23 Νοεμβρίου 2024

Το ΕΣΥ καταρρέει, ο Αδωνις επιχαίρει…

Team of doctors taking pregnant woman to operation theatre in the hospital


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του υπουργού υγείας και σύσσωμης της κυβέρνησης για τη “συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ”. Η εικονική πραγματικότητα που σερβίρουν σχεδόν καθημερινά, σήμερα για παράδειγμα ένα ακόμη νομοσχέδιο για το ΕΣΥ βρίσκεται στη Βουλή και συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η πραγματικότητα που βιώνουν βέβαια οι Έλληνες πολίτες ουδεμία σχέση έχει με τη μαγική εικόνα που σερβίρουν με νούμερα και αριθμούς οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ο υπουργός υγείας εξάλλου όπου βρεθεί και σταθεί εισπράττει την έντονη δυσαρέσκεια. Γιατρών, νοσηλευτών, πολιτών. Η τελευταία σφαλιάρα που δόθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση στον τομέα της υγείας ήρθε από τον ΟΟΣΑ και την έκθεση του για τα συστήματα περίθαλψης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη στιγμή λοιπόν που ο Α. Γεωργιάδης δηλώνει ότι αυτή η κυβέρνηση “ενισχύει τη δημόσια υγεία όσο κανείς”, ο ΟΟΣΑ γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα. “1 στους 10 Έλληνες μένει «εκτός» υγειονομικής περίθαλψης λόγω κόστους, 1 στους 4 χαμηλόμισθους δεν κατάφερε να λάβει την αναγκαία ιατρική φροντίδα μέσα στο 2023 γιατί αδυνατούσε να πληρώσει, η χώρα διαθέτει το χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. 

Η πραγματικότητα της δημόσιας υγείας, η επιδότηση ιδιωτικών κλινικών 

Η αλήθεια είναι πως όταν ο υπουργός υγείας μιλάει για “ενίσχυση” της δημόσιας υγείας έχει τα δίκια του. Για αυτόν και την κυβέρνηση Μητσοτάκη η “ενίσχυση” είναι ταυτισμένη με ιδιωτικά συμφέροντα, με ιδιώτες, με ιδιωτικά θεραπευτήρια. Υπό αυτή την έννοια πράγματι ενισχύεται το σύστημα υγείας, παραδίδεται με τα λεφτά του δημοσίου, στα ιδιωτικά Πολυκέντρα που στοχεύουν σε επιπλέον κέρδη από τις νέες μορφές κρατικής χρηματοδότησης. Ας δούμε τα στοιχεία της πραγματικότητας όπως τα περιγράφουν οι ίδιοι οι γιατροί, νοσοκομειακοί αλλά και ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται με το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Τι καταγγέλλει η ΟΕΓΝΕ: 

Το 49% των ασθενών δεν βρίσκει γιατρό

Το 24% δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες εξετάσεις

Οι δημόσιες δομές υγείας έχουν συρρικνωθεί κατά 40% από το 2009 ως σήμερα

Το προσωπικό στα νοσοκομεία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 50%, είναι εξουθενωμένο και γερασμένο. 

Αντί για προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων ιατρών “βαφτίζουν” ανειδίκευτους πτυχιούχους ιατρικών σχολών σε «προσωπικούς» ιατρούς.

Η μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας παραδόθηκε μαζί με την υποδομή και το προσωπικό της στο ιδιωτικού – επιχειρηματικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα». 

Υποβαθμίζεται η Μονάδα Μεταμόσχευσης Οργάνων του «Ευαγγελισμού», αφαιρείται η διενέργεια μεταμοσχευτικού ελέγχου από τα 2 δημόσια νοσοκομεία του «Ευαγγελισμού» και του «Γεννηματάς» και παραδίδεται στο Ωνάσειο.

Τα νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της διαρκούς υποχρηματοδότησης, της έλλειψης προσωπικού και της εξόντωσης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τη στιγμή που οι ιδιωτικοί όμιλοι συμμετέχουν στο “τρελό πάρτι κερδών”. 

Τα 9 από τα 56 εκατ. ευρώ του Ταμείου ανάκαμψης που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας, θα πάνε σε ιδιωτικές κλινικές για επεμβάσεις εκτός δημόσιων νοσοκομείων. Άλλα 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τα υποτιθέμενα “δωρεάν” απογευματινά χειρουργεία που αναμένεται να αρχίσουν στις 28 Νοεμβρίου.

Η πριμοδότηση της ιδιωτικής υγείας που έχει στόχο μόνο το κέρδος είναι η βασική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τη δεύτερη 4ετία. Αυτό που όλοι κατανοούν όταν έρχονται σε επαφή με ιδιωτικά κέντρα ή θεραπευτήρια είναι ότι δεν πρόκειται για “εθνικό σύστημα υγείας”, όπως το προβάλλει ο Α.Γεωργιάδης. Αυτό που στην πραγματικότητα προωθείται είναι ότι οι ιδιώτες κλινικάρχες έρχονται να πάρουν το καλύτερο κομμάτι από το ΕΣΥ και να το χρησιμοποιήσουν για να βγάλουν επιπλέον κέρδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ιδιωτικός τομέας υγείας βρίσκεται στο απυρόβλητο και χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση, ακόμη και σε εξώφθαλμα υπέρογκες τιμολογήσεις απλών εξετάσεων. 

Η έκθεση ΟΟΣΑ για την Ελλάδα 

Η έκθεση του ΟΟΣΑ υπό τον τίτλο “Health at a Glance Europe 2024”, αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας μετά την πανδημία COVID-19. Επικεντρώνεται δε σε δύο βασικά ζητήματα, την αντιμετώπιση σοβαρών ελλείψεων του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και την προώθηση της υγιούς μακροζωίας. Αναφέρεται ακόμη στους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, τις δαπάνες και την ποιότητα της περίθαλψης σε 40 ευρωπαϊκές χώρες.

Για την Ελλάδα εντοπίζεται καταρχήν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των γιατρών, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός που έλαβε άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά την πανδημική κρίση. Εντοπίζεται ωστόσο σημαντική διαφοροποίηση στη γεωγραφική κατανομή των γιατρών, υπάρχει υψηλή συγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4,2 γιατροί ανά 1.000 άτομα πληθυσμού. Στον αντίποδα στη χώρα μας υπάρχει ο χαμηλότερος αριθμός νοσηλευτών κατά κεφαλήν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, βρίσκεται στην τελευταία θέση με 4,9 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους.

Το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση, τονίζει η έκθεση. Είκοσι χώρες της ΕΕ ανέφεραν έλλειψη γιατρών το 2022 και 2023, ενώ 15 χώρες ανέφεραν έλλειψη νοσηλευτών. Με βάση τα ελάχιστα όρια προσωπικού για την καθολική υγειονομική κάλυψη, οι χώρες της ΕΕ είχαν εκτιμώμενη έλλειψη περίπου 1,2 εκατομμυρίων γιατρών, νοσοκόμων και μαιών το 2022. 

Η πιο χαρακτηριστική αναφορά για την ποιότητα και καθολικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας είναι ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες, ποσοστό 23%, με χαμηλό εισόδημα δεν έλαβε κάποια ιατρική περίθαλψη όταν τη χρειάστηκε το 2023, εξαιτίας του υψηλού κόστους των ιατρικών υπηρεσιών. 

Η Ελλάδα επίσης καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δαπανών για την ιδιωτική υγεία. Κατά μέσο όσο στις χώρες της Ε.Ε η δαπάνη για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας ανέρχονται στο 15%, στην Ελλάδα, όπως και σε Λιθουανία, Λετονία και Βουλγαρία, το ποσοστό βρίσκεται στο 30%. Στον αντίποδα οι συνολικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα μας έχουν το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 10%. 

Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ περιλαμβάνεται στην Έκθεση του ΟΟΣΑ. Στη χώρα μας μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού δηλώνει πως εμπιστεύεται τους κυβερνητικούς θεσμούς για την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της υγείας. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου