Καθώς ο πλανήτης βαδίζει ολοταχώς προς την υπερθέρμανση εξαιτίας της αχαλίνωτης εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρωπότητα, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου -με τα ιδιωτικά τους τζετ, τα σούπερ γιοτ και τις επενδύσεις τους- εκπέμπουν σε 90 μόνο λεπτά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο ένας μέσος άνθρωπος σε όλη του τη ζωή.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τη γνωστή ΜΚΟ Oxfam, παρακολουθεί τις εκπομπές υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις πανάκριβες μεταφορές και τις ρυπογόνες επενδύσεις των 50 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Ερχεται λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP29) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και ενώ εντείνονται οι ανησυχίες επιτάχυνσης της κλιματικής κατάρρευσης, κυρίως λόγω των αλόγιστων εκπομπών των πλουσιότερων. Εάν ο κόσμος συνεχίσει τις τρέχουσες εκπομπές του, ο προϋπολογισμός άνθρακα (η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί ακόμα να προστεθεί στην ατμόσφαιρα χωρίς να προκαλέσει αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5°C) θα εξαντληθεί σε περίπου τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, εάν οι εκπομπές όλων των ανθρώπων ταυτιστούν με αυτές του πλουσιότερου 1%, τότε ο προϋπολογισμός άνθρακα θα εξαντληθεί σε λιγότερο από πέντε μήνες. Και αν όλοι άρχιζαν να εκπέμπουν τόσο άνθρακα όσο τα ιδιωτικά τζετ και τα σούπερ γιοτ του μέσου δισεκατομμυριούχου, τότε, σύμφωνα με τη μελέτη της Oxfam, θα εξαφανιστεί σε δύο ημέρες.
Η έκθεση, που εξετάζει τόσο τις πολυτελείς μεταφορές όσο και τις ρυπογόνες επενδύσεις των μεγαλύτερων δισεκατομμυριούχων της υφηλίου, διαπιστώνει ότι 50 εξ αυτών πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο σε έναν χρόνο 184 πτήσεις, περνώντας 425 ώρες στον αέρα και παράγοντας τόσο άνθρακα όσο ο μέσος άνθρωπος σε 300 χρόνια. Στην ίδια περίοδο, τα γιοτ τους εξέπεμψαν τόσο άνθρακα όσο θα εξέπεμπε ένας μέσος άνθρωπος σε 860 χρόνια.
Ο Ελον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, για παράδειγμα, εκπέμπει μέσω των δύο (τουλάχιστον) ιδιωτικών τζετ που κατέχει 5.497 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Ποσότητα η οποία ισοδυναμεί με εκπομπές 834 ετών ενός μέσου ανθρώπου στον κόσμο ή 5.437 ετών κάποιου που ανήκει στο φτωχότερο 50% της ανθρωπότητας.
Ομοίως, τα δύο ιδιωτικά τζετ του Τζεφ Μπέζος, που πέρασαν σχεδόν 25 ημέρες στον αέρα σε μια περίοδο 12 μηνών, εξέπεμψαν τόσο άνθρακα όσο εκπέμπει ένας μέσος υπάλληλος της Amazon στις ΗΠΑ σε 207 χρόνια.
Η οικογένεια Walton, κληρονόμοι της αλυσίδας σουπερμάρκετ Walmart, είναι κάτοχοι τριών σούπερ γιοτ, τα οποία σε έναν χρόνο παρήγαγαν τόσο άνθρακα όσο περίπου 1.714 εργαζόμενοί τους στα καταστήματα Walmart.
Οσον αφορά τις εκπομπές των δισεκατομμυριούχων από τις επενδύσεις τους, αυτές είναι ακόμη υψηλότερες και πιο καταστροφικές για το κλίμα. Σύμφωνα με την έκθεση, το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας ελέγχει το 43% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ενώ οι δισεκατομμυριούχοι ελέγχουν (είτε ως διευθύνοντες σύμβουλοι είτε ως κύριοι επενδυτές) το 34% των 50 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του κόσμου και τις 7 από τις 10 μεγαλύτερες.
Οι μέσες εκπομπές που οφείλονται σε αυτές τις επενδύσεις 50 εκ των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων της υφηλίου αντιστοιχούσαν σε περίπου 2,6 εκατ. τόνους ισοδύναμων διοξειδίου του άνθρακα έκαστος. Ποσότητα η οποία είναι περίπου 340 φορές μεγαλύτερη από τις συνολικές εκπομπές των ιδιωτικών τους τζετ και των σούπερ γιοτ τους μαζί.
Η έκθεση τονίζει ότι οι εν λόγω «επενδυτικές εκπομπές κάθε δισεκατομμυριούχου ισοδυναμούν με σχεδόν 400.000 χρόνια εκπομπών κατανάλωσης ενός μέσου ανθρώπου ή 2,6 εκατομμύρια χρόνια εκπομπών κατανάλωσης κάποιου που ανήκει στο φτωχότερο 50%». Είναι δε αξιοσημείωτο ότι περίπου το 40% των επενδύσεων των δισεκατομμυριούχων που αναλύθηκαν στην έρευνα της Oxfam είναι σε εξαιρετικά ρυπογόνες βιομηχανίες: πετρέλαιο, εξόρυξη, ναυτιλία και τσιμέντο. Εάν οι επενδύσεις τους ήταν σε δραστηριότητες χαμηλής έντασης άνθρακα, οι επενδυτικές εκπομπές τους θα ήταν 13 φορές χαμηλότερες.
Η έκθεση της Oxfam περιλαμβάνει επίσης μια νέα ανάλυση της ανισότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης, αποκαλύπτοντας πως οι ακραίες εκπομπές των πλουσιότερων από το 1990 έχουν ήδη -και προβλέπεται να έχουν- καταστροφικές συνέπειες:
● Παγκόσμια ανισότητα. Οι εκπομπές του πλουσιότερου 1% έχουν προκαλέσει μείωση της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής κατά 2,9 τρισ. δολάρια από το 1990. Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο υφίστανται οι λιγότερο υπεύθυνες χώρες για την κλιματική κατάρρευση. Και συγκεκριμένα οι χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος που αναμένεται να έχουν απολέσει σχεδόν το 2,5% του συνολικού τους ΑΕΠ μεταξύ 1990 και 2050. Νότια Ασία, ΝΑ Ασία και Υποσαχάρια Αφρική θα χάσουν 3%, 2,4% και 2,4% αντίστοιχα ενώ αντίθετα οι χώρες υψηλού εισοδήματος θα έχουν κέρδη.
● Πείνα. Οι εκπομπές του πλουσιότερου 1% έχουν προκαλέσει απώλειες καλλιεργειών που θα μπορούσαν να παρέχουν αρκετές θερμίδες για να τραφούν 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως μεταξύ 1990 και 2023. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 46 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως μεταξύ 2023 και 2050, με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική να πλήττονται ιδιαίτερα (9 εκατομμύρια ετησίως έως το 2050).
● Θάνατος. Το 78% των υπερβολικών θανάτων λόγω ζέστης μέχρι το 2120 θα συμβεί σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος.
«Οι υπερ-πλούσιοι αντιμετωπίζουν τον πλανήτη μας σαν την προσωπική τους παιδική χαρά, βάζοντάς του φωτιά για ευχαρίστηση και κέρδος», καταγγέλλει ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International, Amitabh Behar, προσθέτοντας ότι «οι βρόμικες επενδύσεις τους και τα πολυτελή παιχνίδια τους -ιδιωτικά τζετ και γιοτ- δεν είναι απλώς σύμβολα υπερβολής, αλλά άμεση απειλή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Εν όψει της COP29, η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές των πλουσιότερων φορολογώντας τους δραστικά και κάνοντάς τους να πληρώσουν για τη ζημιά που προκαλούν αλλά και επαναπροσδιορίζοντας τις οικονομίες προς ένα δικαιότερο και πραγματικά βιώσιμο μέλλον για όλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου