Αυτόν τον καιρό έχει δοθεί σήμα από την κυβέρνηση για τη νέα μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης φοιτητών από τα δημόσια Πανεπιστήμια. Κωδικός: Διαγραφές «αιωνίων» ή «λιμναζόντων». Ανεξαιρέτως κι αδιακρίτως. Ακόμα κι αν οι «αιώνιοι» δεν είναι «αιώνιοι» αλλά «ενεργοί» φοιτητές που βρίσκονται στο ν+3, έναν χρόνο πάνω από το όριο που προβλέπει ο νόμος Κεραμέως. Ακόμα κι αν είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι φοιτητές που χαίρουν της ευνοϊκής «μερικής φοίτησης», καθώς δεν πιάνεται ο άπιαστος απαιτούμενος αριθμός ενσήμων των πέντε μηνών!
Η κατάσταση στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι εκρηκτική. Οι πρυτάνεις στην επόμενη Σύνοδο σκοπεύουν να ζητήσουν να μην εφαρμοστεί ο νόμος οριζόντια σε όλο τον φοιτητικό πληθυσμό, ενώ ήδη υπάρχουν πρόεδροι τμημάτων και διευθυντές τομέων που δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να υπογράψουν διαγραφές και είναι αποφασισμένοι ακόμα και να παραιτηθούν.
Η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της. Καμία ανοχή. Ηρθε ο χρόνος να εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως. Τα Ιδρύματα το γνωρίζουν και ετοιμάζονται για τη μεγάλη σύγκρουση που θα κορυφωθεί το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου, οπότε και θα κληθούν να καθαρίσουν τα Μητρώα και να προχωρήσουν στις διαγραφές. Γνωρίζουν, επίσης, πως πρόκειται για ένα από τα όπλα της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. Το εγχείρημα έχει ξεκινήσει από καιρό. Αρχικά με την καθιέρωση της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), ακολούθως με την αντισυνταγματική δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων και, πλέον, με τις διαγραφές οι οποίες θα κλείσουν δυνατά την πόρτα ειδικά των μη δημοφιλών τμημάτων.
Παραμύθι για δεινόσαυρους
Η κυβέρνηση ως μόνο εμπόδιο αναγνωρίζει τις διαμαρτυρίες δικών της βουλευτών αλλά και ακαδημαϊκών που διαμαρτύρονται για την προοπτική των αντίστοιχων απωλειών. Πολιτικές για τους μεν κύρους, υπόστασης και μέλλοντος για τους άλλους. Ο στόχος, όμως, είναι σαφής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση υπολογίζει να κλείσει το ένα τρίτο των τμημάτων των ΑΕΙ.
Το βέβαιο, πάντως, είναι πως το παραμύθι που (ξανα)πουλάει η κυβέρνηση δεν έχει πια τόσους δράκους ή, για την περίσταση, δεινοσαύρους. Οι περισσότεροι έχουν ήδη διαγραφεί ή εξαφανιστεί από την πρώτη μεγάλη εκκαθάριση το 2014, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν. Τα παχιά νούμερα που κάποτε αποτελούσαν την κορωνίδα των επιχειρημάτων για τη «σκούπα» στα Πανεπιστήμια δεν ισχύουν. Δεν υπάρχουν πια οι 180.000 ή οι 200.000 «αιώνιοι». Τα νέα νούμερα δείχνουν άλλη πραγματικότητα. Αυτήν που ζει, σήμερα, η ελληνική κοινωνία και τα παιδιά της. Οχι ότι δεν υπάρχουν ακόμα ανενεργοί φοιτητές. Ομως, σύμφωνα με καταμετρήσεις, που έχουν αρχίσει να γίνονται, οι χιλιάδες έχουν γίνει λίγες εκατοντάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε τμήματα του ΕΚΠΑ που είχε θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη αυλή των «αιωνίων» βρίσκουν 300 ή 500 ανενεργούς ή και λίγο περισσότερους, αλλά όχι τις χιλιάδες ανά τμήμα που διαλαλείται. Ολοι αυτοί θα διαγραφούν. Είναι βέβαιο. Αν και σ’ αυτό το θέμα υπάρχουν στελέχη των Ιδρυμάτων που αντιδρούν. Γι’ αυτό και η σύγκρουση με το υπουργείο Παιδείας αναμένεται μεγάλη και όχι αναίμακτη.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως υπάρχουν πολλοί ενεργοί φοιτητές που κινδυνεύουν. Φοιτητές με ν+3 χρόνια σπουδών, ν+4 χρόνια σπουδών, οι οποίοι δεν είναι εξαφανισμένοι, δηλαδή ανενεργοί, αλλά συμμετέχουν στις εξεταστικές. Σύμφωνα με τους ελέγχους που γίνονται τώρα στα μητρώα αλλά και βάσει σχετικών καταγραφών, τα τελευταία 10 χρόνια και πιο έντονα τα 5 τελευταία παρατηρείται μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σπουδών σε σχέση με τα παρελθόντα έτη.
Πάνω από 50% αποφοιτά στο ν+3 στις τεταρτοετείς σπουδές και ν+4 στις πενταετείς. Τι δηλοί αυτό; (όπως έλεγε και μια παλιά γενιά μορφωμένων). Οτι η καραμέλα των «αιωνίων» έχει λιώσει και η κυβέρνηση συνεχίζει να πιπιλάει ψέματα για να προωθεί τα ορόσημα της πολιτικής που ακόμα δεν έχει καταφέρει να πετύχει. Εχει χάσει πολύ χρόνο. Σκόνταψε σε εμπόδια που ούτε η ίδια δεν περίμενε. Η πρεμούρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια οδήγησε στη φούσκα που έσκασε γρήγορα και θεαματικά, ασχέτως αν ξαναφουσκώνεται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.
Αντιδράσεις
Ηρθε η ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος, λέει η κυβερνητική ορθότητα. Δεν υπάρχουν «αιώνιοι» ούτε «λιμνάζοντες», υπάρχουν «ανενεργοί» και «ενεργοί» φοιτητές και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν, λέει η πανεπιστημιακή κοινότητα. «Τι πρέπει να κάνουμε με τους φοιτητές που βλέπουμε ότι είναι ενεργοί και δίνουν μαθήματα έχοντας ξεπεράσει το όριο φοίτησης ν+2;» ρωτούν καθ’ ύλην αρμόδιοι ακαδημαϊκοί. «Δεν μπορούμε να τους διαγράψουμε». Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων ήδη συζητούν μεταξύ τους και πρόκειται να θέσουν τις διαγραφές ως κεντρικό ζήτημα στην επόμενη Σύνοδό τους. Τα δυο βασικά αιτήματα που πρόκειται να υποβάλουν στον υπουργό Παιδείας είναι: α) να γίνει διάκριση ανάμεσα σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» φοιτητές που υπερκεράζει το χρονικό όριο, και β) να αλλάξουν ορισμένα κριτήρια, όπως ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για τους εργαζόμενους φοιτητές, ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι στο καθεστώς «μερικής φοίτησης» που δίνει επιπλέον χρόνο σπουδών.
Αυτοί οι φοιτητές καλούνται να εργάζονται περισσότερο χρόνο απ’ όσο χρειάζονται για να παρακολουθούν ή να διαβάζουν και να είναι παρόντες σε εξεταστικές από τις οποίες, εξ αντικειμένου, χάνουν. Και δεν είναι μόνον τα παιδιά που δουλεύουν «σεζόν», ειδικά αυτή που ξεκινά Μάρτιο και τελειώνει Οκτώβριο, είναι και τα παιδιά που εργάζονται «μαύρα» ή με συνθήκες και όρους που δεν πιάνουν τα απαιτούμενα ένσημα. Βασικές παράμετροι σε όλα αυτά, τα ακριβά ενοίκια, οι ακριβές μετακινήσεις, τα άδεια πορτοφόλια. Η σημερινή ζωή, με λίγα λόγια. Για τους περισσότερους, έτσι;
Η όψιμη πολιτική ανακούφισης εξαντλείται στα κοροϊδο-επιδόματα. Εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια. Ο διπλός στόχος είναι σημαντικός. Νέες αγορές μόρφωσης που θα στηρίξουν τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά οράματα στην εκπαίδευση. Υπάρχουν και οι χαμένοι. «Δεν μπορούν να πάνε όλοι πανεπιστήμιο» είχε πει ο Κυριάκος ο πρώτος. Και, φυσικά, δεν μπορούν να πάνε όλοι στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Χωρίς χαρτί για το φωτοτυπικό και τις... τουαλέτες το ψηφιακό σχολείο του Πιερρακάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου