. Ο εκτοπισμός των συγκρούσεων εκεί αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, κυρίως ως αποτέλεσμα της κατάστασης στη Μιανμάρ.
⇒ Οι συγκρούσεις και οι καταστροφές προκάλεσαν 47% λιγότερες εκτοπίσεις από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας στη Νότια Ασία, αν και οι καταστροφές εξακολουθούν να ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους.
⇒ Οι σφοδρές καταιγίδες στην Αμερική προκάλεσαν λιγότερες από τις μισές εκτοπίσεις που καταγράφηκαν το 2022 και λιγότερο από το ένα τέταρτο του ετήσιου μέσου όρου από το 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου