Είναι συγκλονιστικές οι εικόνες που φτάνουν από τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν την Ισπανία μέσα στον 21ο αιώνα κι έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 70 νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους. Αιτία όλων αυτών η DANA ή «ψυχρή σταγόνα». Ενα μετεωρολογικό φαινόμενο που προκαλεί ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες και το οποίο, όπως προβλέπεται, θα γίνεται όλο και πιο έντονο όσο δεν ανακόπτεται η επέλαση της κλιματικής αλλαγής.
Η ξεκάθαρα ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή μας και τις συνήθειές μας. Καταργεί όσα νομίζαμε δεδομένα και μας υποχρεώνει σε μια διαρκή επαγρύπνηση και αναπροσαρμογή, σε ό,τι αφορά όχι μόνο τα δραστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του πλανήτη, αλλά και την ικανότητά μας να προβλέπουμε, να προλαμβάνουμε και να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην Ελλάδα μένουμε μονίμως μετεξεταστέοι σε αυτόν τον τομέα.
Ομως, δεν είμαστε «έθνος ανάδελφον». Στην Ισπανία, η οποία τώρα δέχεται εκδηλώσεις συμπάθειας και προσφορές βοήθειας από διάφορες μεριές, από τη Φον ντερ Λάιεν και τον Μακρόν μέχρι τη δική μας κυβέρνηση (εδώ δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει), υπάρχουν εμφανείς πολιτικές ευθύνες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων.
Στην αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια, η οποία επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες, κυβερνά από πέρυσι το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), οι ομοϊδεάτες του κυρίου Μητσοτάκη, μαζί με τους ακροδεξιούς του Vox. Eνα από τα πρώτα τους μέτρα ήταν να καταργήσουν τη Μονάδα Εκτακτης Ανάγκης που είχε στήσει η προηγούμενη διοίκηση. Κακή επιλογή, εκ του αποτελέσματος. Συν το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στη Βαλένθια εφτάμισι ώρες μετά το σχετικό ανακοινωθέν της μετεωρολογικής υπηρεσίας, με αποτέλεσμα το αντίστοιχο 112 να λειτουργήσει με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση.
Ηταν μια «απολύτως απρόβλεπτη κατάσταση», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της τοπικής δεξιάς κυβέρνησης Κάρλος Μαθόν. Μια φράση βγαλμένη από το πολιτικό εγχειρίδιο της μετακύλισης ευθυνών, που έχουμε ακούσει τόσες φορές κι εδώ σε διάφορες παραλλαγές.
Ομως, η επίκληση «ανώτερων» και μη αντιμετωπίσιμων δυνάμεων δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Ολοι είναι ενήμεροι για την κλιματική αλλαγή. Η μη προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις προκλήσεις που αυτή επιφέρει συνιστά αποκλειστικά πολιτική επιλογή. Για ό,τι συμβαίνει πλέον στην Ελλάδα, στην Ισπανία και αλλού στον κόσμο, δεν θα φταίει μόνο ο κακός μας ο καιρός. Θα φταίει και το κακό (καπιταλιστικό) μας κεφάλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου