31 Μαρτίου 2025

Θρήνος και απελπισία σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη: Ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί (VIDEO)

myanmar
(Myo Kyaw Soe/Xinhua via AP)
Επισήμως, οι αρχές έκαναν λόγο χθες για περίπου 1.700 νεκρούς, 3.400 τραυματίες και 300 αγνοούμενους

Οι ελπίδες πως θα βρεθούν κι άλλοι επιζώντες στα συντρίμμια έχουν αρχίσει να σβήνουν σήμερα στη Μανταλέι, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι πέρασαν ακόμη μια νύχτα στην ύπαιθρο μετά τον φοβερό σεισμό 7,7 βαθμών, ο οποίος άφησε πίσω πάνω από 1.700 νεκρούς στην Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη.

Ειδικοί δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι νεκροί τελικά θα είναι πολλές χιλιάδες ακόμη, ειδικά στην πάλαι ποτέ Βιρμανία των περίπου 55 εκατομμυρίων κατοίκων, παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να προσφερθεί βοήθεια στο κράτος της Ασίας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος κι η έλλειψη πόρων είναι οξεία.

Ο σεισμός της Παρασκευής, μεγέθους 7,7 βαθμών, ακολουθήθηκε λίγη ώρα αργότερα από μετασεισμό 6,7 βαθμών, με επίκεντρο την κεντρική Μιανμάρ. Έκτοτε γίνονται ασταμάτητα αισθητοί μετασεισμοί κατά μήκος του ρήγματος της Σαγκάινγκ, γύρω από το οποίο ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μιανμάρ.

Χωρίς τέλος η ισραηλινή θηριωδία στη Γάζα: Νεκροί βρέθηκαν 14 διασώστες που αγνοούνταν

Φωτό αρχείου από A.P
Φωτό αρχείου από A.P / Πηγή: Associated Press

Δεν έχει τέλος η ισραηλινή θηριωδία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκαν νεκροί 14 διασώστες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ανάφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της, «Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των νεκρών που βρέθηκαν είναι 14. Από αυτούς, οι οκτώ ήταν μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, οι πέντε ήταν μέλη της Πολιτικής Άμυνας (της Λωρίδας της Γάζας) και ο ένας ήταν εργαζόμενος σε υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών». 

Η Ερυθρά Ημισέληνος και η Πολιτική Άμυνα είχαν χάσει επαφή με τις ομάδες των διασωστών αφού Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε ασθενοφόρα, στις 23 Μαρτίου. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε το Σάββατο ότι έβαλε εναντίον ασθενοφόρων γιατί τα θεώρησε «ύποπτα», ενώ από την πλευρά της η Χαμάς έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».

Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή στη συνοικία Ταλ αλ Σουλτάν, στα δυτικά της Ράφα. Η Ερυθρά Ημισέληνος υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές αρχές εμπόδισαν μια ομάδα της να μπει στη ζώνη αυτή για να αναζητήσει τους αγνοούμενους διασώστες, οι οποίοι δέχτηκαν πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP)

ΠΗΓΗ

Σε ιδιώτες και τα εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Το δημόσιο θα δώσει σε ιδιώτες 11 εκατ. ευρώ για να εκδίδουν τα εισιτήρια σε τέσσερις από τους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς παγκοσμίως αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας.

Η απόφαση δεν είναι πρωτοφανής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία εδώ και έξι χρόνια έχει παραδώσει τη διαχείριση κρίσιμων υποδομών σε ιδιωτικές εταιρείες και πλέον παραδίδει σε ιδιώτες αρχαιολογικούς χώρους όπως έκανε και με τη διαχείριση των δασών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

Το νέο χτύπημα δια χειρός της Λίνας Μενδώνη έρχεται με την προκήρυξη διαγωνισμού που έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2025 προκειμένου να ανατεθεί σε ιδιώτες η διαχείριση των εισιτηρίων σε Κνωσό, Αρχαία Ολυμπία, Δελφούς και Λίνδο, διαγωνισμό που «τρέχει» ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Ο ιδιώτης που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα εισπράξει 11 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια με δυνατότητα προαίρεσης για ακόμα 12 μήνες.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στους ακόλουθους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία:

1] Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού

2] Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου και Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Λίνδου

3] Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών και Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

4] Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων,

Τι θα εισπράξουν οι ιδιώτες

Ελλάδα: Μαύρη πρωτιά στο κόστος στέγασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Μαύρη πρωτιά στο κόστος στέγασης
 

Είναι θλιβερή ελληνική πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα οδηγούσε την κυβέρνηση σε παραίτηση. Στην Ελλάδα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβαθμίζει τους υπαιτίους σε σπουδαιότερους κυβερνητικούς ρόλους. Αναφερόμαστε στον Κωστή Χατζηδάκη –ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης– και στην πρώην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία με τον πρόσφατο ανασχηματισμό εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Ο μεν πρώτος έχει δηλητηριάσει την κοινωνία καλλιεργώντας το έδαφος για να ανθίσει η αισχροκέρδεια των καρτέλ και η δεύτερη βάφτισε επιτυχία την αποτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου»!

Η αλήθεια της Eurostat

Ολα αυτά συμπυκνώνονται στη θλιβερή πρωτιά που έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, στο κόστος στέγασης. Κατά την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (2023) τα ελληνικά νοικοκυριά διαθέτουν το 35,2% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος για στέγαση, όταν τα νοικοκυριά στη δεύτερη Δανία δαπανούν μόλις το 25,9%. Όμως, όπως προκύπτει από τις στατιστικές απεικονίσεις, η Ελλάδα βρίσκεται 15,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 19,7%.

Όμως τα στοιχεία της Eurostat «χαστουκίζουν» και σε άλλο επίπεδο τις πολιτικές Μητσοτάκη: στο μερίδιο των ανθρώπων που ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε υποθήκη, ενοίκιο ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, σε υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Όπως απεικονίζει στατιστικά η Eurostat, τα μερίδια μειώθηκαν σε 22 χώρες της ΕΕ και αυξήθηκαν σε πέντε. Συγκεκριμένα το 2023 παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα μερίδια στην Ελλάδα (47,3%), τη Βουλγαρία (18,8%) και τη Ρουμανία (14,4%). Όπως εύκολα προκύπτει, οι πολιτικές των Μητσοτάκη και Χατζηδάκη υπέρ των καρτέλ επέφεραν αύξηση της ψαλίδας όσων ζουν με καθυστερήσεις σε υποθήκη, ενοίκιο ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κατά 28,5% σε σχέση με τη δεύτερη Βουλγαρία!

Οι λόγοι αυτής της διάστασης με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι τρεις:

– Οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς χάνονται στη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, οπότε –σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ– έχουμε κατακρήμνιση του πραγματικού εισοδήματος στην Ελλάδα, αν αυτό εκφραστεί σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

– Η αισχροκέρδεια την οποία παράγει το target model στο ρεύμα που έστησε υπέρ του καρτέλ φυσικού αερίου ο Κ. Χατζηδάκης το 2020 όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, μαζί με την απολιγνιτοποίηση, έχει εξακοντίσει το κόστος ρεύματος σε βάρος των νοικοκυριών.

– Η έλλειψη διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχει μεγεθύνει τα μέγιστα τα ενοίκια. Στον τρίτο λόγο έρχεται και κουμπώνει η ανεπάρκεια της Σ. Ζαχαράκη. Είναι η υπουργός που έτρεξε το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Όσο διαρκεί το πρόγραμμα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα ενοίκια αυξάνονται, αντί να μειώνονται.

Η αποτυχία

Κατώτατος μισθός: Αύξηση-κοροϊδία 1,13 ευρώ την ημέρα

Κατώτατος: Αύξηση 1,13 ευρώ τη μέρα

Κυβέρνηση και υπουργός Εργασίας θριαμβολογούν για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 34 έως 44 ευρώ – για ζευγάρι με δύο παιδιά- το μήνα, προκαλώντας την κοινή λογική.

Και αποτελεί πρόκληση για την κοινή λογική καθώς η αύξηση είναι στα 1,13 ευρώ την ημέρα για άγαμο και 1,41 ευρώ την ημέρα για όποιον έχει δύο παιδιά. Δηλαδή, μισός καφές ή μισή τυρόπιτα. Και μάλιστα με διπλασιασμό της φορολογίας γιατί άλλάζει το κλιμάκιο.

Η πολιτική ψυχρότητα και η απόσταση από την πραγματικότητα που έχει η υπουργός Εργασίας είναι εντυπωσιακή καθώς έφτασε στο σημείο να λέει προς τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και θα δουν αυξήσεις από 34 έως 44 ευρώ τον μήνα, ότι θα τους μένουν στην τσέπη από 473 έως 606 ευρώ τον χρόνο.

Εν ολίγοις η Νίκη Κεραμέως λέει ότι είνα τόσο μεγάλη η αύξηση που δεν χρειάζεται κάποιος να την ξοδέψει αλλά να είναι συνετός αφού μπορεί να κάνει κομπόδεμα.

«Στον χρόνο μένει στην τσέπη αφού έχεις πληρώσει φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές από 473 ευρώ αν είσαι χωρίς παιδιά έως 606 ευρώ περισσότερα καθαρά τον χρόνο. 600 ευρώ στην τσέπη το χρόνο δεν νομίζω ότι είναι κάτι αμελητέο ούτε είναι ψίχουλα που λεει η αντιπολίτευση», ήταν η δήλωση της υπουργού Εργασίας που άφησε ενεούς τους πολίτες καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει τα ηνία μιας παραμυθένιας χώρας.

Διπλασιασμός φορολογίας

Αυτό που εντέχνως προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση όσον αφορά τα ψίχουλα της αύξησης στον κατώτατο μισθό είναι ότι συνεπάγεται για τον εργαζόμενο και αύξηση της φορολογίας καθώς αλλάζει και το κλιμάκιο φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, άγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και όσα ζευγάρια έχουν 1 παιδί, ακόμα και με την πενιχρή αύξηση των αποδοχών τους αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης και το ποσό που θα τους αναλογεί θα είναι ως και διπλάσιο σε σχέση με εκείνο που πληρώνουν σήμερα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογία, ο συντελεστής φόρου για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ είναι στο 9%. Όμως, για εισοδήματα από 10.000,01 ευρώ και πάνω ο φόρος εκτινάσσεται στο 22%!

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 μικτά θα δουν να υπερδιπλασιάζεται ο συντελεστής με τον οποίο θα φορολογηθούν.

Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα ή έγγαμος χωρίς παιδιά, που αμείβεται σήμερα με 830 ευρώ μικτά για 14 μισθούς, ο φόρος που του αναλογεί είναι 137 ευρώ τον χρόνο. Με την αύξηση στα 880 μικτά ο φόρος πάει στα 270 ευρώ τον χρόνο.

Καμιά μείωση των φορολογικών συντελεστών

Ανακοίνωση δικηγόρων: Τα εθνικιστικά υβριστικά συνθήματα της ΣΜΥΝ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου προετοιμάζουν τα φέρετρα του πολέμου – Έκθετη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία

Τα εθνικιστικά υβριστικά συνθήματα της ΣΜΥΝ στην παρέλαση προετοιμάζουν τα φέρετρα του πολέμου – Έκθετη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία (ΕΠΔΑ, 26/3/2025)

Τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου από άγημα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (“η Κύπρος είναι ελληνική”, “γαμιέται η Τουρκία”) δεν είναι πρωτοβουλία κάποιων “θερμόαιμων” ούτε μπορούν να προσπεραστούν ως μια “αυθόρμητη υπερβολή”. Σε ένα ιεραρχημένο σύνολο όπως ο Στρατός, όπου λειτουργεί η πειθαρχία και η αλυσίδα εντολών, οι δημόσιες ενέργειες ενός αγήματος σε ώρα υπηρεσίας, και μάλιστα ενώπιον πολιτών που παρακολουθούσαν την παρέλαση (ακόμα και παιδιών), απηχούν τη βούληση της ιεραρχίας. Έτσι, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας χρεώνεται τις εθνικιστικές ύβρεις των στελεχών της. Όποιος έχει στοιχειώδη ιστορική μνήμη, γνωρίζει πού κατέληξαν τα “Η Κύπρος είναι ελληνική” των χουντικών και των πραξικοπηματιών του 1974 που χάρισαν τη μισή Κύπρο στην Τουρκία.

Η συγκυρία στην οποία εκδηλώνεται το επίμαχο γεγονός δεν είναι αθώα: η απειλή απόσυρσης των ΗΠΑ του Τραμπ από την ευρωπαϊκή άμυνα, η κρίση του ΝΑΤΟ και η οικοδόμηση ενός νέου συστήματος στρατιωτικής ασφάλειας της ΕΕ προκαλούν μια νέα κούρσα εξοπλισμών, με την ΕΕ να αποφασίζει 800 δισεκατομμύρια ευρώ για νέες στρατιωτικές δαπάνες. Ταυτόχρονα, η συζήτηση για αποστολή στρατιωτών της Δύσης στην Ουκρανία και η προβαλλόμενη ανάγκη ελληνικής παρουσίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Τουρκία, προλειαίνουν το έδαφος για μεγαλύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολεμικούς ανταγωνισμούς, πέραν από τις διευκολύνσεις που ήδη παρέχονταν στο μέτωπο της Ουκρανίας και στη γενοκτονία του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, ο δημόσιος λόγος ήδη κατακλύζεται από δηλώσεις που προετοιμάζουν για άμεση πολεμική εμπλοκή. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος δήλωνε πριν λίγες μέρες: «Έχουμε λόγο να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία; Στην περιοχή κατοικεί ελληνική μειονότητα 100.000 άτομα. Γιατί η Τουρκία είπε ότι θα πάει και εμείς θα είμαστε εκτός;… Αντιστέκομαι απαιτεί θυσίες. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα να τις κάνουμε;». Η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ, δήλωσε: “[Οι Τούρκοι] έχουν έναν ετοιμοπόλεμο στρατό και έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν πίσω φέρετρα χωρίς να συμβαίνει το παραμικρό στην Τουρκία ως αντίδραση…”.

Αυτές τις “θυσίες” και τα “φέρετρα χωρίς αντίδραση” προετοιμάζουν οι εθνικιστικές φιέστες με τα υβριστικά συνθήματα του αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες συνιστούν ποινικά αδικήματα (παραβίαση του άρθρου 141ΠΚ για έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων), ενώ ήδη έχει υπάρξει η καταδικαστική απόφαση του Ναυτοδικείου Πειραιά για παρόμοια συνθήματα ανδρών των ΟΥΚ στην παρέλαση του 2010 (βλ. την 588/2011 καταδικαστική απόφαση του Ναυτοδικείου Πειραιά για παράβαση του ν. 927/1979). Με δεδομένη την απουσία καταδίκης τόσο του ΥΠΕΘΑ Ν. Δένδια όσο και του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη πέραν μιας προσχηματικής ΕΔΕ, η εικόνα της ΣΜΥΝ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου λαμβάνει χαρακτηριστικά μιας επικίνδυνης εθνικιστικής κλιμάκωσης, σε μια περίοδο μάλιστα που ο τουρκικός λαός παλεύει ενάντια στην αντιδημοκρατική εκτροπή του καθεστώτος Ερντογάν με τη σύλληψη και τη φυλάκιση χιλιάδων αντιφρονούντων.

Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση του φιλειρηνικού και αντιπολεμικού κινήματος, η υπεράσπιση της ειρήνης, η αντίσταση στην φρενήρη κούρσα των εξοπλισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η απαίτηση για κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, τη Γάζα και την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, ζητάμε την εκκίνηση των διαδικασιών για την απόδοση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών στους επικεφαλής του αγήματος και τον διοικητή τους, πέραν της προσχηματικής ΕΔΕ που διατάχθηκε, με στόχο την παραδειγματική τιμωρία τους.

ΠΗΓΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ: Ανεκδιήγητος και προκλητικός ο πρωθυπουργός, στο πλευρό του εγκληματία πολέμου στη γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού

Μητσοτάκης_Νετανιάχου-2.jpg

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών της και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον μακελάρη Μπέντζαμιν Νετανιάχου η οποία γίνεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

Η συνάντηση αυτή συνιστά ευθεία προσβολή του λαού μας που όλο το διάστημα του βάρβαρου πολέμου κατά του Παλαιστινιακού λαού βρίσκεται στο πλευρό του απαιτώντας να σταματήσει ο γενοκτονικός πόλεμος, η εθνοκάθαρση και ο εκτοπισμός του παλαιστινιακού λαού από τα εδάφη του.

Αυτή η σύγχρονη σιωνιστική καταστροφική - δολοφονική βαρβαρότητα έχει οδηγήσει σε 50.000 νεκρούς στην μαρτυρική Γάζα και στην Δυτική όχθη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναικόπαιδα.

Οι φρικαλεότητες που διαπράττει το Ισραήλ επί 18 μήνες, οδήγησαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κηρύξει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου και να ζητήσει την σύλληψή του.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ και ο Μητσοτάκης έχουν απολέσει προ πολλού την λαϊκή αποδοχή και σήμερα αποτελούν μία ισχνή μειοψηφία στο εκλογικό και κοινωνικό σώμα.

Η προκλητική ενέργεια του πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ και να συναντηθεί με τον Νετανιάχου, είναι μία ακόμη πράξη νομιμοποίησης των εγκλημάτων των σιωνιστών η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα του λαού μας, καταπατά το διεθνές δίκαιο και βρίσκεται σε αντίθεση με την θέλησή του, μαζί και όλων των λαών που είναι στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Παλαιστινιακού λαού.

Υπεύθυνες για την γενοκτονία είναι οι δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζουν την εγκληματική επιχείρηση εξόντωσης των Παλαιστινίων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αποδοκιμάσουν την αισχρή αυτή συνάντηση, να δυναμώσουν την συμμετοχή τους στο κίνημα αλληλεγγύης υπέρ του Παλαιστινιακού λαού για να σταματήσει οποιαδήποτε συνεργασία της χώρας μας (οικονομική - στρατιωτική -πολιτική) με το κράτος δολοφόνο.

Είμαστε σταθερά στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης μέχρι την λευτεριά.

ΠΗΓΗ: Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Αρνούνται την καθαρογραφή των αθωωτικών αποφάσεων και ύστερα δυσανασχετούν που η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τη “Δικαιοσύνη” τους - Του Κ. Παπαδάκη

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚαΙ ΥΣΤΕΡΑ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΝ ΠΟΥ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» ΤΟΥΣ

Η απροσδόκητη άρνηση σε αυτονόητο αίτημα καθαρογραφής πρόσφατης αθωωτικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών σε δίκη μεγάλου πολιτικού, αλλά και νομολογιακού ενδιαφέροντος που αφορούσε – τι άλλο ; – συλλήψεις διαδηλωτών μου προκάλεσε την προσπάθεια αναζήτησης του νομικοπολιτικού καθεστώτος που επιτρέπει και συντηρεί αυτή την αυθαιρεσία. Μέχρι τώρα οι διάσπαρτες – ευτυχώς όχι πολλές – αρνήσεις, δυσχέρειες ή καθυστέρησης καθαρογραφής αθωωτικών αποφάσεων της καθημερινότητας δεν υπήρξαν ικανές για να μου κινήσουν το ανάλογο ενδιαφέρον. Εδώ όμως τα πράγματα διέφεραν : Ακόμα και η επικληθείσα και αποδεδειγμένη με έγγραφα εκκρεμής για τα ίδια πραγματικά περιστατικά πειθαρχική διαδικασία σε βάρος αθωωθέντων υπαλλήλων για αναξιοπρεπή συμπεριφορά (έτσι χαρακτηρίζουν κάποιοι πειθαρχικοί προϊστάμενοι τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις) που καθιστά αναγκαία την προσκόμιση της αθωωτικής απόφασης και του σκεπτικού της, άρα το αναμφισβήτητο έννομο συμφέρον του αθωωθέντος αιτούντος, δεν στάθηκε ικανή για να πείσει την πρόεδρο του δικαστηρίου (ναι, αυτήν που εξέδοσε την αθωωτική απόφαση) να κάνει δεκτή την αίτηση καθαρογραφής της.

Η μελέτη του νομικού καθεστώτος επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν η διακύμανση του άρθρου 142 Κ. Ποιν. Δ και ιδίως της τέταρτης παραγράφου του, που είναι εκείνη που ρυθμίζει το ζήτημα. Αυτή, όπως την παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Ιούλιο 2019 με τον «Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» (ν. 4620/2019 (ΦΕΚ Α 96/11.6.2029) είχε ως εξής :

«Άρθρο 142. – Σύνταξη των πρακτικών.

1. Μόλις τελειώσει η συνεδρίαση, όποιος τη διευθύνει θεωρεί και μονογράφει σε κάθε φύλλο τα πρόχειρα πρακτικά που συντάχθηκαν από τον γραμματέα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

2. Μέσα σε οκτώ ημέρες από τη συνεδρίαση καθαρογράφονται τα πρακτικά από τον γραμματέα και υπογράφονται από αυτόν και τον δικαστή που διευθύνει τη συζήτηση ή, αν αυτός μετατέθηκε ή απομακρύνθηκε από τη δημόσια υπηρεσία ή πέθανε πριν από την καθαρογράφηση, από τον αρχαιότερο μεταξύ των δικαστών που συμμετείχαν στη συζήτηση και, αν το δικαστήριο είναι μονομελές, μόνο από τον γραμματέα. Αν ο γραμματέας που συμμετείχε στη συζήτηση απομακρύνθηκε από την υπηρεσία ή πέθανε πριν από την καθαρογράφηση, τα πρακτικά συντάσσει όποιος διευθύνει τη γραμματεία του δικαστηρίου ή ο αναπληρωτής του με βάση τα πρόχειρα πρακτικά και τα σχετικά έγγραφα που βρίσκονται στο δικαστικό γραφείο τα πρακτικά υπογράφονται από αυτόν και από τον διευθύνοντα τη συζήτηση σύμφωνα με τα παραπάνω. Η ημερομηνία υπογραφής των καθαρογραμμένων πρακτικών σημειώνεται αυθημερόν σε ειδικό βιβλίο, που τηρείται στην οικεία γραμματεία.

3. Όπου από τις διατάξεις της νομοθεσίας προβλέπεται επίδοση αντιγράφου ή αποσπάσματος της απόφασης ποινικού δικαστηρίου σε αυτόν που καταδικάστηκε, αντί γι` αυτήν μπορεί να επιδοθεί έγγραφο της γραμματείας του δικαστηρίου, που περιέχει τον αριθμό της απόφασης, τη διάταξη που παραβιάστηκε και την ποινή που επιβλήθηκε. Η επίδοση αυτού του εγγράφου έχει τις συνέπειες της επίδοσης αντιγράφου ή αποσπάσματος της απόφασης.

4. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του οικείου Πρωτοδικείου, μπορεί να καθορίζεται για ποιες αποφάσεις δεν είναι αναγκαία η καθαρογραφή.»

Με τη ρύθμιση αυτή ο νέος Κ.Ποιν.Δ. καταργούσε πολλές εξαιρέσεις από την υποχρέωση καθαρογραφών που προέβλεπε η προϊσχύσασα διάταξη του παλιού Κ.Ποιν.Δ, την οποία παρέλαβε, αλλά διατήρησε ανοιχτή την κερκόπορτα της δυνατότητας εξαίρεσης από την καθαρογραφή ποινικών αποφάσεων με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον όμως περιόρισε την εξαίρεση αυτή μόνο σε αποφάσεις του Πρωτοδικείου αφού μόνο για αυτές προέβλεψαν την υπουργική εξουσία να εκδίδει σχετικές αποφάσεις. Η διάταξη όμως αυτή δεν κράτησε για πολύ. Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο 2019, με το άρθρο 7 παράγραφος 21 του ν. 4637/2019 (ΦΕΚ Α 180/18.11.2019) η κυβέρνηση της Ν.Δ. τροποποίησε τη διάταξη της παραγράφου 4, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα με το εξής περιεχόμενο :

«4. Οι αποφάσεις που αναβάλλουν τη δίκη κατά τα άρθρα 59, 61, 349 ή 352, χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα αποδεικτικών μέσων, δεν είναι αναγκαίο να καθαρογράφονται κατά τις προηγούμενες παραγράφους. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Ολομέλειας του οικείου δικαστηρίου, μπορεί να καθορίζεται για ποιες επιπλέον αποφάσεις δεν είναι αναγκαία η καθαρογραφή. Σε κάθε περίπτωση καθαρογράφονται οι ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις, οι προπαρασκευαστικές αποφάσεις με τις οποίες λύεται οριστικά ένα ζήτημα, καθώς και εκείνες στις οποίες έχει δηλωθεί παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.»

Όπως γίνεται αντιληπτό, με την τροποποίηση αυτή :

α) Διευρύνονται οι κατηγορίες των αποφάσεων που εξαιρούνται από την καθαρογραφή και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται πολλές που πιθανότατα έχουν σημαντικό νομικό ενδιαφέρον.

β) Παρέχεται ευρύτατη εξουσία στον υπουργό δικαιοσύνης να καθορίζει για ποιες επιπλέον αποφάσεις δεν είναι αναγκαία η καθαρογραφή χωρίς κριτήρια και περιορισμούς.

γ) Διευρύνεται η δυνατότητα εξαίρεσης από την καθαρογραφή αποφάσεων που εκδίδουν όλα τα δικαστήρια και όχι μόνο τα πρωτοδικεία.

Πάρος: Η Κίνηση Πολιτών Πάρου στηρίζει τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη (ΣτΕ) ενάντια στην παράνομη δόμηση

 
Το τελευταίο πεντάμηνο έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε αιτήσεις ακύρωσης οικοδομικών αδειών. Τρεις από αυτές στην Πάρο και δύο στη Σίφνο. Και στις πέντε περιπτώσεις εντοπίζονται τα εξής κοινά σημεία:
  • Οι οικοδομικές άδειες είχαν (προ)εγκριθεί από τις αντίστοιχες Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ Πάρου και Μήλου).
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης (και της συνακόλουθης αίτησης αναστολής εργασιών) διέταξε τις αντίστοιχες Πολεοδομίες (Πάρου και Μήλου) να διακόψουν τις οικοδομικές εργασίες.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις (πλην μίας) βασικός (αλλά όχι μοναδικός) λόγος ακύρωσης είναι η ανυπαρξία “προσώπου” του οικοδομούμενου γηπέδου σε νόμιμα αναγνωρισμένο δρόμο.
Σχετικά με το τελευταίο σημείο: Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα του 1985 (Π.Δ.24/5/85, ΦΕΚ270/Δ -1985) που θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση, επιτρέποντάς την μόνο στα γήπεδα εκείνα που έχουν πρόσωπο 25 μέτρων σε νόμιμα αναγνωρισμένο δρόμο, επαρχιακό ή δημοτικό ή κοινοτικό. Ο νόμος αυτός για πολλά χρόνια έχει παραβλεφθεί από τις Πολεοδομίες που δίνουν προεγκρίσεις για δόμηση, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον περιορισμό αυτό. Πράγμα που γίνεται ακόμα πιο ανεξήγητο μετά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Σ.τ.Ε (μεταξύ των οποίων η 176/2023) που “υπενθυμίζουν” και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη και την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος του 1985 και συνεπώς την υποχρέωση των Πολεοδομικών Υπηρεσιών να συμμορφώνονται, μη εκδίδοντας οικοδομικές άδειες εκτός οικισμού σε γήπεδα που δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο.
 
Δυστυχώς, παρόλο που πολλές πολεοδομίες στην Ελλάδα έχουν συμμορφωθεί, οι πολεοδομίες των Κυκλάδων (και άλλες) δεν το κάνουν. Οπότε, οι πολίτες που αγωνιούν για την καταστροφή των εξοχικών τοπίων των νησιών τους, αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τη δικαστική οδό για να αναγκάσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομίες) να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν εξαρχής: Να εφαρμόσουν τους νόμους!
 
Καμία από τις παραπάνω αιτήσεις ακύρωσης δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Μάλιστα η μία ανακλήθηκε από την ΥΔΟΜ της Πάρου μια βδομάδα μετά την κατάθεσή της και δεν θα εκδικαστεί ποτέ. Όμως, όταν οι (υπόλοιπες) δίκες της Σίφνου και της Πάρου εκδικαστούν, οι αντίστοιχες αποφάσεις, πέραν της επιβεβαίωσης ότι η υπάρχουσα νομολογία είναι υποχρεωτική και άμεσα εφαρμοστέα σε όλο τον κυκλαδίτικο χώρο, θα δημιουργήσουν νέα νομολογία* με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της υπερδόμησης που μαστίζουν τον Κυκλαδικό χώρο.
 
Νομολογία που θα αφορά και άλλα κρίσιμα ζητήματα για τις Κυκλάδες γενικότερα και την Πάρο ειδικότερα, όπως:
  • κατά πόσον είναι αποδεκτά τα υπόσκαφα
  • κατά πόσον είναι αποδεκτή η καταστροφή παλιών μονοπατιών με τη μετατροπή τους σε ‘’δρόμους”
  • κατά πόσον είναι αποδεκτή η καταστροφή των αναλημματικών τοιχίων (ξερολιθιές πεζούλες)
  • κατά πόσον είναι αποδεκτή η κατασκευή πισίνων (ή “υδάτινων στοιχείων”!) στα άνυδρα νησιά μας
  • κατά πόσον είναι αποδεκτό οι Πολεοδομίες και τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής να εγκρίνουν οικοδομικές άδειες που εκλαμβάνουν ως επιτρεπτά όλα τα παραπάνω, πόσο μάλιστα σε νησιά ήδη χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Τόποι Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

30 Μαρτίου 2025

Το Ισραήλ κύρια απειλή για την ειρήνη και τη δημοκρατία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σκίτσο του Παλαιστίνιου Mohammad Sabaaneh

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «τι θα γίνει αν οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να φύγουν από τη Γάζα;» η γηραιά κυρία απαντά: «όχι όχι! θέλουν να φύγουν. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι) δεν θέλουν να ζήσουν στην κόλαση!»

  • Ερώτηση: «Αυτό για το οποίο μιλάτε, μοιάζει με σχέδιο για εθνοκάθαρση».
  • Απάντηση: «Μπορείτε να το πείτε εθνοκάθαρση, να το πείτε απαρτχάιντ, πείτε το όπως θέλετε. Επιλέξτε εσείς τον χαρακτηρισμό».

Η κυρία που δίνει την συνέντευξη ονομάζεται Ντανιέλα Βάις (Daniella Weiss). Είναι στέλεχος του υπερεθνικιστικού, ορθόδοξου σιωνιστικού κόμματος των εποίκων της Δυτικής Όχθης, Γκους Εμουνίμ («το μπλοκ των πιστών»). Έχει ιδρύσει το κίνημα εποίκων Ναχαλά, το οποίο βοηθάει νέους εποικιστές (αυτούς που επισήμως ονομάζονται «παράνομοι εποικιστές» να εγκατασταθούν. Κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας που εξαπολύθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου, οργάνωνε νυχτερινές «βαρκάδες» για να απολαύσουν τα παιδιά των εποίκων το θέαμα της φλεγόμενης Γάζας και πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες εποικισμού της.  Έχει στην πλάτη της μια σειρά καταδίκες από την ισραηλινή δικαιοσύνη για βιαιοπραγίες. Και τον Ιούλιο του 2024 καταδικάστηκε από τον (σούπερ φιλοϊσραηλινό) Καναδά για πρόκληση και άσκηση βίας εναντίον Αράβων κατοίκων της Δυτικής Όχθης (η οποία, να θυμίσουμε, θεωρείται διεθνώς ως παράνομα κατεχόμενη, καθώς παραβιάζει τα όρια της πράσινης γραμμής που τέθηκαν μετά τον πόλεμο του 1967).

Πολλοί όταν άκουσαν την είδηση ότι η καλή αυτή κυρία προτάθηκε από το Ισραήλ για βραβείο Νόμπελ, θεώρησαν ότι πρόκειται για φάρσα κάποιου αντισιωνιστικού τρολ. Όμως όχι. Πράγματι είναι υποψήφια για Νόμπελ, με το σκεπτικό ότι «η δράση της στη Δυτική Όχθη προστάτευσε την περιοχή από μεγαλύτερη βία».

Φλόριντα, ΗΠΑ: Έδιωξαν τους μετανάστες και στέλνουν στη δουλειά ανήλικους

Coal mining kids ap Τη λύση βρήκε η πολιτεία της Φλόριντα για φτηνά εργατικά χέρια και τα κενά που θα προκύψουν από τις μαζικές απελάσεις μεταναστών. Στέλνει στη δουλειά τους νεαρούς μαθητές.

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τις μαζικές απελάσεις μεταναστών στις ΗΠΑ; Η απάντηση για τους νομοθέτες της Φλόριντα είναι οι μαθητές της πολιτείας, οι οποίοι από 14 ετών θα μπορούν σύντομα να εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες χωρίς διάλειμμα – ακόμη και κατά τις μέρες σχολείου.

Το νομοσχέδιο που προχώρησε αυτή την εβδομάδα μέσω της γερουσίας της Φλόριντα, στην οποία επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι, επιδιώκει να καταργήσει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις που προστατεύουν τους εφήβους εργαζόμενους και να τους επιτρέψει, σύμφωνα με τα λόγια του κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, να μπουν στη θέση των μεταναστών που προμηθεύουν τις τουριστικές και γεωργικές βιομηχανίες της Φλόριντα με «βρώμικο φτηνό εργατικό δυναμικό».

Ο γερουσιαστής Κάρλος Γκιγιέρμο Σμιθ επεσήμανε τη φράση του κυβερνήτη ΝτεΣάντις την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός στρογγυλού τραπεζιού στο New College της Φλόριντα για τη μετανάστευση: «Γιατί λέμε ότι πρέπει να εισάγουμε αλλοδαπούς, ακόμη και να τους εισάγουμε παράνομα, όταν, ξέρετε, οι έφηβοι δούλευαν σε αυτά τα θέρετρα. Οι φοιτητές θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν αυτά τα πράγματα».

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι 16χρονοι και οι 17χρονοι δεν μπορούν να εργάζονται περισσότερες από 30 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, εκτός εάν ο γονέας, ο κηδεμόνας ή ο επιθεωρητής του σχολείου χορηγήσει απαλλαγή. Επίσης, δεν μπορούν να εργάζονται μετά τις 11 μ.μ. τις ημέρες του σχολείου ή πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα καταργήσει πλήρως αυτά τα όρια, ενώ θα άρει και τους περιορισμούς για τους 14χρονους και 15χρονους που διδάσκονται στο σπίτι ή σε ψηφιακό σχολείο. Έτσι οι νεαροί εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν περισσότερο από οχτώ ώρες για πάνω από έξι ημέρες την εβδομάδα.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέι Κόλινς, απαντώντας στις αντιδράσεις όταν παρουσίασε το νομοσχέδιό του, SB 918, δήλωσε:

Ο καπιταλισμός είναι ο δολοφόνος - Του Raúl Zibechi

Γάζα 8 Μαρτίου: Κιτ βοήθειας που παρέχεται σε γυναίκες από τη ΜΚΟ ACS

{Μια ομάδα ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γνωστή ως «Πολεμιστές της Αναζήτησης», έκανε πρόσφατα μια ανατριχιαστική ανακάλυψη σε ένα αγρόκτημα που βρίσκεται στο Teuchitlan, μια μικρή πόλη περίπου εξήντα πέντε χιλιόμετρα δυτικά της Γκουανταλαχάρα, στην πολιτεία Jalisco του Μεξικού. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έρευνας, οι ακτιβιστές βρήκαν τα απανθρακωμένα λείψανα αρκετών ανθρώπων, κυρίως γυναικών και ανδρών, οι οποίοι εξακολουθούν να μην μπορούν να αναγνωριστούν, εκτός από έναν μακρύ κατάλογο ψευδώνυμων. Μεταξύ των λειψάνων που βρέθηκαν υπάρχουν σωροί από παπούτσια, ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα.  Αυτά βρέθηκαν μαζί με απανθρακωμένα θραύσματα οστών, γεγονός που υποδηλώνει τη χρήση κρεματόριου. Αναφέρθηκαν επίσης παιχνίδια, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να υποδηλώνουν την παρουσία παιδιών μεταξύ των θυμάτων.}

Με τόσο μεθοδικό και ολοκληρωμένο τρόπο, ποιο άλλο σύστημα έχει κηρύξει τον πόλεμο στην ανθρωπότητα; Ποιο άλλο σύστημα ασκεί συστηματικά τη γενοκτονία και την εξόντωση ολόκληρων τμημάτων της νεολαίας, των γυναικών και των παιδιών; Τι ρόλο παίζουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις που τα διοικούν, όταν δεν μπορούν και δεν θέλουν να σταματήσουν τη βία κατά των λαών και των ατόμων; Έφτασε η ώρα να δώσουμε σε αυτό το σύστημα ένα όνομα: καπιταλισμός. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η βία δεν έχει άλλο στόχο από την επιταχυνόμενη συσσώρευση κεφαλαίου. Για να το πετύχουν γίνει αυτό εκτοπίζουν και εξοντώνουν όσους εμποδίζουν το 1% να γίνει πλουσιότερο.

Αυτά δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα ή λάθη, αλλά ένα σχέδιο που τελειοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και που είδαμε πρόσφατα να εκτυλίσσεται σε όλο του το μεγαλείο, στην τεράστια έκταση που εκτείνεται από τη Γάζα μέχρι το Μεξικό, όπως αποδεικνύεται από τους χωρίς διάκριση βομβαρδισμούς σε σχολεία και νοσοκομεία ή όπως αποδεικνύεται από τα κρεματόρια του Teuchitlán στο Μεξικό.

Παρατηρούμε το ίδιο μοντέλο με ορισμένες παραλλαγές σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, και πολύ ιδιαίτερα στα εδάφη των αυτόχθονων και μαύρων πληθυσμών, από το Wall Mapu (ιστορική περιοχή των Μαπούτσε στη Χιλή) μέχρι την Τσιάπας. Στο νότο της Αργεντινής, μεγαλοεπιχειρηματίες καίνε τα δάση ενώ το κράτος δεν σβήνει τις φωτιές, ποινικοποιεί τους λαούς των Μαπούτσε και εκτοπίζει τις κοινότητες για να επωφεληθούν από τα εδάφη τους. Η συμμαχία μεταξύ του κράτους, της επιχειρηματικής κοινότητας και των πολιτοφυλακών της, των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και του δικαστικού σώματος ενισχύεται με την παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών σε αυτές τις περιοχές.

Ο πληθυσμός γύρω από το ορυχείο Chicomuselo στην Τσιάπας είναι μάρτυρας της συμμαχίας μεταξύ του κράτους, των επιχειρήσεων, των παραστρατιωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Η συμμαχία αυτή έχει μοναδικό στόχο να εκτοπίσει και να ελέγξει τον πληθυσμό που εμποδίζει την επέκταση της επιχείρησης για την καταστροφή της Μητέρας Γης και την μετατροπή των κοινών αγαθών σε εμπορεύματα.

Διαπιστώνουμε πολύ παρόμοιες μεθόδους όταν η στρατιωτική αστυνομία της Βραζιλίας μπαίνει στις φαβέλες, όταν ένοπλες συμμορίες ναρκω-παραστρατιωτικών επιτίθενται στο λαό Garifuna στην Ονδούρα ή όταν οι δυνάμεις καταστολής πυροβολούν από μαχητικά ελικόπτερα στα κινητοποιημένα πλήθη στην περιοχή των Άνδεων του Περού και πολλές άλλες περιπτώσεις που είναι αδύνατο να περιγραφούν σε αυτόν εδώ τον χώρο.

Νέα έκθεση του WWF: 10 βασικές αρχές για την αποκατάσταση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων στην Ε.Ε.

© Μάρκος Τράκας / WWF Ελλάς

Μια νέα έκθεση του WWF αναδεικνύει 10 βασικές αρχές για την αποτελεσματική αποκατάσταση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων στην Ε.Ε., παρέχοντας ένα πρωτοποριακό πλαίσιο για την αποκατάσταση των ευρωπαϊκών θαλασσών και ακτών στο πλαίσιο του κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης.

Περιέχοντας αναφορές σε ποικίλες μελέτες περίπτωσης από όλη την ήπειρο, η έκθεση αναλύει τα στοιχεία που καθιστούν την αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αποτελεσματική, βιώσιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές λόγω της καταστροφής οικοτόπων, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Με πάνω από το 40% του πληθυσμού της Ε.Ε. να ζει σε παράκτιες περιοχές, οι άμεσες προσπάθειες αποκατάστασης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των τοπικών κοινωνιών, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης μας δίνει την ευκαιρία να ανατρέψουμε δεκαετίες υποβάθμισης των θαλασσών μας. Ταυτόχρονα, η αποκατάσταση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων αποτελεί έναν σχετικά νέο τομέα, με περιορισμένο αριθμό παρεμβάσεων που έχουν ολοκληρωθεί. Η έκθεση αυτή στοχεύει να καλύψει αυτό το κενό και είναι η πρώτη που προσφέρει σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές για αποτελεσματική οικολογική αποκατάσταση, αντί για επιφανειακά μέτρα», δηλώνει ο Jacob Armstrong, υπεύθυνος ωκεανών στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

Η έρευνα, βασισμένη σε επιστημονικά άρθρα και ανάλυση έργων αποκατάστασης θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην Ε.Ε., προτείνει συμπερασματικά μία λίστα ελέγχου, ιδιαίτερα χρήσιμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους διαχειριστές έργων που προετοιμάζουν τα εθνικά σχέδια αποκατάστασης που προβλέπονται από τον νέο κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης.

Κρίσιμα ζητήματα Δασικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής - Εισήγηση της Σοφίας Ε. Παυλάκη* στο πλαίσιο επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσαν οι «Φίλοι του Εθνικού Πάρκου & Υγροτόπου Σχινιά-Μαραθώνα» (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κρίσιμα ζητήματα Δασικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής με έμφαση στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα

 *Σοφία Ε. Παυλάκη,
Δικηγόρος, ΜΔΕ Δασική & Περιβαλλοντική πολιτική,
υπ. Δρ. Παν/μίου Αιγαίου,
μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας

Εισήγηση στο πλαίσιο επιστημονικής Ημερίδας που διοργάνωσαν οι «Φίλοι του Εθνικού Πάρκου & Υγροτόπου Σχινιά – Μαραθώνα» σε συνεργασία με το «Επιμελητήριο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας» στις 23 Μαρτίου 2025, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών 2025.

1. Δασική και περιβαλλοντική προστασία

Το Σύνταγμα του 1975 περιέλαβε για πρώτη φορά διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος στο άρθρο 24 από το οποίο απορρέει υποχρέωση της πολιτείας να προβαίνει στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την περιβαλλοντική προστασία. Η δασική προστασία και η αναδάσωση κατοχυρώνονται στα άρθρα 24 και 117 παρ. 3, ενώ µε την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 24 αποδίδεται η έννοια του δάσους, κρίσιµη για τη συγκρότηση της οποίας είναι η οργανική ενότητα της βλάστησης.

Τα δασικά οικοσυστήματα υπάγονται έτσι σε αυστηρό καθεστώς προστασίας, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση μεταβολής του προορισμού τους και υποχρέωση αναδάσωσης σε περίπτωση καταστροφής τους. Στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε ο ν. 998/1979 για την προστασία των δασών και ενώ θα περίμενε κανείς πως θα είμαστε σήμερα πρωτοπόροι στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά, όπως όλα δείχνουν.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησε μία συστηματική καταστρατήγηση των Συνταγματικών κανόνων, με την εισαγωγή στον ν. 998/1979 μιας ατέλειωτης σειράς επιτρεπτών επεμβάσεων στα δάση και στις δασικές εκτάσεις που κάθε άλλο παρά συνάδουν με την οικολογική αξία τους και την αποστολή τους, σε βαθμό που σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε χωρίς υπερβολή ότι στα δάση μας, ακόμα και στα πιο πολύτιμα από αισθητικής και οικολογικής απόψεως, επιτρέπονται τα πάντα: οικισμοί, καλλιέργειες, δομές, γήπεδα, βιομηχανίες, λατομεία, στρατόπεδα, κτηνοτροφικές μονάδες, ξενοδοχεία, γκολφ, ΧΥΤΑ, μονάδες Α.Π.Ε., δρόμοι και πολλά άλλα.

2. Αποδόμηση της Δασικής προστασίας

Παράλληλα ξεκίνησε η συστηματική απαξίωση του ρόλου της Δασικής υπηρεσίας με την υποστελέχωση και την αποδόμησή της, τον περιορισμό της σε ρόλο απλού παρατηρητή και την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτεςεξωθεσμικούς φορείς, των οποίων ωστόσο οι καταστατικοί σκοποί δεν προβλέπουν αρμοδιότητες δασικής διαχείρισης και προστασίας.

Μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα για αυτό είναι τα ακόλουθα:

α) Η αφαίρεση της δασοπυρόσβεσης από τις δασικές υπηρεσίες και η υπαγωγή της στο Πυροσβεστικό Σώμα με τον ν. 2612/1998, μολονότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναγνωρίσει ότι μόνο πρόσφορο σύστημα προστασίας των δασών είναι εκείνο της ενιαίας προστασίας τους από τις Δασικές αρχές (ΣτΕ Ολ 2753/1994, ΣτΕ 3342/1999).

β) Οι απευθείας αναθέσεις της αποκατάστασης των δασών σε εξωθεσμικούς φορείς -συνήθως εταιρικούς κολοσσούς- μέσω του θεσμού του «αναδόχου αναδάσωσης» (άρθ. 42 παρ. 3 ν. 998/1979, ΠΝΠ της 13/8/2021, ν. 4824/2021), αντίθετα με τη νομοθεσία των δημοσίων έργων και του ανταγωνισμού και ενώ το κράτος διαθέτει τις υπηρεσίες του που με πολύ χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με τα υπέρογκα κονδύλια που δαπανώνται, θα μπορούσε να φέρει σε πέρας το σχετικό έργο με επιτυχία.

Human Rights Watch: Ετήσια Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2025

Το Human Rights Watch ερευνά και καταγράφει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά του κόσμου. Μία ομάδα που απαρτίζεται από περισσότερα από 550 άτομα, προερχόμενα από περισσότερες από 70 εθνικότητες, μεταξύ των οποίων ειδικοί χωρών, νομικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες, εργάζεται αδιάκοπα για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Από τις μειονότητες που υφίστανται διακρίσεις και τους αμάχους σε εμπόλεμες ζώνες, έως τους πρόσφυγες και τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια, στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη λογοδοσία και τη δικαιοσύνη. Ασκούν πίεση σε κυβερνήσεις, ένοπλες ομάδες και επιχειρήσεις για την αλλαγή ή την επιβολή νόμων και πολιτικών που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης από την Τιράνα Χασάν, Πρώην Εκτελεστική Διευθύντρια

2024: Ένας Χρόνος Αναμέτρησης

Το 2024 υπήρξε μια χρονιά γεμάτη πολιτικές ανατροπές, αντίσταση και συγκρούσεις, οι οποίες έθεσαν σε δοκιμασία την αντοχή των δημοκρατικών θεσμών και την αφοσίωση των κυβερνήσεων στα πρότυπα διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Από την αυξανόμενη καταστολή στη Ρωσία, την Ινδία και τη Βενεζουέλα, μέχρι τις καταστροφικές ένοπλες συγκρούσεις στη Γάζα, το Σουδάν και την Ουκρανία, οι κυβερνήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ευθύνη να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ανθρωπιστική δράση. Δυστυχώς, πολλές απέτυχαν σε αυτή τη δοκιμασία.

Η Απαξίωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ακόμα και κυβερνήσεις που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συχνά επικαλούνται αυτά τα πρότυπα ασθενώς ή επιλεκτικά, ενισχύοντας την παγκόσμια αντίληψη ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα ή ότι δεν έχουν πραγματική βαρύτητα. Αυτή η στάση είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη, καθώς απαλλάσσει πρακτικά τις κυβερνήσεις από τις νομικές τους υποχρεώσεις να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών τους.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει οπισθοχώρηση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και οι πολίτες να παραμείνουν ανυποχώρητοι στον έλεγχο της εξουσίας, επιμένοντας σε διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η Δύναμη της Λαϊκής Αντίστασης

Φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ: Οι φοιτητές να ετοιμάζονται να πληρώσουν το χαράτσι

Την ανακοίνωση έκανε το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτήν,

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης υπέγραψε τη σύμβαση με τίτλο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης με Σ.Δ.Ι.Τ.».

Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 4.846 κλινών στο Ρέθυμνο (2.710 κλίνες) και Ηράκλειο (2.136 κλίνες), καθώς και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 255 εκ. Ευρώ, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 30 έτη (3 έτη περίοδος κατασκευής και 27 έτη περίοδος λειτουργίας). 

Πρόκειται για τη γνωστή πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, του πιο πιστού εξυπηρετητή του κεφαλαίου.

Η κοινωνική πολιτική της έχει κόστος. Γιατί τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα συμμετέχουν στις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δεν είναι τίποτε φιλάνθρωποι που θα επενδύσουν στην κατασκευή φοιτητικών εστιών για την «ψυχή της μάνας» τους. Προσδοκούν να βγάλουν κέρδη και αυτά θα τα αποκτήσουν από τους «χρήστες», τους οποίους θα ξεζουμίζουν -στην προκειμένη περίπτωση- για 27 έτη. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει δραματικά τη χρηματοδότηση, έχει δολοφονήσει τη Φοιτητική Μέριμνα και πάνω στο πτώμα της χτίζει μια επιχείρηση «real estate».  

Ας ετοιμάζονται, λοιπόν, οι εστιακοί φοιτητές που θα κατοικίσουν στις «μοντέρνες» εστίες να πληρώσουν χαράτσια. 

Και όχι μόνον αυτό, αλλά θα πρέπει να πληρούν και τα «κριτήρια» που θα εφαρμοστούν.

Κριτήρια «ακαδημαϊκά», «αριστείας», αφού οι νέοι Εσωτερικοί Κανονισμοί που εφαρμόζονται πλέον σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε Εστίες-χρέπια απαιτούν από τους φοιτητές να περνούν το 50% των μαθημάτων. Οποιος δεν συμμορφώνεται, όποιος δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος ή έχει την ατυχία να στραβοπατήσει στα απαιτούμενα μαθήματα απειλείται με έξωση. Μοντέρνα πράγματα, εκσυγχρονιστικά, όχι πλέον «ελεημοσύνες», παρωχημένα κοινωνικά-οικονομικά κριτήρια. Οι φτωχοί φοιτητές στον Καιάδα.

ΠΗΓΗ

Κυκλάδες: Ο τουρισμός υπερισχύει της μόρφωσης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

1ο Γυμνάσιο Νάξου. [facebook/Stratos Foutakoglou]

Με τον τουρισμό να αναπτύσσεται ραγδαία στα Κυκλαδονήσια, οι έφηβοι επιλέγουν όλο και περισσότερο την εργασία στον τουριστικό κλάδο, παραμερίζοντας τη μάθηση και την εκπαίδευση.

 

«“Μάθε γράμματα για να μην ταλαιπωρηθείς όσο ταλαιπωρήθηκα εγώ”, έτσι έλεγαν οι παλιοί» εξιστορεί ο Θάνος Βάρσος, διευθυντής του Γυμνασίου Λ.Τ. (Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις) «Μανώλης Γλέζος» Ανάφης. «Η μόρφωση παλαιότερα οδηγούσε σε μια επαγγελματική αποκατάσταση, ήταν ένας τρόπος να βελτιώσεις τη ζωή σου», συμπληρώνει η Ράνια Γαμβρουλή, διευθύντρια του Γυμνασίου Λ.Τ. Κουφονησίων. «Ωστόσο, η οικονομική ευημερία που ακολούθησε την τουριστική ανάπτυξη έδωσε στους ντόπιους μια επαγγελματική διέξοδο», εξηγεί. Ο τουρισμός άνοιξε την πόρτα για εύκολο χρήμα και κάπου στην πορεία η γνώση απαξιώθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, ο αριθμός των μαθητών που θα συμμετάσχουν φέτος στις Πανελλήνιες είναι αυξημένος κατά 31% συγκριτικά με το 2015. «Το θέμα όμως είναι, πόσοι δίνουν στα σοβαρά», λέει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ο Νίκος Κατσίπης, καθηγητής στο Γενικό Λύκειο Θήρας και Αντιδήμαρχος Παιδείας. «Όταν εγώ αποφοίτησα, κάναμε μεγαλύτερη προσπάθεια και είχαμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη θέληση να μορφωθούμε. Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών δίνουν Πανελλήνιες για να έχουν την επιλογή να σπουδάσουν εάν περάσουν κάπου καλά».

Στην Ίο φέτος θα αποφοιτήσουν οκτώ παιδιά από το ΕΠΑΛ και τρία από το Γενικό Λύκειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, και τα έντεκα θα δώσουν Πανελλήνιες, αλλά «μόνο ένα θέλει να πάει σε Πανεπιστήμιο», μας λέει η Άννα, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Λ.Τ. και ΕΠΑΛ Ίου.