06 Νοεμβρίου 2024

Υπόθεση Κολωνού: Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 6/11/2024, κεκλεισμένων των θυρών η δεύτερη δίκη για την υπόθεση του κυκλώματος τράφικινγκ και παιδοβιασμών - Κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης - Συνέντευξη συνηγόρων της οικογένειας της 12χρονης (UPDATE)

 

18 επιπλέον κατηγορούμενοι δικάζονται ως «πελάτες» με βάση τη δεύτερη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για την υπόθεση

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη 18 επιπλέον κατηγορούμενων για την υπόθεση που έγινε γνωστή ως «της 12χρονης». Η δίκη αφορά στη δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει τους κατηγορούμενους που αναγνώρισε η επιζώσα στις επανειλημμένες καταθέσεις της ως πελάτες του κυκλώματος.

Υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη δικογραφία για την υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό ο Ηλίας Μίχος και ο Εμμανουήλ Χριστοφόρου, μεταξύ άλλων, για μαστροπεία.  

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί, όπως και η προηγούμενη για την ίδια υπόθεση, κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να μην εκτίθεται το δεκατετράχρονο σήμερα παιδί σε περαιτέρω κακοποίηση με τη δημόσια συζήτηση των λεπτομερειών των επίδικων γεγονότων.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη που έχει σταθεί από το πρώτο λεπτό στο πλευρό της επιζώσας και της οικογένειάς του, καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την επιζώσα, στη πρώην Σχολή Ευελπίδων, έξω από το κτίριο 13 όπου θα συνεδριάσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης έχει δημιουργήσει επίσης καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων της νομικής υποστήριξης του παιδιού:

Ολόκληρο το κείμενο του καλέσματος της Επιτροπής Αλληλεγγύης:

ΦΩΤΟ από efsyn.gr

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Στις 2 Απρίλη 2024 τελείωσε ο πρώτος κύκλος της δικαστικής εξέτασης της υπόθεσης  παιδοβιασμού και  τράφικινγκ στον Κολωνό. Σε λίγες μέρες, στις 6 Νοεμβρίου 2024  και δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης στις 7 Οκτωβρίου 2022, ξεκινάει στο Mεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δεύτερη δίκη με βάση στοιχεία που προέκυψαν στην εξέλιξη της ανακριτικής διαδικασίας, στην οποία πρόκειται να παραπεμφθούν 18 ακόμη κατηγορούμενοι για παιδοβιασμούς – άτομα από την περιοχή του Κολωνού, την επαφή με τα οποία εξασφάλιζε και διαμεσολαβούσε κατά σύστημα ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης Ηλίας Μίχος.

Μια σειρά περιστατικών και χειρισμών που συνδέονται με την υπόθεση  μας έκαναν εξαρχής πολύ δύσπιστες σχετικά με τη δυνατότητα να προστατευτούν τα επιζώντα άτομα και να αποδοθεί δικαιοσύνη:

  • Η σύλληψη της καταγγέλλουσας μητέρας λίγες μέρες μετά την καταγγελία και η προφυλάκισή της με την κατηγορία της «διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας», αλλά και συνολικά ο τρόπος της ποινικής της αντιμετώπισης.
  • Η σκόπιμη υποτίμηση και εν τέλει συγκάλυψη κρίσιμων πλευρών της υπόθεσης, όπως οι μαρτυρίες του παιδιού για τον εξαναγκασμό του να συνευρίσκεται με παιδοβιαστές σε οίκο ανοχής που εμπλέκεται στην υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης.
  • Οι επαναλαμβανόμενες πολύωρες καταθέσεις της επιζώσας χωρίς να τηρούνται ειδικά πρωτόκολλα και οι επιθέσεις σε βάρος της.
  • Η εξαίρεση της γυναίκας του Μίχου από τη δικαστική διαδικασία στις καταγγελίες της οποίας βασίστηκε η κατηγορία και καταδίκη της μητέρας για εκβίαση.
  • Η άρνηση να εξεταστεί η δραστηριότητα ενός οργανωμένου κυκλώματος τράφικινγκ στον Κολωνό όπως και η προκλητική αγνόηση των στοιχείων που τεκμηριώνουν τη σύνδεση των υποθέσεων Ηλιούπολης, GPM, Αμαρυλλίς.
  • Η συνειδητή και μεθοδευμένη ενεργοποίηση χυδαίων κοινωνικών αντανακλαστικών ενάντια στους φτωχούς και ευάλωτους και πατριαρχικών προκαταλήψεων ενάντια στις γυναίκες.
  • Η πρωτοφανής εισαγγελική πρόταση που πρότεινε την απαλλαγή του Μίχου για την κατηγορία του βιασμού.
  • Η αθώωση της μητέρας με πλειοψηφία των λαϊκών δικαστών και η εισαγγελική έφεση που θα την ξαναφέρει στο εδώλιο αποσταθεροποιώντας εκ νέου την οικογένεια της καταγγέλλουσας και προσθέτοντας απίστευτα νέα βάρη στα μέλη της.
  • Το γεγονός ότι οι παιδοβιαστές κυκλοφορούν ξανά ελεύθεροι στη γειτονιά του Κολωνού χωρίς να υπόκεινται σε κανένα περιοριστικό όρο.

Όλα τα παραπάνω θα μας βύθιζαν στην απαισιοδοξία για την εξέλιξη της δίκης που έρχεται αν δεν είχε υπάρξει η δικαίωση του θύματος με την μη αποδοχή της αντιδραστικής εισαγγελικής πρότασης και την απαγγελία κατηγοριών για βιασμό, αν δεν είχε υπάρξει η απαλλαγή της καταγγέλλουσας μητέρας από όλες τις κατηγορίες πλην της κατηγορίας για εκβίαση.

Είμαστε πεισμένοι ότι η δικαίωση ήταν αποτέλεσμα της επαγρύπνησης της κοινωνίας και καρπός της οργανωμένης πρωτοβουλίας και της διαρκούς διαμαρτυρίας που πλαισιώθηκε από τη δραστήρια τοπική λαϊκή συνέλευση, τις φεμινιστικές και πολιτικές  οργανώσεις και τα σωματεία, με τη συμβολή μελών της επιστημονικής κοινότητας και ανεξάρτητων δημοσιογραφικών μέσων. Χάρη στην επίμονη στράτευση των παραπάνω στη στήριξη της επιζώσας και τη διερεύνηση της υπόθεσης, τα αδύνατα έγιναν δυνατά: Διαλύθηκε σχεδόν εξαρχής η ρητορική που απέβλεπε στη μετατροπή των θυμάτων σε θύτες. Φωτίστηκαν αιτίες και συστημικές ευθύνες που αναπαράγουν τη βία σε βάρος των ανήλικων θυμάτων. Δικαιώθηκαν οι καταγγέλλουσες – αν και όχι ολοκληρωτικά ούτε χωρίς κόστος. Διεκδικήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και κερδήθηκε υλική στήριξη για τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης των μελών της ευάλωτης οικογένειας και εργασία για τη μητέρα.

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι και σε αυτή τη δίκη οι ίδιοι παράγοντες θα εγγυηθούν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία και δικαίωση των θυμάτων: η συλλογική δράση και η έμπρακτη αλληλεγγύη. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη από τον Κολωνό θα σταθεί και πάλι στη σωστή πλευρά, στηρίζοντας την επιζώσα ανήλικη και ανοίγοντας καμπάνια ενημέρωσης, αλληλεγγύης και οικονομικής συνδρομής για τα δικαστικά έξοδα της ενόψει της νέας δίκης. Είναι γνωστό πόσο υψηλό είναι το κόστος των δικαστικών υποθέσεων και πώς αυτό καθιστά από δύσκολη έως αδύνατη την προσφυγή στη δικαιοσύνη όσων δεν είναι προνομιούχοι. Για αυτό θα είμαστε πάλι εδώ. Για να απευθύνουμε πάλι κάλεσμα σε αυτές τις δυνάμεις της κοινωνίας που δεν συνηθίζουν ούτε αποδέχονται την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των φτωχών και ευάλωτων να δώσουμε μαζί τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ 12ΧΡΟΝΗ ΩΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ, ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ

ΠΗΓΗ 

***

Συνέντευξη των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, Ιωάννα Στεντούμη και Ειρήνη Στεργιοπούλου στην "ΕφΣυν":

 Ιωάννα Στεντούμη και Ειρήνη Στεργιοπούλου

● Ποιο είναι το επίδικο σε αυτή τη δεύτερη δικαστική μάχη της 12χρονης και της οικογένειάς της;

Ιωάννα Στεντούμη: Το επίδικο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκει το παιδί. Το σημαντικό και σε αυτή τη δίκη, όπως και σε όλες τις δίκες που αφορούν παιδιά-θύματα, είναι να σεβαστούμε την ιδιωτική του ζωή, να ακούμε τι αναφέρει το παιδί και να το πιστεύουμε, γιατί υπάρχει τεράστια δυσκολία στο να καταγγέλλει ένα παιδί. Η τεράστια πλειονότητα δεν καταγγέλλει ποτέ, ιδίως κατά τη διάρκεια της ανηλικότητας. Πολλά παιδιά μάλιστα καταγγέλλουν από τον φόβο μη συμβεί το ίδιο και σε άλλα παιδιά και αυτό το έχει αναφέρει και η δωδεκάχρονη. Οφείλουμε να εξασφαλίζουμε ασφαλείς και προστατευτικές διαδικασίες για να μπορέσει ένα παιδί να καταγγείλει αλλά και να επουλώσει το τραύμα. Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες για τους λόγους που αποκρύπτει το ίδιο το παιδί τη σεξουαλική του κακοποίηση και ένας από τους λόγους απόκρυψης είναι η δυσπιστία που αντιμετωπίζει, οι συνεχείς τραυματικές διαδικασίες και η αμφισβήτηση του λόγου του. Οι ασφαλείς διαδικασίες και η πεποίθηση ότι θα γίνουν πιστευτά είναι ο μόνος τρόπος να μιλήσουν και άλλα παιδιά.

● Υπάρχει εμπλοκή του πρωτόδικα καταδικασμένου σε ισόβια κάθειρξη Ηλία Μίχου σε αυτή τη δεύτερη δικογραφία;

Ειρήνη Στεργιοπούλου: Από το σύνολο των καταθέσεων της ανήλικης προκύπτει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο την ωθούσε σε συναντήσεις με τους κατηγορούμενους και λάμβανε το αντίτιμο, όπως και στην υπόθεση που έχει ήδη εκδικαστεί, ωστόσο εδώ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τις ενέργειες αυτές. Κατά την εκτίμησή μας, πρόκειται για μεγάλο έλλειμμα. Είναι μια υπόθεση που εμφανίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά της εμπορίας ανθρώπων, δηλαδή συντρέχουν τα στοιχεία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, της χειραγώγησης και του εξαναγκασμού, και όφειλε η έρευνα να έχει στραφεί και προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι σαφές από τη δικογραφία ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση της ανήλικης πραγματοποιούνταν με συγκροτημένο τρόπο, υπήρχε συνεννόηση και επιλογή των εν δυνάμει δραστών από τον Μίχο, ο οποίος ήταν και ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων που έδιναν οι κατηγορούμενοι. Το παιδί έχει καταγγείλει με σαφήνεια τα περιστατικά και για μας είναι πολύ σημαντικό να σταθούμε με προσοχή στα γεγονότα και τα στοιχεία που προκύπτουν και ενδεχομένως δεν διερευνήθηκαν στην παρούσα υπόθεση όσο θα έπρεπε.

● Η επιζώσα είναι ένα μικρό παιδί που μέσα στα τελευταία δύο χρόνια αναγκάστηκε ξανά και ξανά να καταθέσει στη ΓΑΔΑ βιώνοντας επανειλημμένα τη σωματική και ψυχική κακοποίησή του. Πόσο εύκολο είναι για ένα 12χρονο θύμα να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία;

Ι. Στεντούμη: Είναι φυσικά πάρα πολύ ψυχοφθόρο, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ανήλικο παιδί. Οι διαδικασίες για τα θύματα που επιλέγουν να καταγγέλλουν είναι δυστυχώς ακόμα -και παρά τις βελτιώσεις σε σχέση με το παρελθόν- αρκετά τραυματικές. Για το συγκεκριμένο δε παιδί, υπήρξαν τεράστιες παραβιάσεις της ιδιωτικότητάς του, καθυστέρηση στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, αμέλεια ακόμα και για την ασφάλειά του και δέχθηκε επανειλημμένες απειλές, ενώ δεν ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο προστασίας που προβλέπεται, όπως καταθέσεις στα «Σπίτια του Παιδιού». Είναι ακόμα πιο δύσκολο για το παιδί όταν δεν διερευνάται με πληρότητα το σύνολο των καταγγελιών του, καθώς, όπως ανέφερε και το παιδί, από τη δικογραφία απουσιάζει ο Μίχος, που είναι και το άτομο που την ενέπλεξε και την εξώθησε με τρόπους που προσεγγίζουν σε εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η στήριξη της οικογένειας κι ενός ευρύτερου δικτύου αλληλέγγυων ανθρώπων που ενέκυψαν στις ανάγκες του παιδιού εκτιμώ ότι ήταν εξαιρετικά βοηθητικές στο να καταφέρει να καταγγείλει και να μην ανακαλέσει τις καταγγελίες του - γιατί και η ανάκληση είναι ένα πολύ συνηθισμένο στάδιο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανήλικα. Η υποστήριξη όμως των θυμάτων και ειδικά των ανήλικων είναι χρέος της οργανωμένης πολιτείας και περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να προστατεύσει το παιδί.

● Η πρώτη δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο θα ισχύσει και τώρα;

Ε. Στεργιοπούλου: Ναι, η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Πρωταρχικό μας μέλημα αποτελεί σε κάθε περίπτωση η προστασία της ανήλικης από τη διαρροή φωτογραφιών, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και καταθέσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον επιπρόσθετο τραυματισμό της. Εχουμε δει άλλωστε από την πρώτη δίκη ότι ο λόγος που χρησιμοποιείται και οι ερωτήσεις που τίθενται αναπαράγουν το κακοποιητικό πλαίσιο που οδήγησε στην εκμετάλλευσή της. Χρέος μας -τουλάχιστον από δω και πέρα- να αντιμετωπίζουμε το παιδί με τον σεβασμό και τη σοβαρότητα που αντιστοιχεί στην ευαλωτότητά του. Επίσης, παρά τις προσπάθειες για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του παιδιού, έχουν διαρρεύσει πάρα πολλά στοιχεία από τη δικογραφία, που δημοσιοποιούνται και αναπαράγονται παράνομα, τα οποία οδηγούν στον επαναστιγματισμό. Πρέπει να αποφευχθούν τα φαινόμενα της έκθεσης που υπήρξαν στο παρελθόν.

♦ Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη 12χρονη στέκεται και αυτή τη φορά στο πλευρό της ανήλικης, καλώντας σήμερα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κτίριο 13 της Ευελπίδων (9 π.μ.). Για να στηρίξετε την καμπάνια αλληλεγγύης και οικονομικής συνδρομής για τα δικαστικά έξοδα της οικογένειας μπορείτε να επισκεφθείτε το GoGetFunding.com (με τίτλο «Δεύτερη δίκη στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό»).

ΠΗΓΗ

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, το σημερινό ρεπορτάζ από την έναρξη της δίκης:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου