22 Νοεμβρίου 2024

Προϋπολογισμός 2025: Φοροληστεία, ενώ λεφτά υπάρχουν μόνο για... δανειστές και εξοπλισμούς

image

ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ!

Τα στοιχεία είναι από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού τους για το 2025 (σελίδα 102).
 
Προσέξτε:
 
– Οι φόροι που είχαν προϋπολογίσει για το 2024 ήταν 62,9 δις ευρώ. Τελικά βούτηξαν 66,7 δις, δηλαδή σχεδόν 4 δις περισσότερα κι από όσα είχαν εξαγγείλει ότι θα βουτήξουν. Και τώρα για το 2025 δηλώνουν στον προϋπολογισμό τους ότι θα ανεβάσουν τα έσοδα από την φορολογία στα 69,2 δις. Δηλαδή σχεδόν 7 δις ευρώ (!) πάνω από ό,τι είχαν πει ότι θα εισπράξουν το 2024 και 2,5 δις περισσότερα από όσα τελικά λήστεψαν!
 
– Ενδεικτικό είναι αυτό που συμβαίνει με τους έμμεσους και πλέον αντικοινωνικού χαρακτήρα φόρους: Οι φόροι που είχαν εξαγγείλει από τον ΦΠΑ για το 2024 ήταν 24,379 δις, τελικά βούτηξαν 25,341 δις και τώρα εξαγγέλλουν ότι το 2025 θα εισπράξουν φόρους από ΦΠΑ ύψους 26,673 δις! Δηλαδή σχεδόν 2,5 δις περισσότερα από όσα είχαν εγγράψει για το 2024! Σε αυτά πρέπει να προστεθούν, φυσικά, και τα 7,3 δις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, δηλαδή η φοροληστεία που επιβάλλουν στις βενζίνες, την ενέργεια κλπ.
 
– Ποιος τα πληρώνει αυτά; Μα είναι γνωστό: Το 95% των φόρων αρμέγεται από τον λαό, αφού οι αγαπημένοι τους τραπεζίτες απολαμβάνουν “αναβαλλόμενο φόρο” (δηλαδή ΔΕΝ πληρώνουν φόρους), οι λατρεμένοι τους εφοπλιστές απολαμβάνουν “οικειοθελή φορολόγηση” (δηλαδή ΔΕΝ πληρώνουν φόρους), οι αγαπημενολατρεμένοι τους βιομήχανοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές μέχρι και για τα κομμωτήρια των στελεχών τους (δηλαδή ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ότι πληρώνουν φόρους).
 
– Ο,τι ψέμα και να πουν οι κυβερνώντες, ό,τι παραμύθι κι αν μοιράσουν στους παπαγάλους τους για να το ξεφουρνίσουν στα ΜΜΕ, η αλήθεια για την οθωμανικού τύπου ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ που εφαρμόζουν για τον λαό είναι καταγεγραμμένη στα ίδια τα κιτάπια τους.
 
 
***
euros vortex
© Dreamstime.com

Λεφτά υπάρχουν μόνο για... δανειστές και εξοπλισμούς


Προϋπολογισμός 2025: «Στάγδην βραδέως» και τον επόμενο χρόνο για τις κοινωνικές ανάγκες ● Σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην τριετία «οικειοθελή» πλεονάσματα πάνω από τις «ανειλημμένες υποχρεώσεις» για το χρέος ● Σχεδόν 5 δισ. ευρώ οι εξοπλιστικές δαπάνες για τη διετία 2024-2025 ● Ούτε 3 δισ. οι μόνιμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, μόνο 600 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Χωρίς να εκπλήξει κανέναν και αδυνατώντας να μην είναι... ο εαυτός της, επομένως εντελώς αναμενόμενα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέθεσε χθες στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2025 καταρτισμένο με τα γνωστά δομικά στοιχεία της πολιτικής της: έμφαση στη δημοσιονομική υπεραπόδοση για... καλόπιασμα των αγορών, δαπάνες για κοινωνικές ανάγκες στη διετία χαμηλότερες από τις αντίστοιχες για εξοπλισμούς. Προϊόν μιας πολιτικής που δίνει την απόλυτη έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα πέρα και πάνω απ’ όσα κι η Κομισιόν ή οι διεθνείς οργανισμοί σκέφτηκαν ποτέ να απαιτήσουν, ο προϋπολογισμός τροφοδοτεί την κοινωνική ανισότητα, αναπαράγει τη φτώχεια σε υψηλά ποσοστά και γενικότερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών ακολουθεί τη μέθοδο του «στάγδην βραδέως».

Ο συνολικός λογαριασμός είναι συντριπτικός εις βάρος των κοινωνικών αναγκών. Η ανθεκτικότητα, έννοια που δεν παρεισέφρησε μόνο στον τίτλο του Ταμείου Ανάκαμψης (και Ανθεκτικότητας), αλλά βρίσκεται στα χείλη όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αφορά μονομερώς όλα τα υπόλοιπα εκτός από την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Η αντίστιξη μεταξύ των πλουσιοπάροχων πόρων που αφιερώνονται για το χρέος (για καλόπιασμα των αγορών) και τους εξοπλισμούς, από τη μια, και τις κοινωνικές ανάγκες, από την άλλη, είναι εκκωφαντική.

Υπερ-πλεονάσματα πάνω 6 δισ. ευρώ

Στον έναν πόλο είναι εντυπωσιακή και διεθνώς πρωτοφανής η κυβερνητική πολιτική των πρωτογενών υπερ-πλεονασμάτων, δηλαδή πρωτογενών πλεονασμάτων πολύ πάνω από όσα διανοούνται και να ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών – κυρίως η Κομισιόν. Πρόκειται για τρομερά υψηλούς πόρους οι οποίοι αφιερώνονται στο χρέος, με στόχο αυτό να μειώνεται με ρυθμούς υψηλότερους απ’ αυτούς που προσδοκούν και οι ίδιες οι αγορές.

Μόνο στην τριετία 2023-2025, τα πρωτογενή υπερ-πλεονάσματα, δηλαδή το τμήμα τους πάνω από το «υποχρεωτικό» βάσει των δεσμεύσεων απέναντι στις αγορές ορίου, ξεπερνάει τα 6 δισ. ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα: Το 2023 η αρχική πρόβλεψη ήταν 0,7% του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκε στα μέσα του έτους σε 1,1% του ΑΕΠ και τελικά το πλεόνασμα κατέληξε στο 1,9% του ΑΕΠ! Η συνολική υπέρβαση ήταν 1,2% του ΑΕΠ! Το 2024 επαναλαμβάνεται το ίδιο: η αρχική πρόβλεψη ήταν 2,1% του ΑΕΠ, πρόσφατα αναθεωρήθηκε σε 2,4% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει 2,5% του ΑΕΠ και πρόσφατα ο Κωστής Χατζηδάκης υπερηφανεύτηκε ότι θα κλείσει πάνω και από το 2,5%!

Οι υπερβάσεις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και τις εκτιμήσεις της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι εντυπωσιακές: 1,2% του ΑΕΠ το 2023 (2,64 δισ. ευρώ), τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ το 2024 (1,2 δισ. ευρώ), 0,4% του ΑΕΠ το 2025 (0,99 δισ. ευρώ).

Μόνο στην τριετία 2023-2025, η υπέρβαση ήταν 4,83 δισ. ευρώ υπερ-πλεονάσματα, «οικειοθελή», δηλαδή χωρίς να μας υποχρεώσει κανείς!

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο, η κατάσταση θα συνεχιστεί κατά τα έτη 2026, 2027 και 2028 ως εξής: -0,1% του ΑΕΠ το 2026 (-0,25 δισ. ευρώ), 0,3% το 2027 (0,79 δισ. ευρώ) και 0,3% το 2028 (0,82 δισ. ευρώ). Θα προστεθεί δηλαδή επιπλέον 1,36 δισ. ευρώ.

Εξοπλισμοί 5 δισ. στη διετία

Πόσο θα κοστίσει τελικά αυτή η «διπλωματία των υπερ-πλεονασμάτων» με το βλέμμα στις αγορές; 6,2 δισ. ευρώ. Που θα μπορούσαν, με μια άλλη διάρθρωση εσόδων-δαπανών των προϋπολογισμών αυτής της περιόδου να αφιερωθούν για μέτρα κοινωνικής στήριξης.

Επιπλέον, εντυπωσιακές είναι επίσης οι δαπάνες για εξοπλιστικά συστήματα. Οπως δείχνει ο σχετικός πίνακας, ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ στη διετία 2024-2025 και πρόκειται να αυξάνονται σε όλα τα επόμενα έτη, καθώς θα ωριμάζουν τα ήδη εξαγγελθέντα εξοπλιστικά προγράμματα και θα αυξάνονται οι παραλαβές, αλλά και ενόψει του νέου, θηριώδους εξοπλιστικού προγράμματος που εξήγγειλε πρόσφατα ο κ. Δένδιας, με κορωνίδα τον επονομαζόμενο «σιδηρούν θόλο», που θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα 28 δισ. ευρώ!

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι σπασμοί στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης είναι ισχυροί και ότι πρόκειται να ενισχυθούν με την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, γίνεται φανερό ότι το κονδύλι για εξοπλιστικά προγράμματα θα μεγεθύνεται από χρόνο σε χρόνο, απομυζώντας πολύτιμους χρηματοδοτικούς πόρους, σε ευθύ ανταγωνισμό με τις ανάγκες για χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών.

Συντριπτική σύγκριση

Στον αντίποδα, η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης έβαλε στη «ζυγαριά» του προϋπολογισμού δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 1.840 εκατ. ευρώ για το 2024 και 2.955 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα, επομένως από το κόστος των παρεμβάσεων του 2025 πρέπει να αφαιρεθεί το αντίστοιχο του 2024. Αυτά τα μέτρα δεν αντισταθμίζουν καν τις δαπάνες για εξοπλισμούς τη διετία 2024-2025, οι οποίες πρέπει να προστεθούν και ανέρχονται όπως προαναφέραμε σε 4,9 δισ. ευρώ.

Αν τώρα αθροίσουμε τα ποσά πάνω από τα «υποχρεωτικά» πρωτογενή πλεονάσματα και τα ποσά για εξοπλισμούς και τα συγκρίνουμε με τις προβλέψεις για κοινωνικές δαπάνες, η σύγκριση αποβαίνει συντριπτική υπέρ των πρώτων και κατά των δεύτερων. Ο υπερβολικός ζήλος στο ειδύλλιο με τις αγορές και τα υψηλά κόστη της «εξοπλιστικής διπλωματίας» σηματοδοτούν, στον αντίποδα, λιτότητα διαρκείας για τις κοινωνικές ανάγκες.

Ψηφίζεται 15 Δεκεμβρίου

Το στικάκι και η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και σε νέα, όπως αναμένεται, κοινοβουλευτική συνθήκη θα εξελιχθεί στην Ολομέλεια η «μητέρα των μαχών» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς τότε προγραμματίστηκε η έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού. Η κορυφαία διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του το βράδυ της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου, αφού βεβαίως προηγηθεί η αναμέτρηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το οικονομικό έτος 2025 παραδόθηκε χθες το πρωί σε ψηφιακή μορφή (το χαρακτηριστικό «στικάκι») από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη στα χέρια του προέδρου της Βουλής. Αμέσως μετά ο Κ. Τασούλας ανακοίνωσε πως η επεξεργασία του από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα εξελιχθεί σε τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 27 του μηνός (ημέρα Τετάρτη), προκειμένου να εισαχθεί, δύο εβδομάδες αργότερα, στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου